21.1 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

LIVE: Όλες οι εξελίξεις από τη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό | Πολιτική

Ειδήσεις Ελλάδα

Στους 226.173 ανέρχονται οι θάνατοι από την πανδημία του νέου κορωνοϊού σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του πανεπιστημίου Johns Hopkins απόψε. Την ίδια ώρα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως ανέρχονται 3.179.494. Στις ΗΠΑ τα κρούσματα μετρήθηκαν σε 1.034.884 ενώ οι θάνατοι φθάνουν αθροιστικά στους 59.446. 

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενδέχεται να ανακοινώσει ακόμη και σήμερα ότι χορηγεί κατεπείγουσα έγκριση στο πειραματικό αντιϊκό φάρμακο ρεμδεσιβίρη της εταιρείας Gilead Sciences για να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού, ανάφερε η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη έναν υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο. Ο επιδημιολογός Άνθονι Φάουτσι δήλωσε νωρίτερα σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ότι τα αρχικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της ρεμδεσιβίρης δείχνουν ελπιδοφόρα, όμως χρειάζεται περισσότερη μελέτη. Πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει το χρονοδιάγραμμα έγκρισης του φαρμάκου από την FDA.

Τις δυο πρώτες φάσεις για τη σταδιακή άρση των περιορισμών που αρχίζουν στις 4 και 21 Μαίου, αντίστοιχα, αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου, αφού λήφθηκαν υπόψη οι εισηγήσεις της επιστημονικής ομάδας, οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ, στο διάγγελμά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας του νέου κορωνοϊού στην Γαλλία αυξήθηκε το τελευταίο 24ωρο κατά 427, φτάνοντας τους 24.087, ενώ οι νοσηλευμένοι για τον ιό και ο αριθμός των ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας συνεχίζει να μειώνεται, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη Βρετανία από τα επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού που καταγράφηκαν τόσο εντός των νοσοκομείων όσο και στην υπόλοιπη κοινότητα (κέντρα φροντίδας, γηροκομεία κ.α.) αντιστοιχεί σε 26.097, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ραάμπ, στην καθιερωμένη ενημέρωση της κυβέρνησης για την εξέλιξη της πανδημίας, με βάση τα νέα δεδομένα από την υπηρεσία Δημόσιας Υγείας Αγγλίας.

Μήνυμα με τη νέα καμπάνια της κυβέρνησης «Μένουμε Ασφαλείς» στέλνει μέσω Twitter ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Καθώς προετοιμαζόμαστε για τη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, οι νέες συνήθειες που αποκτήσαμε πρέπει να μας γίνουν δεύτερη φύση. Για να βγούμε με ασφάλεια, τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας και συμπεριφερόμαστε με υπευθυνότητα. #Μένουμε_Ασφαλείς» αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 203.591. Οι νεκροί έφτασαν τους 27.682. Παράλληλα, 71.252 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 201.505 και είχαν χάσει τη ζωή τους 27.359 άνθρωποι ενώ 68.941 είχαν θεραπευθεί.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ, το τελευταίο εικοσιτετράωρο, έχασαν τη ζωή τους 323 άνθρωποι και καταγράφηκαν 2.086 νέα κρούσματα. 2.311 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Νηπιαγωγεία και δημοτικά θα παραμείνουν κλειστά. Ενδέχεται να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και εάν αυτό συμβεί ίσως το σχολικό έτος παραταθεί έως τις 30 Ιουνίου.

Για τα ειδικά σχολεία παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας. Η επαναλειτουργία των δομών ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εξωτερικού θα πραγματοποιείται βάσει απόφασης του συντονιστή εκπαίδευσης, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες της κάθε χώρας.

Τα φροντιστήρια θα ακολουθήσουν τη σταδιακή επαναλειτουργία της αντίστοιχης εκπαιδευτικής βαθμίδας, δηλαδή τα τμήματα της Γ’ Λυκείου ξεκινούν στις 11 Μαΐου, ενώ τα τμήματα της Α’, Β’ Λυκείου και Γυμνασίου καθώς και τα μαθήματα ξένων γλωσσών επανεκκινούν στις 18 Μαΐου. Υπάρχει ωστόσο ισχυρή σύσταση για τηλεκπαίδευση. Θα ισχύουν και στα φροντιστήρια τα μέτρα πρόληψης, δηλαδή η απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ μαθητών, και το όριο 15 μαθητών ανά τμήμα.

Ημερομηνία έναρξης των Πανελλαδικών ορίζεται η 15η Ιουνίου 2020 για τα Γενικά Λύκεια και η 16η Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια. Θα εκδοθεί αναλυτικό πρόγραμμα προσεχώς. Αναμένονται οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας για επιμέρους πτυχές του τρόπου διεξαγωγής των εξετάσεων.

 

Για την ασφάλεια όλων:

Οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολεία σε εκ περιτροπής υπο-τμήματα (που θα προκύψουν από τη διαίρεση του τμήματος στα δύο) με στόχο τη μείωση του συγχρωτισμού εντός της ίδιας αίθουσας. Η απόσταση μεταξύ μαθητών θα πρέπει να είναι 1,5 μ. και απώτατος αριθμός μαθητών εντός τάξης τα 15 άτομα. Εκ περιτροπής διδασκαλία στα δύο υπο-τμήματα. Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή θα πηγαίνει σχολείο το μισό τμήμα και Τρίτη – Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Τα ολιγομελή τμήματα (ως 15 άτομα) θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά. Θα υπάρχει πρόγραμμα για μελέτη στο σπίτι για τις ημέρες που οι μαθητές δεν θα είναι σχολείο. Στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά, θα γίνεται φυσικός εξαερισμός. Προβλέπεται καθαρισμός 2 φορές την ημέρα. Θα προβλεφθούν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές. Θα απαγορεύεται η λειτουργία των κυλικείων.

Σε δύο στάδια θα γίνει η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Στις 11 Μαΐου επιστρέφουν στις αίθουσες οι μαθητές της Τρίτης Λυκείου. Στις 18 Μαΐου επιστρέφουν στις αίθουσες οι μαθητές της Πρώτης & Δευτέρας Λυκείου, και του Γυμνασίου. 

Προβλέπεται η επέκταση του διδακτικού έτους για Γυμνάσια και Λύκεια μέχρι τις 12 Ιουνίου, ενώ η νέα διδακτική χρονιά θα αρχίσει πιθανότατα νωρίτερα για όλους, από την 1η Σεπτεμβρίου, όπως εξήγησε η υπουργός. 

Ν. Χαρδαλιάς: Μένουμε σπίτι έως τη Δευτέρα και στη συνέχεια βγαίνουμε με προσοχή. Έως και τη Δευτέρα απαραίτητες οι βεβαιώσεις μετακίνησης. 

Ν. Χαρδαλιάς: Σε περίπτωση παράβασης του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας (σε ΜΜΜ και κλειστούς χώρους) θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ. 

Ν. Χαρδαλιάς: Πιθανόν να χρειαστεί μέτρα, που αίρονται τώρα, να τα λάβουμε ξανά. Πρέπει να τηρούμε αυστηρά τις αποστάσεις και τους κανόνες υγιεινής. 

Σωτ. Τσιόδρας: Θα συνεχίσουμε να είμαστε επιφυλακτικοί. Αλλά θα αξιοποιήσουμε τη σημαντική ευκαιρία που μας δόθηκε. Να επανέλθουμε σιγά- σιγά στην κανονικότητα. 

Σωτ. Τσιόδρας: Με τη βοήθεια όλων καταφέραμε να φτάσουμε σε μία καλή κατάσταση. Θα παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση τον ρυθμό μετάδοσης του ιού. Σε αυτή τη φάση είναι πολύ σημαντική η επιστροφή των παιδιών στην κανονικότητα. 

Σωτ. Τσιόδρας: Τα παιδιά κυρίως μολύνονται εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος, κολλάνε πολύ λιγότερο από τους ενήλικες και εμφανίζουν στη συντριπτική πλειονότητα πολύ ήπια συμπτώματα. Η μετάδοση από παιδί σε ενήλικα φαίνεται να είναι ασυνήθιστη. 

Η χρήση της μάσκας δεν υποκαθιστά την τήρηση κανόνων υγιεινής. 

10 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στα 2.576. 41 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα. 

Ο περιφερειάρχης του Βένετο, Λούκα Τζάια, δήλωσε ότι «είναι έτοιμος να επιβάλει και πάλι όλους τους περιορισμούς σε περίπτωση που τα κρούσματα ξαναρχίσουν να αυξάνονται».

Όπως μεταδίδει ο ανταποκρίτης του ΑΜΠΕ, ο Τζάια εξήγησε ότι θα προσδιοριστεί ένα ανώτατο όριο σε ό,τι αφορά την εισαγωγή ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων. Σε περίπτωση που το όριο ξεπερασθεί, θα ισχύσουν αυτόματα όλοι οι περιορισμοί για την μετακίνηση των πολιτών και την λειτουργία των επιχειρήσεων. «Η χρήση της μάσκας είναι αναγκαία, διότι με τον τρόπο αυτό ενισχύεις την δική σου ασφάλεια, αλλά και των συμπολιτών σου», πρόσθεσε ο περιφερειάρχης του Βένετο.

Η ζημιά που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού στις αγορές εργασίας ανά τον κόσμο αποδεικνύεται πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο διατηρούν ορισμένα από τα περιοριστικά μέτρα, ώστε να αποτρέψουν την εξάπλωση του Co-19.

H Διεθνής Οργάνωση Εργασίας(ILO) προειδοποίησε ότι οι ώρες εργασίας θα είναι 10,5% χαμηλότερες αυτό το τρίμηνο σε σύγκριση με τα επίπεδα προ κρίσης κορωνοϊού. Το συγκεκριμένο ποσοστό ισοδυναμεί με 305 εκατ. θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Πρόκειται για «σημαντική επιδείνωση» σε σύγκριση με την αρχική εκτίμηση περί 195 εκατ. θέσεων εργασίας.

Tη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία κατέγραψε τον Απρίλιο το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη, με τον δείκτη να σημειώνει βουτιά μεγαλύτερη των προβλέψεων, καθώς το lockdown «πάγωσε» το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας και σχεδόν στο σύνολο των χωρών της Ζώνης του Ευρώ.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος «βούλιαξε» στις 67 μονάδες -καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από την εποχή έναρξης καταγραφής στοιχείων, το 1985- έναντι 94,2 του Μαρτίου και 103,4 του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οικονομολόγοι σε δημοσκοπηση του Reuters ανέμεναν υποχώρηση στις 74,7 μονάδες.

Έχοντας ήδη προχωρήσει σε άνευ προηγουμένου έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της χειρότερης παγκόσμιας κρίσης από την εποχή της Μεγάλης ‘Υφεσης, δεν αναμένεται σήμερα κάποια νέα κίνηση από την πλευρά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ(FED).  Aυτό που προσδοκούν όλοι είναι ένα καθησυχαστικό μήνυμα από τα χείλη του προέδρου της FED, Τζερόμ Πάουελ, ότι οι έως τώρα δράσεις έχουν προσφέρει ανάχωμα στην οικονομία, την ώρα που οι ΗΠΑ κινούνται προς τη σταδιακή άρση του lockdown. Παράλληλα, αναμένουν ότι θα επαναλάβει την υπόσχεση ότι θα κάνει ό,τι χρειασθεί για τη στήριξη της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμo.

Aπό τον Μάρτιο, τότε που ο κορωνοϊός εξελίχθηκε σε πανδημία, η FED έχει δεσμευθεί για ενέσεις ρευστότητας άνω των 4 τρισ. δολαρίων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, έχει μειώσει τα επιτόκια σχεδόν στο μηδέν, έχει χαλαρώσει τους κανονισμούς για τις τράπεζες και έχει επεκτείνει δραματικά τις χορηγήσεις δανείων προς τις περιφερειακές αρχές και επιχειρήσεις.

Υπ’ ατμόν βρίσκονται οι γαλλικές αρχές, καθώς μετά τη Βρετανία, την Ιταλία, την Ισπανία, και η Γαλλία καταγράφει τις τελευταίες ημέρες μία σπάνια νόσο στα παιδιά, η οποία ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι συνδέεται με τον νέο κορωνοϊό. Ειδικότερα, ένας σημαντικός αριθμός παιδιών έχουν νοσηλευτεί τις τελευταίες 15 ημέρες σε μονάδες εντατικής θεραπείας στο Παρίσι με οξεία μυοκαρδίτιδα (φλεγμονή του μυοκαρδίου) και άτυπες μορφές του συνδρόμου Kawasaki (φλεγμονώδης νόσος τύπου αγγειίτιδας), αναφέρει σε δημοσίευμά της η Monde.  

Την ελπίδα ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα καταλάβει καλύτερα τη στρατηγική σημασία των διμερών σχέσεων Τουρκίας – ΗΠΑ, δεδομένης της αλληλεγγύης και της ανταλλαγής εξοπλισμού εν μέσω της πανδημίας του Co-19, εξέφρασε σε επιστολή του ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν την οποία απέστειλε στον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ μαζί με το ιατρικό υλικό το οποίο εστάλη χθες στις ΗΠΑ με τουρκικό στρατιωτικό αεροσκάφος.

Κάτω από το 1.0 βρίσκεται ο ρυθμός αναπαραγωγής της επιδημίας (Reproduction Rate) σε ολόκληρη την Ισπανία, ανακοίνωσαν σήμερα οι ισπανικές υγειονομικές αρχές. Η Ισπανία κατέγραψε 325 νέους θανάτους από την πανδημία Co-19 κατά τις τελευταίες 24 ώρες, έναντι 301 χθες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Συνολικά, 24.275 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωη τους.

Εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών χρησιμοποιούνται ήδη στην Αυστραλία και τη Σιγκαπούρη. Η Βρετανία ενδέχεται να αποκτήσει επίσης εντός των επόμενων εβδομάδων. Πρόκειται για εφαρμογές οι οποίες εντοπίζουν την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται ο χρήστης και τον ειδοποιούν εάν έρθουν σε επαφή με άνθρωπο ο οποίος φέρει τον Co-19. Στην Αυστραλία, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στους πολίτες ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι το κελιδί που θα τους ανοίξει την πόρτα της εξόδου από το lockdown. Μέχρι στιγμής σχεδόν τρία εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν την εφαρμογή αυτή. Πόσο αποτελεσματικές είναι όμως;

Κυβερνήσεις και οργανώσεις σε όλο τον κόσμο εξετάζουν το ενδεχόμενο της χρήσης «διαβατηρίων ανοσίας», την ώρα που πολλές χώρες ετοιμάζονται να χαλαρώσουν τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που επιβλήθηκαν για να περιοριστεί η πανδημία του νέου κορωνοϊού. Τα πιστοποιητικά αυτά μπορεί να είναι ένα από τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για την έξοδο από το lockdown, καθώς θα αναγνωρίζονται έτσι τα πρόσωπα που έχουν αντισώματα εναντίον του ιού. Όμως ειδικοί αμφισβητούν την ακρίβεια των τεστ.

Τα νοσοκομεία της χώρας πρέπει να επιστρέψουν σε μία μερική κανονικότητα, για αυτό και από τη Δευτέρα και για τον ιδιωτικό τομέα και για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, θα επανέλθουμε στο 50% των χειρουργείων του μέσου όρου του 2019, δήλωσε σε σημερινή του συνέντευξη ο υπουργός Υγείας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Κικίλιας διευκρίνισε ότι «τα νοσοκομεία αναφοράς θα συνεχίσουμε να τα κρατάμε για τον κορωνοϊό και υπάρχουν και κάποια νοσοκομεία, όπως η ‘Παμμακάριστος’, η ‘Αγία Βαρβάρα’ και το ΝΙΜΤΣ, αποκλειστικά για κορωνοϊό».

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του συγκυβερνώντος κόμματος SPD στη Γερμανία, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς με αντικείμενο την αντιμετώπιση της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης είχε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε τις πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού πολιτικού υπέρ του ευρωομολόγου, τονίζοντας τη σημασία που έχει η έγκαιρη θέσπισή του, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ε.Ε. και τη συνοχή της.

Σε φάση προετοιμασίας βρίσκονται οι ιδιοκτήτες και το προσωπικό των καταστημάτων στη Λάρισα που θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους, με βάση τα νέα μέτρα επαναφοράς στη νέα καθημερινότητα. Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Σωματείου Καταστηματαρχών Κουρέων – Κομμωτών – Κομμωτριών Λάρισας Ευάγγελος Τσιαρδάκας, οι προετοιμασίες που γίνονται είναι καθημερινές, ώστε να εφαρμοστούν πλήρως τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας στους χώρους των καταστημάτων. Θα υπάρχει σε εμφανές σημείο αντισηπτικό υγρό, ώστε οι πελάτες να μπορούν να απολυμαίνουν τα χέρια τους, ενώ κανένας μέσα στα καταστήματα δεν θα είναι χωρίς μάσκα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 11 το πρωί, μέσω τηλεδιάσκεψης, η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στη συνεδρίαση θα γίνει μεταξύ άλλων ενημέρωση για υγειονομικά και οικονομικά θέματα σχετικά με τον COVID-19.

Για την επιστροφή σε μια νέα κανονικότητα όπου θα είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας μίλησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανασης.  «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την μάσκα, όπως μάθαμε να ζούμε με το κράνος στις μηχανές και την ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο. Το κράτος δεν ήρθε για να έχει κάποιο άλλο όφελος», υπογράμμισε ο κ. Παπαθανάσης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.  Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ακόμη ότι θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες λεπτομερείς οδηγίες για τους όρους που πρέπει να τηρούνται ανά περίπτωση και ανά κατάστημα.

Άλμα στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τη Fitch, με την τρίτη και περισσότερο ευάλωτη λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού οικονομία της Ευρωζώνης αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να δει την αξιολόγηση των ομολόγων της να υποβαθμίζονται στην κατηγορία των «σκουπιδιών».

Μπορεί να γλίτωσε από τη Standard & Poor’s όχι όμως και από τη Fitch, που υποβάθμισε την πιστοληπτική κατάταξη της Ιταλίας στο BBB- μόλις μία βαθμίδα πάνω από την κατηγορία υψηλού ρίσκου(junk), με τον οίκο να επικαλείται τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στην ιταλική οικονομία. 

Την άποψη ότι τα ξενοδοχεία δεν θα έχουν την δυνατότητα να ανοίξουν και πάλι, αν δεν υπάρξει πλήρης διασφάλιση της υγείας τόσο των ξενοδόχων και των εργαζομένων, όσο και των πελατών, διατύπωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης.

Σε επιστολή του προς το υπουργείο Τουρισμού, αλλά και τους συναδέλφους του, έπειτα από την πρόθεση να επαναλειτουργήσουν οι ξενοδοχειακές μονάδες 12μηνης λειτουργίας από την 1η Ιουνίου, ο κ. Ζαφείρης επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «τα ξενοδοχεία να ανοίξουν μόνο κατόπιν βούλησης των επιχειρηματιών, οι οποίοι θα σταθμίσουν τη δυνατότητα επιβίωσης των επιχειρήσεών τους. Σε κάθε περίπτωση, για όσους επιλέξουν να μην ανοίξουν θα πρέπει να συνεχίσουν να υφίστανται τα ευεργετικά μέτρα για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους

«Η κατάσταση στη Ρωσία αλλάζει πρακτικά κάθε μέρα και δυστυχώς όχι προς το καλύτερο». Τη διαπίστωση έκανε ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χθες επισημαίνοντας ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι «κρίσιμες». «Έχουμε πολλά προβλήματα, δεν έχουμε κάτι το ιδιαίτερο να καυχιόμαστε και σίγουρα δεν πρέπει να χαλαρώσουμε», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος καθώς η χώρα σημειώνει τις τελευταίες μέρες ρεκόρ νέων κρουσμάτων, ενώ επισήμως ξεπερνά σε αριθμό και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Κίνας. Ο ενεργειακός τομέας, καθώς και συγκεκριμένες κλειστές «πυρηνικές πόλεις» φαίνεται πως απασχολούν ιδιαίτερα τις ρωσικές αρχές.

Αυτό για το οποίο επικρίθηκε από την αρχή της κρίσης περισσότερο, την έλλειψη διαγνωστικών τεστ για τον νέο κορωνοϊό, χρησιμοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος, προκειμένου να ερμηνεύσει τα τεράστια νούμερα κρουσμάτων και θανάτων που καταγράφονται στη χώρα του. Σύμφωνα συνεπώς με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο λόγος για τον οποίο στις ΗΠΑ καταγράφεται το ένα τρίτο των κρουσμάτων παγκοσμίως (περισσότερο από ένα εκατομμύριο) είναι διότι στη χώρα διενεργούνται πολλά διαγνωστικά τεστ και οι προσπάθειες που καταβάλλονται είναι «πολύ καλύτερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου».  

H νέα φάση των μέτρων είναι ασύγκριτα πιο δύσκολη, αναγνώρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, καλώντας τους πολίτες να μην επαναπαύονται. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως ό,τι ανοίγει από τις 4 Μαΐου «μπορεί και να ξανακλείσει» και πρόσθεσε πως για να μην έχουμε πισωγύρισμα χρειάζεται συνέχιση της πειθαρχίας. «Θα υπάρχουν έλεγχοι και τα πρόστιμα για συνωστισμό και θα είναι βαριά, στην αρχή θα έχουμε συστάσεις και μετά θα έχουμε βαριά πρόστιμα σε όλη την Ελλάδα» προειδοποίησε. Όπως είπε, τα πρόστιμα αφορούν τους καταστηματάρχες και τους πολίτες για τις μάσκες όπου είναι υποχρεωτικές ή τις αποστάσεις των τραπεζιών.

Σχεδόν δύο μήνες μετά το καθολικό κλείσιμο των σχολικών μονάδων λόγω της πανδημίας, οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου θα είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στα θρανία στις 11 Μαΐου. Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε χθες το χρονοδιάγραμμα για την σταδιακή επαναφορά της εκπαίδευσης στην κανονικότητα, ωστόσο τα αναπάντητα ερωτήματα και τα θολά σημεία παραμένουν πολλά, με τα «φώτα» να πέφτουν στις σημερινές ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας στις 18.00.

Άλλοι 202 ασθενείς υπέκυψαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο λόγω του κορωνοϊού στη Γερμανία, από 163 το προηγούμενο, με το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία να ανέρχεται πλέον σε 6.115, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει ο ειδικός ιστότοπος που έχει δημιουργήσει το Robert Koch-Institut. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν άλλα 1.304 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί στη Γερμανία να ανέρχεται σε 157.641.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε το βράδυ της Τρίτης το αξιόχρεο του δημοσίου της Ιταλίας, χώρας που έχει υποστεί βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού. Ειδικότερα, ο οίκος υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Ρώμης από «BBB» σε «BBB–», με σταθερή προοπτική.

Σήμερα στις 18:00 η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα ανακοινώσει τα εξειδικευμένα μέτρα που αφορούν στη σταδιακή επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών. Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο, η κ. Κεραμέως θα πάρει μέρος στην αυριανή συνέντευξη Τύπου με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτκής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, στο υπουργείο Υγείας.

Ακόμη 2.207 θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού καταγράφηκαν χθες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει και ανεβάζει στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας στην αμερικανική επικράτεια αυξήθηκε έτσι σε 58.351, έχοντας ήδη ξεπεράσει τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτικών που έχασαν τη ζωή τους τις δύο δεκαετίες του πολέμου του Βιετνάμ (58.220).

Οι χώρες εισέρχονται με διαφορετικές ταχύτητες στη χαλάρωση των μέτρων, ωστόσο η πανδημία κορωνοϊού συνεχίζει να εξαπλώνεται παγκοσμίως. Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του πανεπιστημίου Johns Hopkins τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 3.091.141 και οι θάνατοι από την Co-19 σε 215.138.

Τη διεύρυνση των τεστς σε ασυμπτωματικούς ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών και στο ασυμπτωματικό νοσηλευτικό προσωπικό προχωρά η Βρετανία. Ξεκινά η ημερήσια καταγραφή θανάτων και στους οίκους ευγηρίας, που εκτιμάται ότι αγγίζουν το 1/6 όσων καταγράφονται στα νοσοκομεία. Ξεκινά ιχνηλάτηση επαφών από τον ερχόμενο μήνα.

«Να μην καταργήσει στην πράξη, η γραφειοκρατία της κυβέρνησης τον κ. Τσιόδρα και την επιστημονική επιτροπή» ζητεί η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δηλώνει βέβαιη πως η υπεύθυνη ανταπόκριση των πολιτών θα συνεχιστεί και υπογραμμίζει πως η ευθύνη της κυβέρνησης για να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ώστε να μείνουμε ασφαλείς είναι μεγάλη.

Οι αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως μειώνουν τις πτήσεις τους και περιορίζουν τα κόστη εξαιτίας της πανδημίας και όπως ανακοίνωσαν οι Βritish Airways και SAS σκοπεύουν να απολύσουν πάνω από 15.000 υπαλλήλους, λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί. 

Την Δευτέρα 4 Μαίου ξεκινά η σταδιακή επαναλειτουργία οικονομικών δραστηριοτήτων που είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους σε συνέχεια των μέτρων που ελήφθησαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε  ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης, παρουσιάζοντας τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας, αυτή θα γίνει σε επτά στάδια, εκ των οποίων έχουν προσδιοριστεί χρονικά επακριβώς μόνον τα 3 πρώτα, ενώ τα υπόλοιπα θα ρυθμιστούν εντός του Ιουνίου.

Το πρώτο κύμα αφορά συγκεκριμένες επιχειρήσεις λιανεμπορίου και υπηρεσιών – που όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός αφορούν το 10% της επιχειρηματικότητας που έκλεισε- και βαθμηδόν προετοιμάζεται και η υπόλοιπη αγορά. Σημειώνεται ότι θα υπάρξει αυστηρή επίβλεψη τήρησης των μέτρων ενώ έχουν προβλεφθεί και πρόστιμα που φθάνουν έως και τις 100.000 ευρώ.

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 201.505. Οι νεκροί έφτασαν τους 27.359. Παράλληλα, 68.941 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 199.414 και είχαν χάσει τη ζωή τους 26.977 άνθρωποι ενώ 66.624 είχαν θεραπευθεί.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ, το τελευταίο εικοσιτετράωρο, έχασαν τη ζωή τους 382 άνθρωποι και καταγράφηκαν 2.091 νέα κρούσματα. 2.317 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό