18.7 C
Athens
Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, 2024

Lynk & Co 02 – Νέο, ηλεκτρικό και σχεδιασμένο για την Ευρώπη!

Ειδήσεις Ελλάδα

Η… κινέζικη εισβολή συνεχίζεται στην Ευρώπη με ένα ακόμα ενδιαφέρον μοντέλο που μας έρχεται από την Lynk & Co. Η κινέζικη εταιρία έκανε ήδη τα πρώτα της, διστακτικά βήμα στην ευρωπαϊκή αγορά με το plug-in υβριδικό “01” αλλά δεν είναι διατεθειμένη να μείνει πίσω στην κούρσα για την επικράτηση στην αγορά των ηλεκτρικών και λανσάρει το “02” ως το πρώτο της αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο στην ήπειρο και το πρώτο που σχεδιάστηκε ειδικά για τις προτιμήσεις και τις ανάγκες των αγοραστών της.

Το Lynk & Co 02 είναι ένα 5-θέσιο crossover με μήκος 4.46 μέτρων, πλάτος 1.84 και ύψος 1.57 που σημαίνει ότι έχει ακριβώς το ίδιο μήκος το Ford Explorer μεταξύ άλλων, ενώ με μεταξόνιο της τάξης των 2.75 μέτρων τα δύο μοντέλα δεν διαφέρουν σημαντικά ούτε σε αυτόν τον τομέα (+2 cm υπέρ του Explorer). Ο σχεδιασμός του “02” ακολουθεί την σχεδιαστική φιλοσοφία της εταιρίας όπως την έχουμε δει και σε άλλα μοντέλα αν και στην προκειμένη περίπτωση παρατηρούμε ενδιαφέρουσες πινελιές όπως η αεροδυναμικά βελτιστοποιημένη μάσκα, οι κρυφές χειρολαβές και το εντυπωσιακό πίσω μέρος με την μεγάλη αεροτομή που φιλοξενεί και τα λεπτά φωτιστικά σώματα. Σε λοιπά highlights όσον αφορά στο αμάξωμα δεν θα μπορούσαμε να μην συμπεριλάβουμε τα ενεργά αεροδυναμικά στοιχεία στο εμπρός μέρος, την πανοραμική ηλιοροφή, την χαρακτηριστική διχρωμία και τις ζάντες ελαφρού κράματος 19 ή 20 ιντσών που συμπληρώνουν το πακέτο.

Το εσωτερικό είναι ανάλογα μινιμαλιστικό με ένα ταμπλό δύο επιπέδων και ένα… περίεργο, οβάλ τιμόνι που σύμφωνα με την εταιρία είναι εμπνευσμένο από τα πηδάλια αεροσκαφών. Μπροστά στους επιβάτες διακρίνουμε έναν ψηφιακό πίνακα οργάνων 10.2 ιντσών και μία οθόνη 15.4 ιντσών για το σύστημα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης, μέσω της οποίας θα γίνεται και ο χειρισμός της πλειοψηφίας των λειτουργιών του οχήματος δεδομένης της απουσίας πληθώρας φυσικών χειριστηρίων. Η Lynk & Co δεν παραλείπει να αναφερθεί στην βιωσιμότητα των υλικών που επέλεξε για την καμπίνα, με την πλειοψηφία αυτών να είναι προέρχονται από ανακυκλωμένες πρώτες ύλες ενώ πλούσιος είναι και ο εξοπλισμός με δύο ασύρματους φορτιστές smartphone, θερμαινόμενο τιμόνι, θερμαινόμενα εμπρός καθίσματα και ένα-δύο… περίεργα συστήματα. Πρώτο, η “Journey Camera” που επιτρέπει την λήψη selfies ή ομαδικών φωτογραφιών απευθείας από τον εσωτερικό καθρέφτη για την δημιουργία αναμνήσεων και δεύτερο, η “Hey Honk” λειτουργία που είναι ένας παραμετροποιήσιμος ήχος που επιτρέπει “φιλικές αλληλεπιδράσεις” με τους πεζούς και άλλους χρήστες του δρόμου… Σε λιγότερο περίεργα και περισσότερο… πεζά πράγματα, αξίζει να αναφέρουμε ότι το Lynk & Co 02 προσφέρει 15 λίτρα αποθηκευτικού χώρου στο εμπρός μέρος, κάτω από το καπό και άλλα 410 λίτρα στο πορτ-μπαγκάζ.

Όσον αφορά στα μηχανικά, το νέο μοντέλο της κινέζικης εταιρίας βασίζεται στην πλατφόρμα SEA και εξοπλίζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα 272 ίππων και 343 Nm ροπής στον πίσω άξονα, ο οποίος τροφοδοτείται από μία μπαταρία 66 kWh. Σύμφωνα με τα επίσημα τεχνικά χαρακτηριστικά, ο συνδυασμός αυτός επιταχύνει το όχημα στα 100 km/h από στάση σε μόλις 5.5 δευτερόλεπτα  και  του χαρίζει αυτονομία της τάξης των 445 χιλιομέτρων. Όταν το φορτίο της μπαταρίας εξαντληθεί δε, η φόρτιση έως 150 kW στον κατάλληλο ταχυφορτιστή διαρκεί μόλις 30 λεπτά για την κλασική διαδικασία από το 10 έως το 80% της μέγιστης χωρητικότητας. Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι το Lynk & Co 02 διαθέτει επίσης 21 διαφορετικά συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης οδήγησης ενώ η τιμή του ξεκινά σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες από τα €35.500 έως τα €36.000 χωρίς φυσικά να συνυπολογίζονται τυχόν ελαφρύνσεις, εκπτώσεις και άλλων ειδών κίνητρα. Για την ιστορία να αναφέρουμε απλά ότι προς το παρόν, το “02” είναι διαθέσιμο στο Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Σουηδία και την Ολλανδία. Η χώρας δεν περιλαμβάνεται προφανώς σε αυτές αλλά η Lynk & Co αναφέρει ότι σκοπεύει να επεκταθεί σύντομα σε επιπλέον αγορές. Ποιος ξέρει, ίσως ανήκουμε στην δεύτερη φάση.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό