17.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Market Beat: Οι μεγάλοι των επενδύσεων ορίζουν το 2023 χρονιά μεγάλων απωλειών

Ειδήσεις Ελλάδα

Το παράλογο να αποτελούν τα καλά νέα από το πεδίο των μακροοικονομικών δεδομένων αρνητικό μήνυμα για τις μετοχικές αξίες φέτος έχει εμφανιστεί αρκετές φορές. Τα χρηματιστήρια είχαν εθισθεί στο περιβάλλον της φθηνής ρευστότητας, που ανετράπη δραστικά μόλις οι Κεντρικοί Τραπεζίτες κατάλαβαν πως οι πληθωριστικές πιέσεις που εμφανίστηκαν από το τέλος του 2021 δεν θα είναι περαστικές. Η εξέλιξη στο 2022 έδειξε πως ήδη η προσδοκία για αύξηση των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες έχει περάσει στον δομικό πληθωρισμό και κύρια στις μισθοδοσίες. Όποτε συμβαίνει αυτό ο πληθωρισμός δεν υποχωρεί εύκολα και υπάρχει μακρά περίοδος που μένει ψηλά.

Τα διεθνή

Ενώ κυριαρχούν οι πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια και οι απώλειες των βασικών δεικτών σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν σημαντικές απώλειες οι επενδυτές στην Αθηναϊκή αγορά επί δυο συνεδριάσεις διαμορφώνουν πορεία σχήματος V ή U. Το αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι η παραμονή του μέσου όρου πάνω από τις 900 μονάδες.

Ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι αγορές της Ασίας σήμερα κινούνται πλάγια. Το δολάριο ισχυροποιείται.

Οι εισαγωγές της Κίνας αλλά  και οι εξαγωγές πέφτουν. Η Ινδία αυξάνει τα επιτόκια.

Τα χρηματιστήρια της Ασίας υποχώρησαν σήμερα Τετάρτη καθώς η πραγματικότητα διέλυσε τις ελπίδες για μια ήπια οικονομική προσγείωση στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι επενδυτές περιόρισαν περαιτέρω τον ενθουσιασμό τους για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων της Κίνας.

Ο S&P 500 (.SPX) έπεσε για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση την Τρίτη και τα φρένα μπήκαν για τα καλά σε ένα ράλι που κράτησε σχεδόν δύο μήνες. Το πετρέλαιο επίσης υποχώρησε απότομα και, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent στα 79,50 δολάρια το βαρέλι, επέστρεψε εκεί που ξεκίνησε τη χρονιά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 αυξήθηκαν 0,2%. Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σημείωσαν άνοδο 0,3%. Η Κίνα δημοσίευσε πολύ πιο αδύναμα από τα αναμενόμενα εμπορικά στοιχεία, με τις εισαγωγές και τις εξαγωγές να υφίστανται τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση τους από το 2020 – προμηνύοντας άσχημες προοπτικές για την ανάκαμψη.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι μεγάλες τράπεζες προετοιμάζονται για επιδείνωση της οικονομίας το επόμενο έτος, καθώς ο πληθωρισμός και οι αυξήσεις των επιτοκίων απειλούν τη ζήτηση των καταναλωτών, με κορυφαία στελέχη της Goldman Sachs, της J.P. Morgan και της Bank of America να εκφράζονται αρνητικά σε δηλώσεις τους την Τρίτη.

Στις αγορές συναλλάγματος το δολάριο επιδίωκε να παραμείνει σταθερό αφού ο ενθουσιασμός για την επιβράδυνση των αυξήσεων των επιτοκίων στις ΗΠΑ το έριξε από τα υψηλά του έτους.

Στην Αθήνα

Στην Αθήνα για άλλη μια μέρα το ταμπλό φώναξε πως το ΧΑ έχει τη δική του ιστορία που  την έγραψαν οι δυνατές εταιρίες παράγωγης ενέργειας κάποιες κατασκευαστικές και εκείνες που ωφελούνται άμεσα από την επιτάχυνση της τουριστικής βιομηχανίας. Τώρα οι παρασκηνιακές κινήσεις περνούν στο προσκήνιο και το ταμπλό το φωνάζει αμέσως. Τα χρηματιστήρια του ευρώ εμφάνιζαν χθες απώλειες της τάξης του -0,2% ως -0,4% με τον ΓΔ να διατηρεί οριακές μεταβολές με θετικό ή αρνητικό πρόσημο.

Το πείσμα των ισχυρών θεσμικών για συσσώρευση και διαφορά στην συνολική εικόνα της αγοράς επέβαλε τιμές για το μέσο όρο γύρω από τις 903 μονάδες. Στις 16:30 με τον ΔΤΡ σε πτώση πάνω από -1,5%, ο ΓΔ ήταν στις 902,70 και ο συνολικός τζίρος έπιασε τα 47,3 εκατ.  Τα ευρωπαϊκά στο πρώτο δίωρο έγραψαν υψηλό μέρας και κατόπιν πέρασαν μόνιμα σε απώλειες.  Εδώ το ανώτερο ήρθε επίσης νωρίς και ήταν οι 908,6 μονάδες με κατώτερο στις 901,50 από τις 12:30. Σημαντικό και υπό όρους απελευθερωτικό το γεγονός της μείωσης της  συμμετοχής στην ΑΛΦΑ από τον κ. Paulson που κατείχε πρόσφατα το 5,66%. Μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος είναι πλέον η Reggeborgh με ποσοστό 6,5%.

ΜΙα “δημοσκόπηση” μεταξύ εγχώριων αναλυτών μέσα από τα σχόλιά τους για την πιθανή τάση, αποκάλυψε πως πέντε στους επτά περιμένουν συσσώρευση και πλάγια κίνηση. Συνεπώς όλοι αναγνωρίζουν τον ρόλο του εμποδίου από τα Τραπεζικά blue chip στην κίνηση του μέσου όρου. Δεν απέχει δε πολύ από την αλήθεια η άποψη  πως η μέρα για την οποία προετοιμάζεται η αγορά είναι η 16 Δεκεμβρίου. Με τη εκπνοή  όλων των παράγωγων  προϊόντων και γνωστά τα επιτόκια των FED  & ΕΚΤ.

Δεν συναντήσαμε, μετά τη δεύτερη  στη σειρά  σύνοδο χωρίς ουσιαστική αλλαγή, σχόλια που να ειδοποιούν πως επίκειται πτώση αν και το φαινόμενο να μην την αναμένουν συνήθως την προκαλεί ξαφνικά. Ωστόσο μια δέσμη τοποθετήσεων όπου αναγνωρίζεται η πιθανότητα συσσώρευσης και αποδίδεται το φρένο στην άνοδο του ΓΔ στις Τραπεζικές μετοχές.

Από την Fast Finance ΑΕΠΕΥ τόνισαν: “Το ανοδικό κανάλι, που συμπτωματικά ήταν και το επίπεδο που ξεκίνησε το 2022, αλλά και πιθανή επιβεβαίωση της πρόσφατης διάσπασης, έδωσε αντίδραση, σώζοντας στην παρούσα και την τάση. Όλα δείχνουν ότι είμαστε σε μία πλάγια κίνηση μέχρι να δούμε νέα δεδομένα. Αυτό που έχει καταφέρει η Εγχώρια Αγορά, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, είναι ότι έχει μαζέψει 3 τρίμηνα πτώσης, μέσα σε 2 και κάτι μήνες. Σε κάθε περίπτωση, το χτεσινό χαμηλό θα πρέπει να συντηρήσει τον μήνα αν δεν θέλει οι πωλητές, που ήδη έχουν κάνει την εμφάνιση τους, να πετύχουν ένα χαμηλό κλείσιμο στην λήξη. Ιδανικά θα θέλαμε μία επαναπροσέγγιση της σημαντικής ζώνης του 930, θυμίζοντας ότι έχουμε και ένα πτωτικό ‘χάσμα’ από τον Απρίλιο στο 932 – 937”.

Από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ παρατήρησαν: “Ελάφρυνση του χρέους κατά 6 δις ευρώ αποφάσισε το Εurogroup, που αναγνωρίζει ότι έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για τη Χώρα και την Οικονομία μας. Δεν διαφαίνεται ωστόσο ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να τιμολογηθεί αναλόγως, στην παρούσα φάση και στο Χρηματιστήριο η σημαντική αυτή ψήφος εμπιστοσύνης της Ευρώπης για την Ελληνική Οικονομία”.  Η Beta Sec. ανέφερε: “Περιμένουμε η Αγορά να συσσωρεύσει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στις Βιομηχανικές Εταιρείες”.

Ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας στο τακτικό του σχόλιο αναφέρθηκε στην εικόνα των Τραπεζικών blue chip: “Η ανάγκη προστασίας των ευάλωτων Νοικοκυριών από τις επιπτώσεις των αυξημένων επιτοκίων στις δόσεις των δανείων τους, άνοιξε το ενδεχόμενο να αναγκαστούν οι Τράπεζες να ταξινομήσουν στα ΜΕΑ (Μη εξυπηρετούμενα Ανοίγματα) αυτά τα δάνεια, σύμφωνα με την πιθανή οδηγία που θα εκδώσουν. Σαν αποτέλεσμα, αν και το κόστος για τις Τράπεζες είναι μικρό (το πολύ 100 εκατ. ευρώ), η διαδικασία απειλεί να “γκριζάρει” το ελπιδοφόρο σενάριο, που υπόσχεται από το 2023 ο Τραπεζικός κλάδος, σαν αποτέλεσμα της ουσιαστικής βελτίωσης της οργανικής κερδοφορίας του, λόγω κυρίως της πιστωτικής επέκτασης και των αυξημένων επιτοκίων των δανείων.

Σαν αποτέλεσμα, η ολοκλήρωση του 11μηνου, με το ΓΔ να διαμορφώνεται λίγο πάνω από τις 900 μονάδες και στις 922,42 μονάδες, στο ξεκίνημα του Δεκεμβρίου, οριοθετεί πιθανότατα την καταγραφή των υψηλότερων επιδόσεων του 2ου εξαμήνου, με το rebalancing της 30/11/2022 να διαμορφώνει την κορύφωση των ημερήσιων συναλλαγών στα €282,27 εκατ. Την ίδια ώρα, τα δεδομένα του εξωτερικού περιβάλλοντος, αυξάνουν την αβεβαιότητα, σε σχέση με το ενδεχόμενο διαφόρων αρνητικών παρενεργειών: η ανακοίνωση για τιμή οροφής για το Ρωσικό Πετρέλαιο στα $60/βαρέλι δημιουργεί προϋποθέσεις νέας αναρρίχησης της τιμής του Πετρελαίου, με το συνωστισμό των τάνκερς στα στενά του Βοσπόρου, να αποτελεί σοβαρό λόγο για διαμόρφωση συνθηκών μείωσης της προσφοράς του στις Αγορές της Ευρώπης, κυρίως”.

ΗΠΑ

Οι επενδυτές θεωρούν πως τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία των τελευταίων ημερών θα οδηγήσουν τη Fed σε νέες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ. Η αγορά αναμένει από τη Fed να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη διήμερη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου αντί για 75 μονάδες που είχε αποφασίσει στις τέσσερις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Ο CEO της JP Morgan Τζέρεμι Ντάιμον προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός μπορεί να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση την επόμενη χρονιά. Οι καταναλωτές «τρώνε» από τις αποταμιεύσεις τους από τη στήριξη που έλαβαν από τα κυβερνητικά προγράμματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αυτές θα τελειώσουν το 2023, τόνισε.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 1,03% ή στις 33.596, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,44% στις 3.941 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 2% στις 11.015 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow Jones, άνοδο κατέγραψαν μόνο οι μετοχές των Travelers (+0,7%) και UnitedHealth (+0,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Walt Disney (-4%) και Boeing (-3,6%).

Παράλληλα, μικτά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά έξι μονάδες βάσης στο 3,51% ενώ το 2ετές σημείωσε άνοδο κατά δύο μονάδες βάσης στο 4,35%.

ΕΥΡΩΠΗ

Οι επενδυτές ανησυχούν για την έλευση νέων επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες μετά τα καλά μακροοικονομικά δεδομένα, ιδιαίτερα των ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Philip Lane, δήλωσε ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή είναι πιθανώς κοντά στο ζενίθ της, ενώ αναγνώρισε ότι το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί ξανά.

“Άμυνα” απέναντι από τις Μετοχικές Αγορές της Ευρώπης το 2023, μέχρι να φθάσει ο μακροοικονομικός κύκλος στο κατώτατο σημείο του, προτείνει η BofA στους επενδυτές.

O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,58% στις 439 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,61% στις 7.521,4 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,72% στις 14.343 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,14% στις 6.688 μονάδες.

Χρηματιστήριο: Με πτωτικά τα διεθνή η Αθήνα, μαζεύοντας τις απώλειες, ξεπέρασε τις 904 μονάδες

Η υψηλή μεταβλητότητα στην Αθήνα και στις αγορές του ευρώ και των ΗΠΑ τροφοδοτήθηκε από τις ανησυχίες των θεσμικών παγκόσμια για το ύψος των επιτοκίων δανεισμού. Να μειώσουν άμεσα το ρίσκο τους, συστήνει στους επενδυτές ο επικεφαλής της Goldman Sachs, Da Solomon, καθώς όπως εξήγησε, το περιβάλλον της οικονομίας είναι ανησυχητικό. Σύμφωνα με τον Solomon, θα δούμε σύντομα μεγάλη μεταβλητότητα στις αγορά, καθώς τα μηνύματα της οικονομίας είναι αντικρουόμενα. Οι κύριοι δείκτες της Wall Street άνοιξαν χαμηλότερα και σήμερα, καθώς οι επενδυτές τήρησαν επιφυλακτική στάση εν όψει των στοιχείων, που θεωρούν πως θα μετρήσουν για την επόμενη κίνηση της Federal Reserve για τον καθορισμό των επιτοκίων αργότερα αυτόν τον μήνα.

Οι επενδυτές στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, με μέτριο  τζίρο και μέτριας αξίας  πακέτα, οδήγησαν στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης τον μέσο όρο στις 903,67 μονάδες. Μετά τις δημοπρασίες, που βελτίωσαν τον τζίρο κατά 10,6 εκατ. ευρώ και ώθησαν ψηλότερα τις αποτιμήσεις, οι θεσμικοί οδήγησαν στο τέλος της συνεδρίασης την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 904,09 από 903,25 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,09% ή 0,84 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της 2/12.

Εμφανίστηκαν 13 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ( ο τζίρος της οποίας ήταν 63,9 εκατ. ευρώ) που εμφάνισαν τελικά υπεροχή της ζήτησης ώστε στο κλείσιμο βρέθηκαν με κέρδη πάνω από 2% οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +2,38%, ΜΟΗ +2,46%, ΜΠΕΛΑ  +2,43% και ΤΕΝΕΡΓ +2,95% για να ακολουθήσουν ΜΥΤΙΛ +0,98% και ΕΛΧΑ +0,75%. Στον αντίποδα πτωτικά  έκλεισαν 9 και με απώλειες άνω του -1,50% εντοπίστηκαν ΑΛΦΑ -2,70% και ακολούθησαν ΕΥΡΩΒ -1,66%, και ΣΑΡ -1,50%.  Χωρίς μεταβολή ΑΔΜΗΕ ΕΤΕ ΤΙΤC.

Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 66,6 από 76,5 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 7,204 από 4,5 εκατ. ευρώ και την ΕΥΡΩΒ αφορούσαν 3,249 εκατ. ευρώ, τα  ΕΛΠΕ 1,107 εκατ.,  τον ΟΠΑΠ 871.697 ευρώ, ΜΥΤΙΛ 545.638 ευρώ, ΟΤΕ 476.471 ευρώ, ΤΕΝΕΡΓ 458.811 ευρώ και η ΕΥΔΑΠ 272.220 ευρώ.

Στατιστικά

Σημείωσαν άνοδο 39 από 59 μετοχές τη Δευτέρα 5/12 και 54 από 27 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 28 από 21. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 64,139 από 64,148 δις ευρώ.

Η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 3,869% την προηγούμενη έγινε 3,739% έχοντας φθάσει στο 3,893% ενδοσυνεδριακά.

Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 615,95 μονάδες με μεταβολή -1,28%. Ο FTSE25 έκλεισε αμετάβλητος  στις 2191,15 από 2191,06 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 0,09 μονάδες ψηλότερα  από το κλείσιμο της Δευτέρας  5/12 #, ενώ ο FTSEΜ είχε μεταβολή -0,69%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγαΤο ενδιαφέρον εστιάζεται στα ΣΜΕ επί μετοχών

Αυτή τη βδομάδα δεν υπάρχει διάθεση για προετοιμασία σχετική με την εκπνοή των ΣΜΕ του 25άρη αλλά παρατηρούμε αυξημένη δραστηριότητα  στα ΣΜΕ επί μετοχών κύρια των Τραπεζών. Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη στο μεγαλύτερο διάστημα  σε αρνητικό πεδίο. Το άνοιγμα στις 2248,27 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό  χάσμα 4,09 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 0,09 μονάδες ψηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 12:30 και ήταν οι 2183,35 μονάδες (-0,35%). Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 10:50 και ήταν οι 2204,76  μονάδες (+0,63%). Το κλείσιμο στις 2191,15 από 2191,06 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή 0,00% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 11,466  εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Δεκεμβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 168 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2198,50 μονάδες κατώτερο τις 2180,00 με τελευταίες πράξεις στις 2184,00 και τιμή κλεισίματος στις 2187,25 από 2187,25  μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 4592 από 4582. Επίσης διακινήθηκαν 40 ΣΜΕ για τη σειρά Ιανουαρίου με τιμή κλεισίματος τις 2181,50 και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 287 από 275.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη η δραστηριότητα ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Στα δικαιώματα αγοράς της σειράς Δεκεμβρίου άλλαξαν χέρια 5 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2250 μονάδες. Το ενδιαφέρον για την επόμενη σειρά λήξης Ιανουαρίου απουσίαζε. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Δεκεμβρίου ο όγκος ήταν μηδενικός. Για την επόμενη και πρώτη  του 2023, ο όγκος  ήταν μηδενικός.

Ο ΔΤΡ στην συνεδρίαση της  Δευτέρας  5/12 έκλεισε στις 623,9 μονάδες με μεταβολή -2,60%. Χθες Τρίτη  6/12 κινούμενος μεταξύ των 612,22 μονάδων (-1,87%), με τιμή ανοίγματος τις 623,21  -1,04% και ανώτερο τις 639,67 +0,92% και έκλεισε στις 615,95 μονάδες με μεταβολή -1,28%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 21,527 από 30,780 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ -2,70% απασχόλησε 4,805 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ 0,00% απασχόλησε 4,783 εκατ. ευρώ, η ΠΕΙΡ +0,31% απασχόλησε 2,150 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ -1,66% απασχόλησε 6,540 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Ο ΔΤΡ σύμφωνα με την αγοραία συναίνεση έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 669 μονάδων. Σε μία τέτοια περίπτωση και αν ξεπεραστεί η ενδιάμεση αντίσταση στις 640 και 655, οι επόμενες αντιστάσεις στις 690 και 752 μονάδες. Αν συνεχιστούν οι πιέσεις, οι επόμενες στηρίξεις στις 606 – 591 και 580 μονάδες (συνωστίζονται οι ΚΜΟ 200 ημερών). Επίσης ο Τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 7,6%, ενώ το χθεσινό κλείσιμο παραπέμπει σε χαμηλά μήνα, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 3/11 (596,59 μονάδες).

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Δεκεμβρίου δεν άλλαξαν χέρια  συμβόλαια και ορίστηκε  τιμή κλεισίματος στις 618,50 από 618,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 5.

Από τα blue chip

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι δεν ανέβηκαν ούτε άλλαξαν υπολογίσιμα επιλεκτικά οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Δεκεμβρίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 10844 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,98 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 128.841 από 135.178  Διακινήθηκαν 7868 συμβόλαια της σειράς Μαρτίου και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 19786 από 12115 ΣΜΕ.Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2546 με τιμή κλεισίματος στα 3,67 ευρώ και έγιναν 15048 από 16821 οι ανοικτές θέσεις. Διακινήθηκαν 330 από 297 συμβόλαια της σειράς Μαρτίου και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 620 από 441 ΣΜΕ.Της ΕΥΡΩΒ με 4133 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,999 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 13.666 από 14.161. Διακινήθηκαν 740  συμβόλαια της σειράς Μαρτίου και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 1567 από 881 ΣΜΕ.Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 690 ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος στα 1,29 ευρώ και έγιναν 34063 από 34137 οι ανοικτές θέσεις. Διακινήθηκαν επίσης 903 συμβόλαια της σειράς Μαρτίου και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 3624 από 2841 ΣΜΕ.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 1441 ΣΜΕ της ΓΕΚΤΕΡΝΑ για τη κυρίαρχη σειρά και τα 1199  ΣΜΕ της ΔΕΗ για τη σειρά Δεκεμβρίου.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο στα 13000 συμβόλαια για ΜΥΤΙΛ, τα 1000 για ΕΛΠΕ, τα 671 για ΜΠΕΛΑ  και στα 358 για ΤΙΤC.

Σχόλιο εγχώριων αναλυτών

Ο Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας

Με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες οι αγορές

Το ΙΟΒΕ κατέγραψε βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος το Νοέμβριο (στο 101,4 ο σχετικός δείκτης). Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας τον Οκτώβριο που διαμορφώθηκε στο 11,6%. Η Eurostat ανήγγειλε ότι στο τέλος Νοεμβρίου ο εναρμονισμένος πληθωρισμός υποχώρησε στο 9% έναντι 9,5% τον Οκτώβριο.  Το Eurogroup δίνει ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης με την κατά €6 δις ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Και αύριο η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα στοιχεία για το ΑΕΠ στο τέλος του 3ου τριμήνου που είναι ενδεχόμενο να ξεπεράσουν το 7,7% που καταγράφηκε στο 2ο τρίμηνο καθώς θα ενσωματωθούν οι εξαιρετικές επιδόσεις από τα τουριστικά έσοδα του καλοκαιριού.

Αν και κάποια από τα βασικά μακροοικονομικά στοιχεία πιστοποιούν την μέχρι τώρα θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας αμφισβητείται και μόνο η UBS με το +2,5% βλέπει ρυθμό μεγέθυνσης πάνω από το 2% για το 2023. Έτσι, η ανάγκη προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών από τις επιπτώσεις των αυξημένων επιτοκίων στις δόσεις των δανείων τους, άνοιξε το ενδεχόμενο να αναγκαστούν οι τράπεζες να ταξινομήσουν στα ΜΕΑ (Μη εξυπηρετούμενα Ανοίγματα)  αυτά τα δάνεια σύμφωνα με την πιθανή οδηγία που θα εκδώσουν. Σαν αποτέλεσμα, αν και το κόστος για τις τράπεζες είναι μικρό (το πολύ 100 εκ. ευρώ), η διαδικασία απειλεί να «γκριζάρει» το ελπιδοφόρο σενάριο που υπόσχεται από το 2023 ο τραπεζικός κλάδος σαν αποτέλεσμα της ουσιαστικής βελτίωσης της οργανικής κερδοφορίας του λόγω κυρίως της πιστωτικής επέκτασης και των αυξημένων επιτοκίων των δανείων.

Σαν αποτέλεσμα, η ολοκλήρωση του 11μηνου, με το Γ.Δ. να διαμορφώνεται λίγο πάνω από τις 900 μονάδες και στις 922,42 μονάδες στο ξεκίνημα του Δεκεμβρίου, οριοθετεί πιθανότατα την καταγραφή των υψηλότερων επιδόσεων του 2ου εξαμήνου με το rebalancing της 30/11/2022 να διαμορφώνει την κορύφωση των ημερήσιων συναλλαγών στα €282,27 εκ. Την ίδια ώρα, τα δεδομένα του εξωτερικού περιβάλλοντος, αυξάνουν την αβεβαιότητα σε σχέση με το ενδεχόμενο διαφόρων αρνητικών παρενεργειών: η ανακοίνωση για τιμή οροφής για το ρωσικό πετρέλαιο στα $60/βαρέλι   δημιουργεί  προϋποθέσεις νέας αναρρίχησης της τιμής του πετρελαίου, με το συνωστισμό των τάνκερς στα στενά του Βοσπόρου να αποτελεί σοβαρό λόγο για διαμόρφωση συνθηκών μείωσης της προσφοράς του στις αγορές της Ευρώπης, κυρίως. Τα θετικά στοιχεία της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ είναι πιθανό να οδηγήσουν τη Federal και στη συνέχεια την ΕΚΤ  σε νέες  «μεγάλες» επιτοκιακές αυξήσεις  στις 14 και 15  Δεκεμβρίου   διαψεύδοντας τις προσδοκίες για επιβράδυνση των αυξήσεων. Ταυτόχρονα, προσδοκάται ότι οι διαδηλώσεις στην Κίνα θα οδηγήσουν σε αποφάσεις χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, με την κατάσταση να προκαλεί γενικευμένο προβληματισμό στους παρατηρητές σε σχέση με το ενδεχόμενο κλιμάκωσης αιτημάτων πρόσθετων ελευθεριών από τους Κινέζους πολίτες.

Σαν αποτέλεσμα, το κλίμα αυξημένων επιφυλάξεων τείνει να διαμορφώνει την επενδυτική ψυχολογία σε όλες τις αγορές του πλανήτη. Με το ελληνικό χρηματιστήριο να συγχρονίζεται  με τις διεθνείς αγορές καθώς μάλιστα διαφαίνεται ότι η εκλογική διαδικασία θα δρομολογηθεί πιθανότατα νωρίτερα από την εκ νόμου προβλεπόμενη καταληκτική ημερομηνία, ενώ την ίδια ώρα η ρητορική των ελληνοτουρκικών αντιπαραθέσεων συνεχίζεται. Σκηνικό που δεν υποβοηθεί την διαμόρφωση προϋποθέσεων για ένα φετινό year-end- rally, εκτός αν οι Κεντρικές Τράπεζες με τις κινήσεις τους διαμορφώσουν διαφορετικά μηνύματα τις επόμενες ημέρες…

Σήμερα

Οι μετοχές στην Ασία είχαν μικτή εικόνα αρχικά  μετά την πτώση στις ΗΠΑ, ενώ το γιουάν κυμάνθηκε καθώς οι επενδυτές εξισορροπούσαν ενδείξεις ότι η Κίνα χαλάρωσε περαιτέρω τους περιορισμούς για την Co απέναντι από τα αρνητικά εμπορικά δεδομένα.

Οι δείκτες αναφοράς των μετοχών στην Αυστραλία και την Κορέα υποχώρησαν, οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ και την ηπειρωτική Κίνα υποχώρησαν και οι ιαπωνικές μετοχές είχαν ελεγχόμενη κάθοδο. Ανοδικά κινήθηκαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τις ευρωπαϊκές μετοχές και τον S&P 500 αλλά μετά τις 8:15 εμφάνισαν απώλειες. Ο δείκτης αναφοράς των αμερικανικών μετοχών υποχώρησε 1,4% την Τρίτη με την τέταρτη συνεχή πτώση, στη χειρότερη πορεία του σε έναν μήνα.

Τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία εισαγωγών για την Κίνα έδειξαν υποτονική εγχώρια ζήτηση, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν επίσης περισσότερο από το αναμενόμενο.

Στις 8:30 δική μας ώρα:

Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν με απώλειες -0,70%Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή -0,85%Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας υποχωρούσε κατά -0,46%Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είχε μεταβολή -1,05%.Αλλά ο βασικός δείκτης της Σαγκάης υποχωρούσε -0,70%

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό