26.7 C
Athens
Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

Live: Η μάχη κατά του Co-19 και ο αγώνας για τη νέα καθημερινότητα | Κόσμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους σε επενδύσεις στη δημόσια υγεία και στη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας και να μην ανησυχούν προς το παρόν για τη βιωσιμότητα του χρέους, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις συστάσεις της προς τις 27 χώρες-μέλη, κάνοντας στροφή 180 μοιρών από την προηγούμενη θέση περί δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Μέσω διαδικτύου θα πραγματοποιηθούν όλα τα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, στη Βρετανία, το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, λόγω της πανδημίας του Co-19. Πρόκειται για το πρώτο πανεπιστημιακό ίδρυμα παγκοσμίως που λαμβάνει αυτή την απόφαση.

Το φράγμα των 300.00 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ξεπέρασε η Ρωσία σήμερα, καταγράφοντας 8.764 νέες λοιμώξεις του νέου κορωνοϊού. Συνολικά, η χώρα έχει καταγράψει 308.705 κρούσματα, αν και σε καθημερινή βάση σημειώνεται μικρή μείωση συγκριτικά με τα τουλάχιστον 10.000 κρούσματα που καταγράφονταν από την 1η Μαΐου και για 10 περίπου μέρες.

Υποχρεωτική είναι από αύριο η χρήση μάσκας στον δρόμο ή στους δημόσιους χώρους στην Ισπανία, όπου δεν είναι εφικτή η τήρηση των αποστάσεων από όλους όσοι είναι άνω των 6 ετών. «Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους δρόμους, τους υπαίθριους χώρους και σε κάθε δημόσιο κλειστό χώρο (…) όταν δεν είναι εφικτό να τηρείται απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον δύο μέτρων», αναφέρεται στο σχετικό διάταγμα.

Ο σαρωτικός αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία «βουλιάζει» και το παγκόσμιο εμπόριο, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να προειδοποιεί για «απότομη βουτιά» στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ο δείκτης εμπορικής δραστηριότητας του ΠΟΕ υποχώρησε στο 87,6, από 95,5 του Φεβρουαρίου και στα χαμηλότερα επίπεδα από την εποχή σύστασής του, τον Ιούλιο του 2016. Η ελεύθερη πτώση του δείκτη καταδεικνύει ότι η δραματική συρρίκνωση του παγκοσμίου εμπορίου θα συνεχισθεί και στο δεύτερο τρίμηνο, αναφέρει ο ΠΟΕ, που έχει την έδρα του στη Γενεύη.

Το φως της δημοσιότητας πέφτει σήμερα στο νέο τηλεοπτικό διάγγελμα του πρωθυπουργού και την εξειδίκευση των μέτρων που θα ανακοινωθούν για την επανεκκίνηση του τουρισμού και της εστίασης, ωστόσο η επαναλειτουργία ή όχι των δημοτικών σχολείων παραμένει ένα άλυτο ζήτημα για την κυβέρνηση.

Οι επιτελείς του πρωθυπουργού είδαν άλλη μία δημοσκόπηση στην οποία περισσότεροι από ένας στους δύο ερωτηθέντες τάσσονται κατά της επαναλειτουργίας του δημοτικού σχολείου. Οι πληροφορίες ωστόσο επιμένουν ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδια επαναλειτουργίας του δημοτικού, και του νηπιαγωγείου και αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις έως την Παρασκευή. Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι είναι υπό εξέταση το σενάριο να ξεκινήσουν τα μαθήματα μόνον για την Ε΄ και την ΣΤ΄ του δημοτικού και η χρονιά για το νηπιαγωγείο και τους παιδικούς σταθμούς να τελειώσει εδώ, αλλά δεν είναι το μόνο. 

Στις 18.00 θα πραγματοποιηθεί το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο οποίο θα ανακοινωθεί το κυβερνητικό σχέδιο για την στήριξη της οικονομίας, της εργασίας και του τουρισμού τους επόμενους μήνες. Το σχέδιο θα εξειδικευθεί αμέσως μετά, σε παρουσίαση που θα γίνει στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας από τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

Την κατάργηση 9.000 θέσεων εργασίας προανήγγειλε η Rolls-Royce, ενώ προειδοποίησε ότι θα χρειασθεί να μεσολαβήσουν «αρκετά χρόνια» για την ανάκαμψη της αεροπορικής βιομηχανίας από την πανδημία του κορωνοϊού. Η εταιρεία, που κατασκευάζει κινητήρες για αεροσκάφη, μειώνει κατά το ένα-πέμπτο το εργατικό της δυναμικό ανά τον κόσμο, με τις απολύσεις να επηρεάζουν κυρίως το τμήμα αεροδιαστημικής. «Πρόκειται για μια κρίση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», αναφέρει ο επικεφαλής της Rolls-Royce, Γουόρεν Ίστ, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών αναμένονται στη Βρετανία.

Εκατομμύρια άνθρωποι «ενδέχεται να βυθιστούν στην ακραία φτώχεια» στην Αφρική εξαιτίας της πανδημίας του Co-19, υπογράμμισε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, καλώντας σε αυξημένη «διεθνή αλληλεγγύη» προς την ήπειρο. «Η πανδημία απειλεί τις προόδους που έχουν σημειωθεί στην Αφρική. Θα επιδεινώσει τις υπάρχουσες ανισότητες και θα εντείνει την πείνα, τον υποσιτισμό και την ευαλωτότητα απέναντι στην ασθένεια», επεσήμανε ο Γκουτέρες σε ανακοίνωσή του που συνόδευε έρευνα του ΟΗΕ συνδυασμένη σε συστάσεις για την αφρικανική ήπειρο.

Προς τιμήν των ΗΠΑ είναι ο τεράστιος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού – μακράν ο μεγαλύτερος από κάθε άλλη χώρα του κόσμου – εκτίμησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας στο υπουργικό του συμβούλιο ότι το γεγονός επιβεβαιώνει ότι η χώρα διεξάγει πολλά διαγνωστικά τεστ. «Ξέρετε, όταν λέτε ότι έχουμε τα περισσότερα κρούσματα, είναι διότι κάνουμε τα περισσότερα τεστ», επανέλαβε ο Τραμπ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους. Στις ΗΠΑ έχουν ήδη καταγραφεί 1.527.895 επιβεβαιωμένα κρούσματα, όταν σε παγκόσμιο επίπεδο τα κρούσματα αγγίζουν σχεδόν τα 4,9 εκατ.  κρούσματα.

Το δυναμικό comeback του πετρελαίου

Μετά τον «μαύρο Απρίλιο», τη σκυτάλη πήρε το δυναμικό ράλι του Μαϊου, με εντυπωσιακή άνοδο του πετρελαίου. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, οι τιμές του αμερικανικού αργού είχαν βουλιάξει σε επίπεδα υπό το μηδέν. Και τώρα καλπάζουν, έχοντας ανακάμψει σχεδόν 70% από τις αρχές του μηνός. ‘Ομως οι κίνδυνοι που απειλούν τις προοπτικές του σημαντικότερου εμπορεύματος παραμένουν. Και θα μπορούσαν να βάλουν άδοξο τέλος σε αυτό το ράλι.

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2016 βυθίσθηκε τον Απρίλιο ο πληθωρισμός στη Βρετανία, καθώς εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού ατα καταστήματα ένδυσης μείωσαν τις τιμές, την ώρα που η περιορισμένη ζήτηση πιέσε προς τα κάτω και τις τιμές των καυσίμων.

Οι ρυθμοί αύξησης των τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκαν στο 0,8% τον Απρίλιο από 1,5% του Μαρτίου. Η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει υποχώρηση του πληθωρισμού κάτω από το 1% τους επόμενους μήνες, με τον αναπληρωτή διοικητή, Μπεν Μπρόαντμπεντ, να μην αποκλείει πτώση ακόμη και κάτω του μηδενός προς τα τέλη του έτους.

Την παράταση έως την 31η Μαΐου του περιορισμού της ελευθερίας κίνησης που επιβάλλεται εδώ και δύο μήνες στην Κολομβία για να αποτραπεί η διασπορά του νέου κορωνοϊού, αλλά και την παράταση της κατάστασης υγειονομικής έκτακτης ανάγκης ως την 31η Αυγούστου, ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της χώρας Ιβάν Ντούκε.

Ακόμη 83 ασθενείς υπέκυψαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού το περασμένο 24ωρο στη Γερμανία, ενώ το ίδιο διάστημα εντοπίστηκαν 797 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Τόσο ο αριθμός των θανάτων ασθενών όσο και αυτός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης παρουσίασαν νέα αύξηση σε σχέση με αυτούς που καταγράφονταν το αμέσως προηγούμενο 24ωρο (72 και 513 αντίστοιχα).

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 334 θάνατοι ασθενών εξαιτίας του COVID-19 και 2.713 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Πρόκειται για μόλις το δεύτερο 24ωρο που οι θάνατοι ξεπερνούν τους 300, ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκαν είναι ο μεγαλύτερος μέχρι σήμερα στη χώρα. Ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας ανέρχεται πλέον σε 5.666 νεκρούς επί συνόλου 54.346 κρουσμάτων μόλυνσης.

Η κυβέρνηση του Περού ανακοίνωσε χθες ότι ο απολογισμός της πανδημίας έχει ανέλθει πλέον σε 2.914 νεκρούς επί συνόλου 99.483 κρουσμάτων μόλυνσης.

Nέο θλιβερό ρεκόρ θανάτων εξαιτίας της πανδημίας καταγράφηκε στη Βραζιλία, με το υπουργείο Υγείας της χώρας να ανακοινώνει 1.179 νεκρούς σε μια μέρα. Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι βραζιλιάνικες αρχές καταγράφουν πάνω από 1.000 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας σε ένα 24ωρο.

Ακόμη 1.536 θάνατοι που συνδέονται με τον νέο κορωνοϊό καταγράφηκαν σε ένα 24ωρο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας πλέον ανήλθε σε 91.845 νεκρούς στις ΗΠΑ, που παραμένουν μακράν η χώρα που θρηνεί τα περισσότερα θύματα σε απόλυτο αριθμό, ενώ τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο.

Στους 321.593 ανέρχονται οι θάνατοι παγκοσμίως από την πανδημία του νέου κορωνοϊού σύμφωνα με την καταμέτρηση που πραγματοποιεί το πανεπιστήμιο Johns Hopkins, έως τις 11.30 μ.μ. ώρα Ελλάδας. Την ίδια στιγμή τα κρούσματα πιυ έχουν επιβεβαιωθεί παγκοσμίως ανέρχονται σε 4.872.308 σύμφωνα με την ίδια καταμέτρηση.

Η Γαλλία αναθεώρησε προς τα κάτω τον συνολικό αριθμό των θανάτων από τη λοίμωξη του κορωνοϊού κατά 217 ή 0,8% και ανέρχονται σε 28.022, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας . Οι θάνατοι στα νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 125 ή 0,7% και ανέρχονται σε 17.714, αλλά ο αριθμός των θυμάτων στους οίκους ευγηρίας αναθεωρήθηκε προς τα κάτω κατά 342 ή 3,2% και ανέρχεται σε 10.308 καθώς το υπουργείο προσάρμοσε τα στοιχεία που ανέφεραν τα περιφερειακά κέντρα υγείας, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου.

 

«Το Ταμείο Ανάκαμψης, στο τέλος, θα πλησιάσει το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ», δήλωσε απόψε στην κρατική ιταλική τηλεόραση, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι. 

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna, η οποία έχει ανακοινώσει ενθαρρυντικά πρώτα αποτελέσματα για το πειραματικό εμβόλιό της για τον νέο κορωνοϊό, κάλεσε σήμερα τις ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν γρήγορα τις παραγγελίες τους, γιατί η καθυστέρηση στις παραδόσεις θα κυμαίνεται «από 6 έως 9 μήνες». Προς το παρόν ωστόσο το εμβόλιο ελέγχεται για την αποτελεσματικότητα του και δεν έχει λάβει καν την έγκριση του FDA.

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο δήλωσε σήμερα ότι οποιοδήποτε εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού θα πρέπει να διανεμηθεί δίκαια, ανεξαρτήτως του αν κάποιος είναι πλούσιος. Παρενέβη ωστόσο και πολιτικά, σχολιάζοντας πως η χώρα χρειάζεται μια ηγεσία αντιμετώπισης κρίσεων με ικανότητες και όχι αναρτήσεις στο Twitter, φωτογραφίζοντας τον πρόεδρο Τραμπ.

Η Ολλανδία θα προχωρήσει στην περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων καραντίνας τον Ιούνιο, χάρη στη σταθερή μείωση των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό και των εισαγωγών σε νοσοκομεία, ανακοίνωσε απόψε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. Τον Ιούνιο ανοίγουν αρχικώς τα Λύκεια και μετά τα δημοτικά σχολεία, ενώ θα επαναλειτουργήσουν εστιατόρια και καφέ.

 

Η Βρετανία κατέγραψε σήμερα 545 νέους θανάτους από την CoviD-19, με το συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον στους 35.341, σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στην ενημέρωση της κυβέρνησης για την πανδημία. Σχετικά με την απόφαση χαλάρωσης του lockdown, οι ειδικοί έχουν επισημάνει  στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει να προχωρήσει, όταν τεθεί σε εφαρμογή ένα κατάλληλο σύστημα ιχνηλάτησης επαφών. 

Για «αχρείαστο ρίσκο σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του εκπροσώπου του Αλέξη Χαρίτση, ενώ ασκεί κριτική στην υπουργό Παιδείας λέγοντας ότι «έχει αριστεύσει στο γενικευμένο μπάχαλο γύρω από τις συνθήκες της τηλε-εκπαίδευσης».

Μια μέρα μετά την απειλή του ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα διακόψει μόνιμα τη χρηματοδότηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε σήμερα, λέγοντας πως ο Οργανισμός πρέπει να βελτιώσει τον τρόπο που μεταχειρίζεται τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, αλλιώς η Ουάσινγκτον θα αποσυρθεί από αυτόν.

Η Γαλλία και η Γερμανία πρότειναν τη δημιουργία ενός Ταμείου, ύψους μισού τρισ. ευρώ, το οποίο θα παρέχει επιχορηγήσεις σε περιοχές και οικονομικούς κλάδους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό. Tα βασικά σημεία της πρότασης, τα οποία θα χρησιμοποιήσει πιθανόν η Κομισιόν, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα συνεχίσει να ηγείται της παγκόσμιας μάχης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία «απειλεί να διαρρήξει τον ιστό της διεθνούς συνεργασίας», δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. 

Ο ημερήσιος απολογισμός θανάτων στην Ισπανία από τη νόσο Co-19 αυξήθηκε σήμερα κατά 83 από 59 το προηγούμενο 24ωρο, έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Πλέον, σύμφωνα με το Reuters, το σύνολο των νεκρών ανέρχεται σε 27.778, σύμφωνα με το υπουργείο, την ώρα που ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 232.037.

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 226.699. Οι νεκροί έφτασαν τους 32.169. Παράλληλα, 129.401 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Χθες το σύνολο κρουσμάτων ήταν 225.886 και είχαν χάσει τη ζωή τους 32.007 άνθρωποι ενώ 127.326 είχαν θεραπευθεί.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ, το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν τη ζωή τους 162 άνθρωποι και καταγράφηκαν 813 νέα κρούσματα. 2.075 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Στο μεταξύ, 716 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 9.991 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 54.422 ανθρώπους έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων τάχθηκε ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, παραθέτοντας τους λόγους για τους οποίους είναι καλύτερα οι μαθητές να επιστρέψουν στις τάξεις. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στις ανησυχίες των γονιών, σημειώνοντας ότι πρέπει να εστιάσουμε στις καταλληλότερες επιλογές, ενώ εκτίμησε ότι τα οφέλη της επιστροφής των παιδιών στα σχολεία είναι περισσότερα από τους κινδύνους.

Την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών μετακινήσεων από και προς όλα τα νησιά από τη Δευτέρα 25 Μαΐου ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως είπε, η απόφαση για τα Δημοτικά σχολεία θα ληφθεί τη Δευτέρα και θα ακολουθήσουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

 

Συνολικά 2.840 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σ. Τσιόδρας στην επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Δεν καταγράφηκε κάποιος νέος θάνατος την Τρίτη. Από τους ασθενείς (τέσσερις επιπλέον), 22 είναι πιο σοβαρά και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Μεγάλο το ενδιαφέρον του γερμανικού Τύπου για τις καλοκαιρινές διακοπές, τα μέτρα που θα ισχύσουν και τους ταξιδιωτικούς προορισμούς. Για την Ελλάδα επισημαίνεται ότι η χώρα θέλει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα με τον τουρισμό από την 1η Ιουλίου. «Αντί για ευρωομόλογα, Γερμανοί τουρίστες», σημειώνει η ΤΑΖ.

Τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθούν οι φετινές διακοπές στην Ελλάδα, ξετυλίγει σε συνέντευξή του στο BBC, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος -μεταξύ άλλων- εστίασε στην κοινωνική αποστασιοποίηση, που όπως είπε ήλθε και θα μείνει για αυτό το καλοκαίρι.

Δριμεία επίθεση εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε σήμερα το Πεκίνο υποστηρίζοντας ότι αμαυρώνει το όνομα και το κύρος της Κίνας, αποφεύγοντας τις αμερικανικές ευθύνες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε να αποχωρήσει από τον οργανισμό υγείας του ΟΗΕ. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εγκλωβιστεί σε έναν πόλεμο δηλώσεων με το Πεκίνο, επαναλαμβάνοντας σε όλους τους τόνους ότι η Κίνα προσπάθησε να συγκαλύψει τα δεδομένα, όταν η νόσος αμεφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του περασμένου έτους, στη Βουχάν.

Στη Σύνοδο Κορυφής του σχήματος της τετραμερούς διάσκεψης Ελλάδος-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας, με αντικείμενο την ανταλλαγή εμπειριών από την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και την εξεύρεση τρόπων διευκόλυνσης των διασυνοριακών ανταλλαγών, μεταφορών και μετακινήσεων, συμμετείχε σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι και φέτος η Ελλάδα περιμένει τους επισκέπτες από τις βαλκανικές χώρες «που μας τιμούν κάθε χρόνο». Συζητήθηκαν οι προϋποθέσεις για την ομαλοποίηση του διασυνοριακού τουρισμού και των μεταφορών, τομείς που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση κι αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για την οικονομική ανάκαμψη των χωρών της περιοχής. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αμοιβαία άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί, γεγονός που θα διευκολύνει την επανάληψη των ταξιδιών επιχειρηματιών, εργαζομένων και τουριστών.

Υπάρχουν προκαταρκτικά στοιχεία ότι τα παιδιά ενδεχομένως δεν μεταδίδουν τον νέο κορωνοϊό όσο οι ενήλικες, δήλωσαν σήμερα δύο κορυφαίοι Bρετανοί επιδημιολόγοι ενώπιον της Βουλής των Λόρδων προσθέτοντας ωστόσο ότι το κακό νέο είναι ότι η ανοσία στον άνθρωπο μπορεί να μην έχει μεγάλη διάρκεια.

Τη σταδιακή άρση των συνοριακών περιορισμών, «όταν το επιτρέψουν οι αριθμοί κρουσμάτων του κορωνοϊού», συζήτησαν νωρίτερα σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και οι ηγέτες των χωρών του Βίσεγκραντ» (Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία), συμφωνώντας ότι κάτι τέτοιο θα είναι προς το συμφέρων όλων.

Στην ανάγκη λήψης μέτρων  σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αύξηση του δημόσιου χρέους που θα προκύψει λόγω των παρεμβάσεων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας αναφέρεται το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη έκθεση του για το α’ τρίμηνο του 2020. Μέτρα τα οποία θα μειώσουν τον κίνδυνο τα κράτη να αναγκαστούν να προχωρήσουν στη λήψη περιοριστικών μέτρων (αύξηση φόρων – μείωση δαπανών) τα επόμενα χρόνια.  Αυτό το ενδεχόμενο θα πρέπει να μελετηθεί σοβαρά στην περίπτωση που η «κρίση» κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς στην περίπτωση που έρθει γρήγορα η ανάκαμψη, το πρόβλημα θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι διαχειρίσιμο.

Η Αυστρία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία σχεδιάζουν ένα συντονισμένο άνοιγμα των κοινών συνόρων τους στα μέσα Ιουνίου, δήλωσε το μεσημέρι στη Βιέννη ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ έπειτα από βιντεοδιάσκεψη με τους ομολόγους του από την Τσεχία Τόμας Πέτριτσεκ και τη Σλοβακία Ιβάν Κόρτσοκ.

Κίνα: Μετά τη Βουχάν, σε lockdown η Σουλάν

Σε σκληρό lockdown, όπως ακριβώς εκείνο που επιβλήθηκε στη Βουχάν μετά τη διασπορά του νέου κορωνοϊού, τέθηκε μία ακόμη πόλη της Κίνας, η Σουλάν των περίπου 700.000 κατοίκων, στην επαρχία Τζιλίν. Οι αρχές έλαβαν την απόφαση να περιορίσουν τους κατοίκους στα σπίτια τους, έπειτα από αύξηση των κρουσμάτων στη συγκεκριμένη περιοχή το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Όλα τα χωριά και τα συγκροτήματα κατοικιών στην πόλη έχουν σφραγιστεί, και μόνο ένα άτομο από κάθε νοικοκυριό επιτρέπεται να κυκλοφορεί για δύο ώρες κάθε δεύτερη ημέρα για να προμηθευτεί είδη πρώτης ανάγκης.

Το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, που συνορεύει με τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα, προκαλεί ανησυχία στο Πεκίνο καθώς έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις «εισαγόμενων» κρουσμάτων και στη συνέχεια κοινοτική μετάδοση.

Οι συνέπειες της πανδημίας του COVID-19 θα πλήξουν όλους τους ανθρώπους, όμως οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρεθούν αντιμέτωπες με την ανεργία, όπως διαπιστώνεται σε έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Επίσης, αν και το lockdown και η τηλε-εργασία επιβαρύνει τον προσωπικό χρόνο και των δύο φύλων, το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων υποστηρίζει ότι επιβαρύνεται περισσότερο ο προσωπικός χρόνος των γυναικών οι οποίες αυτό το διάστημα συνδέονται ακόμα πιο έντονα με τον παραδοσιακό τους ρόλο της φροντίδας του σπιτιού.

Περισσότερα από εκατό εργαστήρια στον κόσμο ανταγωνίζονται σε μία πρωτοφανή κούρσα για την ανάπτυξη εμβολίου για τον ιό SARS-COV-2, αλλά, στην Κίνα, ερευνητές ισχυρίζονται ότι έχουν αναπτύξει μία θεραπεία που έχει την δυνατότητα να σταματήσει την επιδημία. Ενα φάρμακο σε φάση δοκιμών στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου (Beida) υποτίθεται ότι δεν επιταχύνει απλώς την θεραπεία των ασθενών, αλλά επιπλέον παρέχει προσωρινή ανοσία απέναντι στον Co-19.

H γαλλογερμανική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης θα βοηθήσει την Ευρώπη να εξέλθει πιο δυνατή από αυτή την κρίση, διαμηνύει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς. Δύσκολες διαπραγματεύσεις προκειμένου να πειστούν ορισμένες χώρες βλέπει από την πλευρά του ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μπρούνο Λεμέρ.

Βερολίνο και Παρίσι παρουσίασαν χθεςκοινή πρόταση για τη σύσταση ενός ταμείου ανάκαμψης, ύψους 500 δισ. ευρώ, το οποίο θα προσφέρει επιχορηγήσεις σε περιοχές και τομείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση εξαιτίας του κορωνοϊού. Περισσότερο επιφυλακτικός εμφανίσθηκε ο Γάλλος ομόλογός του, Μπρούνο Λεμέρ, αναμένοντας δύσκολες συζητήσεις με ορισμένες χώρες προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για ένα ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης.

Νέο πλαίσιο ρύθμισης χρεών και υποστήριξης δανειοληπτών προαναγγέλλει το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με το νέο πλαίσο, το κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορωνοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην κύρια κατοικία.Το νέο πλαίσιο θα επιβραβεύει τους συνεπείς δανειολήπτες και θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα συνολικής ρύθμισης και αναδιάρθρωσης όλων των χρεών, ενώ θα αντικαταστήσει όλα τα εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν έως σήμερα.

Εκατομμύρια ανθρώπους έχουν αρχίσει να απομακρύνουν αρχές της Ινδίας κατά μήκος των ανατολικών ακτών εν όψει ενός σούπερ κυκλώνα στον Κόλπο της Βεγγάλης. Η καταιγίδα αναμένεται να χτυπήσει τη Δυτική Βεγγάλη και την Ορίσα (Οντίσα) αύριο Τετάρτη. Ο κυκλώνας αναμένεται ενώ δεκάδες χιλιάδες μετανάστες εργάτες εγκαταλείπουν πόλεις για τα χωριά τους κατά τη διάρκεια του lockdown στην Ινδία.

 

Ένα «πακέτο συνολικό, το οποίο θα εκτείνεται σε ικανό χρονικό διάστημα, για να έχουν όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στον χώρο του Τουρισμού λιγότερη αβεβαιότητα» προανήγγειλε την Τρίτη ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας. Μιλώντας στον «Ant1», αναφερόμενος στο κυβερνητικό σχέδιο για τον τουρισμό, που θα παρουσιαστεί το απόγευμα της Τετάρτης από τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, σημείωσε πως «σκοπός μας είναι ένα συνεκτικό σχέδιο. Δεν θα έχει μόνο τα υγειονομικά και ταξιδιωτικά πρωτόκολλα, που πρέπει να ξέρουν οι ταξιδιώτες και οι επαγγελματίες του χώρου, αλλά θα περιλαμβάνει τη στήριξη για την εργασία, τη φορολογία και τη ρευστότητα που θα παράσχει η Πολιτεία, για να μπορέσουν οι άνθρωποι του χώρου να καταλάβουν ότι τους συμφέρει ν’ ανοίξουν και όχι να παραμείνουν κλειστοί».

Η Ελλάδα εξετάζει μείωση του ΦΠΑ για εστιατόρια και καφέ, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου της για την επανεκκίνηση του τουρισμού, όπως μεταδίδει το Reuters. O φόρος σε προϊόντα όπως ο καφές και τα αναψυκτικά θα μπορούσε να μειωθεί στο 13% από 24%, σύμφωνα με το πρακτορείο που επικαλείται κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας. Άλλος αξιωματούχος είπε στο Reuters πως τα όποια μέτρα ελάφρυνσης θα ανακοινωθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη «την κατάλληλη ώρα».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό