12.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Kia EV9 – Δυναμικό και προηγμένο σε όλους τους τομείς

Ειδήσεις Ελλάδα

Όπως γράψαμε και πριν από μία εβδομάδα περίπου, η Kia συνεχίζει ακάθεκτη το πρόγραμμα εξηλεκτρισμού της γκάμας της και μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, παρουσιάζει δύο ολοκαίνουρια μοντέλα: το Concept EV5 που βρίσκεται σε φάση πρωτότυπου αλλά δεν θα αργήσει να μεταμορφωθεί σε κάτι πιο… ρεαλιστικό και το EV9 που αρχικά έκανε την πρεμιέρα του αποκαλύπτοντας μονάχα την εμφάνιση του και έρχεται τώρα να συμπληρώσει το παζλ με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του.

Αρχικά λοιπόν, να αναφέρουμε το… αυτονόητο. Το νέο, μεγάλο, αμιγώς ηλεκτρικό SUV της Kia χρησιμοποιεί την προηγμένη E-GMP αρχιτεκτονική του ομίλου και αυτό σημαίνει πολλά σε επίπεδο δυναμικών χαρακτηριστικών και τεχνολογίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μοιράζεται μαζί μας η Kia, το ολοκαίνουριο EV9 έχει μήκος που αγγίζει τα 5.01 μέτρα, πλάτος 1.98 και ύψος 1.755 και για να έχεις μία  τάξη μεγέθους, αυτό το κάνει σχεδόν μισό μέτρο μεγαλύτερο, 30 εκατοστά πιο πλατύ και 10 εκατοστά ψηλότερο από το τρέχον Kia Sportage ή αν προτιμάς, εξίσου μεγάλο με το Tesla Model X. Το μεταξόνιο των 3.1 μέτρων δε, έχει επιτρέψει στην Kia να προσφέρει άπλετους χώρους και να καλύπτει διαφορετικές ανάγκες προσφέροντας τόσο 7-θέσια όσο και 6-θέσια διαμόρφωση. Οι πελάτες θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε 4 διαφορετικές διαμορφώσεις για την δεύτερη σειρά των καθισμάτων, συμπεριλαμβανομένων της βασικής, ενός 3-θέσιου “πάγκου”, ενός τύπου χαλάρωσης και μίας διθέσιας με περιστρεφόμενα καθίσματα.

Όταν το EV9 λοιπόν εξοπλίζεται με τα καθίσματα τύπου χαλάρωσης, αυτά έχουν την δυνατότητα ανάκλισης κατά τη διάρκεια της φόρτισης ενώ τα περιστρεφόμενα, έχουν την δυνατότητα… περιστροφής κατά 180 μοίρες για την δημιουργία ενός μικρού σαλονιού ανάμεσα στην δεύτερη και την τρίτη σειρά καθισμάτων. Από το πακέτο της καμπίνας δεν θα μπορούσαν να λείπουν ούτε τα βιώσιμα υλικά με την Kia να ξεκινά με το EV9 την απεξάρτηση της από το φυσικό δέρμα και την αυξανόμενη χρήση bio υλικών όπως το καλαμπόκι, το ζαχαροκάλαμο και τα φυσικά έλαια. Στόχος είναι η αύξηση της αναλογίας των ανακυκλωμένων πλαστικών που χρησιμοποιούνται στο 20% μέχρι το 2030 αλλά χωρίς να θυσιαστούν οι επιλογές για τους πελάτες, με αυτούς που θα προτιμήσουν το EV9 να έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε 6 διαφορετικούς συνδυασμούς για τα χρώματα και τα υλικά της καμπίνας του μεγάλου, ηλεκτρικού SUV.

Όσον αφορά στα μηχανικά, η Kia ανακοίνωσε ότι το EV9 θα είναι διαθέσιμο με δύο μπαταρίες: Η μικρότερη, έχει χωρητικότητα 76.1 kWh και συνδυάζεται αποκλειστικά με έναν ηλεκτροκινητήρα 218 ίππων και 350 Nm ροπής, τοποθετημένο στον πίσω άξονα που έχει την δυνατότητα να επιταχύνει το όχημα στα 100 km/h σε 8.2 δευτερόλεπτα. Αυτή των 99.8 kWh από την άλλη, προσφέρεται είτε με έναν ηλεκτροκινητήρα 204 ίππων και 350 Nm ροπής, είτε με δύο ηλεκτροκινητήρες (έναν σε κάθε άξονα) που συνδυαστικά παράγουν 385 άλογα και 600 Nm ροπής. Η πρώτη έκδοση χρειάζεται 9.4 δευτερόλεπτα για να επιταχύνει στα 100 km/h από στάση αλλά προσφέρει την μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία που αγγίζει τα 541 χιλιόμετρα ενώ η δεύτερη, η ισχυρότερη, απαιτεί μόλις 6.0 δευτερόλεπτα για να αγγίξει τα 100 km/h. Επιπλέον, η Kia αναφέρει πως θα προσφέρεται προαιρετικά μία λειτουργία “Boost” που θα αυξάνει την απόδοση του κινητήριου συνόλου επιτρέποντας την μείωση του χρόνου για το 0-100 στα 5.3 δευτερόλεπτα! Να σημειώσουμε δε, ότι χάρη στο υπερ-ταχύ σύστημα φόρτισης 800V, απαιτούνται μόλις 15 λεπτά στον κατάλληλο φορτιστή για την αναπλήρωση του φορτίου της μπαταρίας στον βαθμό που προσφέρει 239 χιλιόμετρα ενώ αξίζει να προσθέσουμε ότι αργότερα θα προστεθεί στην γκάμα και η κορυφαία, GT έκδοση αν και η Kia δεν παρέχει σε αυτό το σημείο πολλές πληροφορίες.

Στο EV9 θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του και το σύστημα Highway Driving Pilot που θα προσφέρει δυνατότητες ημι-αυτόνομης οδήγησης Επιπέδου 3 χάρη σε 15 αισθητήρες, μεταξύ των οποίων δύο Lidars, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν σε συγκεκριμένες περιοχές του κόσμου, επιτρέποντας στον οδηγό να ξεκουραστεί παραδίδοντας τον έλεγχο του οχήματος προσωρινά στον υπολογιστή. Ντεμπούτο κάνει και το Kia Connect Store που παρέχει την δυνατότητα αναβάθμισης του EV9 τόσο με τις over-the-air upgrades που θα γίνονται περιστασιακά διαθέσιμες όσο και με επιπλέον λειτουργίες που θα “ξεκλειδώνονται” είτε με τη μορφή αγοράς, είτε με τη μορφή συνδρομής. Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην ολοκληρωμένη σουίτα συστημάτων ασφάλειας που περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία που δεν μπορούν να λείπουν από μία αμιγώς ηλεκτρική ναυαρχίδα αυτή την εποχή. Οι προ-παραγγελίες για την κορεατική αγορά θα ξεκινήσουν εντός του δεύτερου τριμήνου του έτους και για άλλες, επιλεγμένες αγορές ανά τον κόσμο εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2023, με την τιμή του Kia EV9 να ανακοινώνεται στο προσεχές μέλλον.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό