25.6 C
Athens
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

LIVE BLOG: Ένας χρόνος από τη μέρα που άλλαξε τη Μέση Ανατολή – Στο κατώφλι πολέμου Ισραήλ – Ιράν

Ειδήσεις Ελλάδα

Με αγρυπνίες και τελετές οι Ισραηλινοί μνημόνευσαν σήμερα (7/10) έναν χρόνο από την επίθεση της Χαμάς, την πιο θανατηφόρα στην ιστορία της χώρας, η οποία πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα και σημάδεψε ανεξίτηλα τους πολίτες. Η αιφνιδιαστική διασυνοριακή επίθεση, η οποία έπιασε το Ισραήλ απροετοίμαστο σε μια μεγάλη εβραϊκή γιορτή, άφησε πίσω 1200 νεκρούς, διέλυσε το αίσθημα ασφάλειας των Ισραηλινών και κλόνισε την πίστη τους στους ηγέτες και στον στρατό τους.

«Ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει και να κατανοήσει ότι για να αλλάξει την πορεία της ιστορίας και να φέρει ειρήνη, ένα καλύτερο μέλλον στην περιοχή, πρέπει να στηρίξει το Ισραήλ στη μάχη του ενάντια στους εχθρούς του», είπε ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ.

Οι μετασεισμοί από το «Μαύρο Σάββατο» συνεχίζονται ένα χρόνο αργότερα. Ο πόλεμος στη Γάζα μαίνεται και το Ισραήλ διεξάγει έναν νέο πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ, η οποία άρχισε να επιτίθεται στο Ισραήλ στις 8 Οκτωβρίου. Υπάρχει επίσης μια κλιμακούμενη σύγκρουση με το Ιράν – το οποίο υποστηρίζει τόσο τη Χαμάς όσο και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου- που απειλεί να παρασύρει την περιοχή σε μια πολύ πιο επικίνδυνη γενικευμένη σύρραξη.

Οι τελετές μνήμης και οι διαδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ και στο νότο του Ισραήλ ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 06:29 π.μ ακριβώς, την ώρα που μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς εκτόξευσαν ρουκέτες στο Ισραήλ στην αρχή της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου

Το βράδυ της Κυριακής, σημειώθηκαν τέσσερις αεροπορικές επιδρομές στα νότια προάστια της Βηρυτού, στην περιοχή που αποτελεί προπύργιο της Χεζμπολάχ και σφυροκοπείται τις τελευταίες ημέρες από το Ισραήλ. Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτες ενάντια στη Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ, με αποτέλεσμα τουλάχιστον πέντε άνθρωποι να τραυματιστούν.

Θέμα χρόνου η επίθεση στο Ιράν

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, δήλωσε ότι η χώρα του συντονίζεται στενά με τις ΗΠΑ καθώς ετοιμάζεται να αντεπιτεθεί στο Ιράν, αλλά ότι το Τελ Αβίβ θα λάβει τις δικές του ανεξάρτητες αποφάσεις σχετικά με το πώς θα προβεί σε αντίποινα.

Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι αντιτίθενται σε ένα χτύπημα στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, ο Gallant δήλωσε στο CNNi την Κυριακή ότι «όλα είναι στο τραπέζι».

Ιρανός πρόεδρος: «Δεν επιδιώκουμε σε καμία περίπτωση τον πόλεμο»

Η πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ είχε στόχο να περιορίσει τις προκλήσεις του Ισραήλ και να εδραιώσει την ειρήνη στην περιοχή, δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Dick Schoof. «Δεν επιδιώκουμε σε καμία περίπτωση τον πόλεμο, τη σύγκρουση ή την ένταση».

Σχετικές ειδήσεις

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό