24.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Last Dance» για μια παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε χθες την τελευταία του ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ανήρτησε μάλιστα στο twitter με τα λόγια «last dance» την τελευταία του ομιλία.

Στις δύο θητείες του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έδωσε, όπως αναφέρουν οι στενοί του συνεργάτες, «πολλές και δύσκολες μάχες για τα εθνικά συμφέροντα».

Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, ξεχωρίζουν, την Τροπολογία που υιοθετήθηκε από το ΕΚ με πρωτοβουλία του, για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Ο κ. Ανδρουλάκης με παρεμβάσεις του ανέδειξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο , την προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του ρόλου του αλλά και των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς όπως η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη και η Μονή της Χώρας, η Παναγία Σουμελά στον Πόντο και η Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα.

Το 2018 συμμετείχε ως εισηγητής για τους Σοσιαλιστές στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με την ίδρυση του rescEU, μίας πανευρωπαϊκής δεξαμενής μέσων, μεταξύ αυτών και εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης. Η πρώτη ενεργοποίηση του rescEU έγινε από την Ελλάδα τον Αύγουστο του 2020 στις πυρκαγιές στην Εύβοια. Χάρη στο rescEU μπόρεσε και έγινε η αγορά ιατροφαρκευτικού εξοπλισμού όπως στολές, γάντια και αναπνευστήρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το 2020 στις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο ήταν μέρος της προσπάθειας που πέτυχε να αυξηθεί πέτυχε ο προϋπολογισμός να αυξηθεί στα 3 δισεκ. ευρώ από 450 εκατομμύρια, να αυξηθεί το ποσοστό συγχρηματοδότησης για την αγορά των πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων από το rescEU στο 100% καθώς και ενίσχυση της πρόληψης με την υιοθέτηση των πανευρωπαϊκών στόχων ανθεκτικότητας.

Με επιστολές του στον τότε Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι είχε θέσει το θέμα του καταδικασμένου χρυσαυγίτη, Ι. Λαγού ώστε να μην μπορεί να λαμβάνει το λόγο μέχρι να αρθεί η ασυλία του.

Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Ρύπων με τροπολογία που είχε καταθέσει ο ίδιος στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε καταφέρει ώστε να μπει η Ελλάδα στο Ταμείο Εκσυγχρονισμού και να πάρει ευρωπαϊκά χρήματα, ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση του δικτύου.

Η πιο συναισθηματικά φορτισμένη εκδήλωση ήταν τα εγκαίνια της Αίθουσας «Ανδρέας Παπανδρέου» στο κτίριο του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο φέτος το καλοκαίρι.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό