23 C
Athens
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024

LIVE η συζήτηση στη Βουλή – Μητσοτάκης: «Ήταν η πιο δύσκολη χρονιά των τελευταίων 40 ετών»

Ειδήσεις Ελλάδα

Το πρώτο «μπρα ντε φερ» μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Ανδρουλάκη, μετά τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, πραγματοποιείται σήμερα στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την αντιπυρική περίοδο.

Ειδικότερα, σήμερα Τετάρτη (23/10) στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποιείται συζήτηση -κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού- σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τον απολογισμό της εφετινής αντιπυρικής περιόδου και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αναφορικά με τη στήριξη των πληγέντων, την αποκατάσταση των υποδομών και την περαιτέρω ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας.

Στη συζήτηση, θα υπάρξουν δύο κύκλοι τοποθετήσεων του Πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων, ενώ, θα ολοκληρωθεί με τριτολογία του κ. Μητσοτάκη.

Παρακολουθήστε LIVE την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Ήταν η πιο δύσκολη χρονιά των τελευταίων 40 ετών»

Χρήσιμο είναι να γίνεται κάθε χρόνο αυτό, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου.

Αναφερόμενος στα φετινά δεδομένα είπε: «Η χρονιά αναμενόταν δύσκολη κλιματολογικά αλλά ήταν η πιο δύσκολη των τελευταίων 40 ετών. Είχαμε συστηματικά υψηλότερες θερμοκρασίες του μέσου όρου, ξηρασία και έντονους ανέμους και αυτά ήρθαν μετά από μια περίοδο παρατεταμένης ανομβρίας με ελάχιστο χιόνι στα βουνά μας».

«Αυτά λόγω της κλιματικής αλλαγής θα τα βλέπουμε με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα. Είχαμε τον κρατικό μηχανισμό σε ετοιμότητα για ένα ολόκληρο εξάμηνο», τόνισε και ευχαρίστησε όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού που κατέβαλλαν μια τιτάνια προσπάθεια.

Ο πρωθυπουργός διακόπηκε από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και απευθυνόμενος προσωπικά σε εκείνη είπε: «Αναρωτιέστε γιατί σας συμπεριφέρομαι έτσι: έχετε την αντιμετώπιση που σας αξίζει».

«Είχαμε λιγότερα καμένα στρέμματα ανά πυρκαγιά»

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι βρεθήκαμε σε βαθμό επικινδυνότητας 4 και 5 νωρίτερα από άλλες χρονιές και είχαμε τον κρατικό μηχανισμό σε ετοιμότητα για έξι μήνες.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι είχαμε 9.101 φωτιές φέτος σε σχέση 7.163 πέρσι. Είπε επίσης ότι πέρσι κάηκαν 1.754.000 στρέμματα και φέτος 440.000 στρέμματα με μέσο όρο 500.000 στρέμματα τα τελευταία χρόνια.

Το μέτρο σύγκρισης δεν μπορεί να είναι ότι δεν θα έχουμε καθόλου πυρκαγιές, σημείωσε. Τόνισε ότι σημασία έχει να είμαστε κάτω από τον μέσο όρο. Πρόσθεσε πως είχαμε λιγότερα καμένα στρέμματα ανά πυρκαγιά και πολύ λιγότερες καμένες δασικές εκτάσεις.

«Προφανώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Δείτε τι έγινε στην Πορτογαλία τον Σεπτέμβριο. Δείτε στις ΗΠΑ. Είναι μια πραγματικότητα που συνοδεύει την κλιματική κρίση. Οι επιθέσεις θα είναι ολοένα και πιο συχνές. Η Μεσόγειος είναι περιοχή στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης και θα δοκιμάζεται ολοένα και πιο συχνά», υπογράμμισε.

«Το 112 έσωσε ζωές»

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μέσα για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

«Με την αξιοποίηση της τεχνολογίας για την επιτήρηση, τον άμεσο εντοπισμό και τη γρήγορη κατάσβεση μιας πυρκαγιάς, drones πετούσαν 24ωρες το 24ωρο και υπήρχαν έμφορτες περιπολίες. Μπορέσαμε και σβήσαμε τη συντριπτική πλειοψηφία των 9.101 πυρκαγιών, άνω του 98%. Η παρέμβαση έγινε σε πρώτο χρόνο πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία την οποία πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε».

Ειδική αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112. «Αξιοποιήσαμε το 112 όταν κρίθηκε απαραίτητο, ελπίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε στην αναγκαιότητα να γίνονται τέτοιες εκκενώσεις, κουλτούρα που θέτει την προστασία της ανθρώπινης ζωής σε απόλυτη προτεραιότητα. Αποτελεί κατάκτηση της χώρας μας το 112, ένας δοκιμασμένος μηχανισμός. Το 112 έχει σώσει πολλές ζωές, παρακαλώ στην κριτική σας να σταματήσετε να λέτε ότι το 112 είναι άλλοθι για αυτά που δεν γίνονται, είναι και άδικο και λάθος, δεν μπορεί να ακυρώνεται για λόγους μικροκομματικής αντιπαράθεσης».

Περνώντας στον τρίτο πυλώνα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον συντονισμό. «Με τις έγκαιρες μετεωρολογικές προβλέψεις και όσο και αν έχει προχωρήσει η επιστήμη δεν σημαίνει ότι συμφωνούν όλοι στις προβλέψεις τους. Ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι επιχειρήσεις γίνονται με καλύτερο συντονισμό. Θέλω να σταθώ στη μεταρρύθμιση που κάναμε μεταφέροντας την επίβλεψη των δασικών υπηρεσιών από το ΥΠΕΣ στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Έχουμε κάνει πρόοδο αλλά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης».

Νίκος Παππάς: Επί ημερών Μητσοτάκη έχουν καεί μέχρι στιγμής 4 εκατ. στρέμματα

Σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς, ενώ το ξεκίνημα της ομιλίας του «σημαδεύτηκε» από την ένταση που υπήρξε στην Ολομέλεια όταν αποχώρησε από την αίθουσα ο πρωθυπουργός.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Παππάς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ακούσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον τον πρωθυπουργό, αλλά δεν μας είπε πώς η φωτιά έφτασε στον αστικό ιστό, ενώ το “112” προέτρεπε τους κατοίκους να εκκενώσουν προς το Χαλάνδρι». Σχολιάζοντας περαιτέρω την κατάσταση, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι προσπαθεί να παρουσιάσει μια εικόνα επιτυχίας ενώ, όπως υπογράμμισε, «επί των ημερών της κυβέρνησής του έχουν καεί 4 εκατομμύρια στρέμματα στην Ελλάδα», καταδεικνύοντας την έκταση των καταστροφών που έχουν σημειωθεί κατά την τελευταία τετραετία.

Συνεχίζοντας, επικεντρώθηκε στην αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στη διαχείριση των μέσων πυρόσβεσης, αναφερόμενος συγκεκριμένα στα Air Tractors, τα αεροσκάφη που αγόρασε η Ελλάδα για την κατάσβεση των πυρκαγιών. «Η χώρα από την οποία προμηθευτήκαμε αυτά τα αεροσκάφη ελέγχεται για καρτέλ», δήλωσε, ζητώντας εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό, αν και πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι θα δοθούν απαντήσεις». Επιπλέον, ο Παππάς έθεσε το ζήτημα της πρόληψης και τόνισε ότι «στην Πολιτική Προστασία δεν αρκεί μόνο η καταστολή των πυρκαγιών, χρειάζεται πρόληψη, πυρόσβεση και αποκατάσταση».

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι «ισοπέδωσε τη δασική υπηρεσία», με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ο κατάλληλος σχεδιασμός για την πρόληψη και τη διαχείριση των πυρκαγιών. Σύμφωνα με τον κ. Παππά, «πρέπει να εκπονηθούν και να εφαρμοστούν διαχειριστικά σχέδια για τα δάση και να δημιουργηθούν “έξυπνες” δασικές υπηρεσίες, που να συνδυάζουν τεχνολογία και εμπειρία για την πρόληψη των πυρκαγιών». Πρόσθεσε επίσης ότι είναι απαραίτητο να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις, να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες και να ενισχυθούν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης. «Δεν μπορεί να σταματούν οι πυρκαγιές μόνο όταν φτάνουν στη θάλασσα ή στον αστικό ιστό», σχολίασε με δριμύτητα, επισημαίνοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης και την αδυναμία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις προκλήσεις.

«Ο πρωθυπουργός δεν βρήκε ούτε μία λέξη να πει για το πώς η φωτιά έφτασε στον αστικό ιστό»

Στη συνέχεια της ομιλίας του, επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον ότι στη διάρκεια της τοποθέτησής του «παρίστανε τον ψύχραιμο και συναινετικό για να εκτοξεύσει ανοίκεια κριτική στην αντιπολίτευση». Αναφερόμενος συγκεκριμένα στη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην Αττική κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο Παππάς επισήμανε ότι «ο πρωθυπουργός δεν βρήκε ούτε μία λέξη να πει για το πώς η φωτιά έφτασε στον αστικό ιστό», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση απέτυχε να προστατεύσει τους πολίτες και τις υποδομές από τις φυσικές καταστροφές.

Κατέληξε, λέγοντας ότι «κάτι πρέπει να γίνει ώστε οι πυρκαγιές να μην φτάνουν στην θάλασσα ή τον αστικό ιστό», κάνοντας έκκληση για πιο αποφασιστική δράση στο μέλλον.

Ανδρουλάκης: Μετά και τις φετινές πυρκαγιές, οι πολίτες αισθάνονται όλο και περισσότερο απροστάτευτοι

Για σοβαρές ελλείψεις της κυβέρνησης όσον αφορά τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας που κάνει τους πολίτες να νιώθουν όλο και περισσότερο απροστάτευτοι έκανε λόγο από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή μετά την επανεκλογή του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «η κυβέρνηση περνάει κάτω από τον πήχη των προσδοκιών της ελληνικής κοινωνίας, ειδικά στον τομέα της πολιτικής προστασίας» και επιμένει στα ίδια λάθη, κάτι που, όπως ανέφερε, «κοστίζει σε φυσικό περιβάλλον και περιουσίες». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «μέσα σε 8 χρόνια έχει καεί συνολικά το 37% των δασικών εκτάσεων της Αττικής», γεγονός που, όπως τόνισε, θα έχει σοβαρές και μακροχρόνιες συνέπειες.

Συνεχίζοντας, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στην κλιματική κρίση, λέγοντας ότι «η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και εμείς τα λέμε από το 2006». Αναφέρθηκε επίσης στη συμβολή του ΠΑΣΟΚ με τον κλιματικό νόμο που είχε καταθέσει η Φώφη Γεννηματά, υπογραμμίζοντας τη συνέπεια του κόμματός του απέναντι στο πρόβλημα. «Εμείς ως κόμμα έχουμε μία συνέπεια ως προς την κλιματική κρίση», δήλωσε, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Ανδρουλάκης άσκησε δριμεία κριτική και στις καθυστερήσεις και τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της πολιτικής προστασίας. «Η μεταρρύθμιση της πολιτικής προστασίας συνιστά ματαιωμένη εξαγγελία», σημείωσε, ενώ επεσήμανε ότι δεν υπάρχει ενιαία και αποτελεσματική πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, παρόλο που, όπως τόνισε, «υπάρχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Πρόσθεσε τέλος ότι η Νέα Δημοκρατία τορπιλίζει την προσπάθεια για συναίνεση, ενώ το ΠΑΣΟΚ ζητά αυτή τη συναίνεση για να διασφαλίσει ότι «οι εγκληματίες δεν θα παίρνουν ούτε ένα ευρώ από την τσέπη του ελληνικού λαού». Η κριτική του έκλεισε με την κατηγορία ότι η κυβέρνηση δεν δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης, κάτι που οδήγησε, όπως υποστήριξε, στη στροφή των πολιτών στις τελευταίες εκλογές: «Για αυτό σας έστειλαν ηχηρό μήνυμα στις τελευταίες ευρωεκλογές».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό