22.1 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Lonely Planet: Αυτά είναι τα 3 «αυθεντικά Κυκλαδίτικα» νησιά για διακοπές μιας εβδομάδας

Ειδήσεις Ελλάδα

Αυτή η περίοδος είναι η καλύτερη για να ταξιδέψεις αφού ο καιρός είναι αρκετά καλός και παράλληλα η θερμοκρασία σου επιτρέπει πιο εύκολες μετακινήσεις. Ακόμη και μια ολιγοήμερη απόδραση στο μέρος της επιλογής σου θα σε κάνει να αποφορτιστείς, να ηρεμήσεις και να ξεχάσεις τις δυσκολίες της καθημερινότητάς σου.

Έτσι το ιταλικό ταξιδιωτικό περιοδικό Lonely Planet προτείνει σε εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες που έχουν στη διάθεση τους μια εβδομάδα διακοπών, να πάρουν μια «γεύση» από τις πραγματικές Κυκλάδες απολαμβάνοντας ονειρεμένα πανοράματα, εξαιρετικές παραλίες και ξεχωριστή τοπική κουλτούρα.

Ανάμεσα στα τρία επικρατέστερα νησιά των Δυτικών Κυκλάδων, η Σίφνος κατέχει την πρώτη θέση και ακολουθούν η Μήλος και η Φολέγανδρος.

Από τον Πειραιά στη Σίφνο

«Κάτασπρα χωριά τοποθετημένα σαν μαργαριτάρια στην κορυφογραμμή του νησιού, το ιριδίζον φως και τα τιρκουάζ νερά… Η Σίφνος είναι ένας υπέροχος και εκλεπτυσμένος προορισμός, παρά την άγονη όψη της. Στις πλαγιές των κεντρικών λόφων υπάρχουν τεράστιοι ελαιώνες με αναβαθμίδες και αφθονία από αμυγδαλιές, πικροδάφνες και αρωματικά βότανα. Κάθε είσοδος στο νησί βρέχεται από μια γαλάζια θάλασσα και αποκαλύπτει υπέροχα πανοράματα».

«Σήμερα η Σίφνος είναι γνωστή για την αγγειοπλαστική, τη λυγαριά και την κουζίνα της. Οι επισκέπτες συρρέουν στο νότιο τμήμα του νησιού, εξυπηρετούμενο από καλές συνδέσεις με λεωφορείο, αλλά αξίζει να νοικιάσετε μέσο μεταφοράς για να φτάσετε στις απομακρυσμένες παραλίες του βόρειου τμήματος και στο κορυφαίο σημείο του κεντρικού δρόμου που στέφεται από την εκκλησία», προσθέτει.

Unsplash

Unsplash
Στάση στη Μήλο

Το ηφαιστειογενές νησί της Μήλου, που υψώνεται γύρω από μια κεντρική καλντέρα, περιβάλλεται από υποβλητικά παράκτια τοπία, που χαρακτηρίζονται από την παρουσία μοναδικών πετρωμάτων. Η Μήλος μπορεί να υπερηφανεύεται για εκπληκτικά τοπία, όπως αυτό της παραλίας Σαρακίνικο, με βραχώδεις σχηματισμούς που μοιάζουν με μαρέγκες.

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Μήλου ζει στην Πλάκα, μια μικρή ομάδα τριών χωριών που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, όπου βρισκόταν ο αρχαίος οικισμός, ο οποίος αναπτύχθηκε μεταξύ του 9ου αιώνα π.Χ. και τον 7ο μ.Χ., όταν ήρθε σε παρακμή.

Unsplash

Η Πλάκα είναι το κατεξοχήν κυκλαδίτικο χωριό, με τα λευκά σπίτια και τον λαβύρινθο από σοκάκια που καταλήγουν στην άκρη ενός γκρεμού. Η πλατεία της εκκλησίας της Παναγίας της Κορφιάτισσας, χτισμένη το 1840, προσφέρει ένα υπέροχο πανόραμα προς τα δυτικά, με αποτέλεσμα την υψηλή περίοδο να δέχεται μια εισβολή τουριστών κατά το ηλιοβασίλεμα. Πιο κάτω στο λόφο, η όμορφη πόλη της Τρυπητής περιέχει εκκλησίες και ανεμόμυλους. Ο Τριοβάσαλος είναι η λιγότερο τουριστική από τις τρεις πόλεις και στα μαγαζιά και τις ταβέρνες του συχνάζουν κυρίως ντόπιοι.

Unsplash
Τέλος διαδρομής στη Φολέγανδρο

Το νησί της Φολέγανδρου βρίσκεται κοντά στο Κρητικό Πέλαγος και φημίζεται για τη χώρα του, αναμφίβολα μια από τις πιο συναρπαστικές του αρχιπελάγους, χτισμένη στην άκρη ενός γκρεμού.

Οι πεζόδρομοι-λόφοι που έχουν κλίση προς τη θάλασσα, η καταπράσινη ύπαιθρος γεμάτη ξωκλήσια και αρχαία ερείπια και οι πολυάριθμες παραλίες (κάποιες από τις οποίες μπορείτε να φτάσετε μόνο με μεγάλη προσπάθεια!) κάνουν τη Φολέγανδρο δημοφιλή προορισμό για πεζοπόρους.

Μέσα σε αυτό το μαγευτικό πλαίσιο, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τις σκοτεινές περιόδους που έχει ζήσει το νησί. Λόγω της απομακρυσμένης τοποθεσίας και της σκληρής επικράτειάς του, στην πραγματικότητα επιλέχθηκε ως χώρος εγκλεισμού πολιτικών κρατουμένων από τη ρωμαϊκή εποχή μέχρι τη δικτατορία των συνταγματαρχών (1967-74).

Unsplash

Unsplash

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό