26.5 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Mercedes-Benz Vision One-Eleven – Όραμα και φόρος τιμής

Ειδήσεις Ελλάδα

Ένα πρωτότυπο έχει νόημα όταν εξυπηρετεί κάποιον σκοπό. Αλλιώς είναι κενό και η σειρά των “C111” πρωτοτύπων της Mercedes από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 είχαν λόγο ύπαρξης. Ήταν απόρροια των πειραματισμών της γερμανικής μάρκας, ένα ταξίδι στην καινοτομία που προσπαθούσε να απαντήσει σε ερωτήσεις. Η πρώτη C111 εξοπλιζόταν για παράδειγμα με έναν περιστροφικό κινητήρα άμεσου ψεκασμού με 3 ρότορες και διέθετε αμάξωμα από fiberglass. Η δεύτερη πρόσθεσε έναν επιπλέον ρότορα με αποτέλεσμα να παράγει περί τα 350 άλογα ενώ η τρίτη ακολούθησε μία εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, έγινε πετρελαιοκίνητη και αποφάσισε να… παίξει με την αεροδυναμική. Η τελευταία άλλαξε και πάλι ρότα υιοθετώντας την λύση ενός twin-turbo V8 με 507 ίππους και άγγιξε τα 403.78 km/h!

Η Mercedes-Benz αποφάσισε να αναβιώσει αυτά τα θρυλικά concept παρουσιάζοντας την Vision One-Eleven – μία “προοδευτική επανερμηνεία ενός συμβόλου της δεκαετίας του ‘70”. Το νέο concept παίρνει τη μορφή ενός διθέσιου hypercar με σχεδιασμό ο οποίος θυμίζει τα αυθεντικά παραδείγματα αλλά δεν κρύβει το γεγονός ότι θέλει να κάνει κάτι διαφορετικό. Είναι ένας τρόπος για την Mercedes να “εμπνεύσει μία νέα εποχή στην εμβληματική πολυτέλεια” την οποία συνδυάζει με ένα άκρως επιθετικό αλλά όχι υπερβολικό design και πολύ υψηλή ιπποδύναμη. Γι’ αυτήν είναι υπεύθυνοι δύο ηλεκτροκινητήρες της YASA και μία υδρόψυκτη μπαταρία με πρωτοποριακή χημεία που εξελίχθηκε αρχικά για την ομάδα Formula 1 της Mercedes-AMG. Η εταιρία δεν έχει ανακοινώσει τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Vision One-Eleven και αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, δεν έχουν και ιδιαίτερη σημασία αφού το πρωτότυπο δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει στην παρούσα μορφή.

Αυτή είναι και η ένσταση μου με την Vision One-Eleven. Ενώ όλες οι προηγούμενες C111 ήταν ένα είδος κινητού εργαστηρίου, η τελευταία εκδοχή δεν είναι κάτι περισσότερο από μία σχεδιαστική άσκηση. Ναι, το πρωτότυπο των 4.6 μέτρων είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό με καθαρές καμπύλες, ιδιαίτερη έμφαση στην αεροδυναμική (στην θεωρία τουλάχιστον), ένα τεράστιο γυάλινο κουβούκλιο που παρέχει ανεμπόδιστη οπτική στο εσωτερικό και τις τεράστιες ζάντες ελαφρού κράματος 22 ιντσών που ντύνονται με ελαστικά σε διάσταση 275/35 εμπρός και 315/30 πίσω.

Κάθε επιφάνεια είναι προσεκτικά σμιλευμένη ώστε να θυμίζει το αυθεντικό και να κατευθύνει τον αέρα εκεί που πρέπει ενώ δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι gullwing πόρτες που θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελούν τον συνδετικό κρίκο για ένα πολύ μεγάλο μέρος της ιστορίας της Mercedes. Από highlights ξεχωρίζουμε τους τριπλούς αεραγωγούς στα άκρα του εμπρός μέρους, τους βαμμένους μαύρους αεραγωγούς στο καπό, την οβάλ γρίλια που φιλοξενεί και τα δύο LED φωτιστικά σώματα και το ιδιαίτερα… εκλεπτυσμένο πίσω μέρος που καταφέρνει να είναι εξαιρετικά καλαίσθητο και ταυτόχρονα παραπλανητικά πολύπλοκο.

Τέλος, η καμπίνα που δεν κάνει τον παραμικρό κόπο να κρύψει τις 70s επιρροές. Το έντονο πορτοκαλί χρώμα συνδυάζεται με ασημί και λευκό αλλά αν τα οπτικά σου νεύρα καταφέρουν να αντέξουν αυτή την επίθεση, θα παρατηρήσεις ότι τα bucket καθίσματα είναι τοποθετημένα χαμηλό και ανασηκώνουν τα πόδια του οδηγού και του συνοδηγού ψηλότερα από το… χαμηλότερο μέρος του σώματος τους, όπως περίπου σε ένα μονοθέσιο της F1. Η καμπίνα είναι ιδιαίτερα ευρύχωρη και αν εξαιρέσει κανείς την παλέτα χρωμάτων που έχει χρησιμοποιηθεί, λιτή με το εκκεντρικό οβάλ τιμόνι μπροστά στον οδηγό, μία οθόνη στα δεξιά του και ένα ενιαίο πάνελ που καλύπτει σχεδόν ολόκληρο το εσωτερικό πλάτος να προβάλλει χρήσιμες πληροφορίες με ευανάγνωστο τρόπο.

Είναι σίγουρα πολύ διαφορετική σε σύγκριση με τις καμπίνες που μας έχει συνηθίσει η Mercedes-Benz και αυτό είναι τόσο αναμενόμενο όσο και ευχάριστο ως μία ενδιαφέρουσα αλλαγή περιβάλλοντος. Το μόνο που θα μείνει πάντως από την Vision One-Eleven είναι μία σειρά αξεσουάρ  που περιλαμβάνει σακ-βουαγιάζ, γυαλιά ηλίου, καπέλα, μπλούζες, θήκες smartphone κ.ά. οπότε μην περιμένεις τίποτα άλλο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό