18.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 25ο Συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη

Ειδήσεις Ελλάδα

Με τίτλο «Επιταχύνοντας τις Επενδύσεις για μια Βιώσιμη Ανάπτυξη» επέστρεψε το 25ο συνέδριο «Capital Link Invest in Greece Forum» με τη συμμετοχή σημαντικών παράγοντων της οικονομικής ζωής της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο επενδυτικό συνέδριο ελληνικού ενδιαφέροντος που πραγματοποιείται στις ΗΠΑ με στόχο τη προβολή της χώρας μας στο διεθνές επενδυτικό και επιχειρηματικό κοινό.

Το «Capital Link Invest in Greece Forum» πραγματοποιείται κάθε χρόνο ανεξάρτητα από τις πολιτικές και οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη Ελλάδα. Το φετινό συνέδριο έλαβε χώρα στον απόηχο της πρόσφατης ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας που πέτυχε η ελληνική οικονομία και του ευνοϊκότερου κλίματος που αυτή η εξέλιξη δημιουργεί για την προσέλκυση επενδύσεων.

Υπουργοί, επιχειρηματίες και τραπεζίτες συνέρρευσαν στη Νέα Υόρκη στο Metropolitan Club με στόχο να επικοινωνήσουν τις θετικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα, τονώνοντας έτσι το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Κοινός παρονομαστής στις τοποθετήσεις των ομιλητών ήταν ότι οι ελκυστικές αποτιμήσεις αύξησαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την ελληνική αγορά. Σε αυτή την ευνοϊκή αλλαγή του κλίματος και της εικόνας της Ελλάδας στη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα στάθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως ανάφερε, «ήμουν εδώ 10 χρόνια νωρίτερα στο φόρουμ του ‘Capital Link’ και πιστέψτε με η δουλειά μας τώρα είναι πολύ ευκολότερη γιατί τώρα υπάρχουν οι αποδείξεις. (Έχουμε) το σωστό μίγμα οικονομικής πολιτικής, το οποίο δουλεύει και αποδίδει, και πολιτική σταθερότητα από την άλλη πλευρά. Έχουμε ήδη μεγάλες αμερικανικές εταιρίες οι οποίες έχουν επενδύσει στην Ελλάδα,Pfizer, Google, Microsoft, Amazon, Cisco. Είμαι βέβαιος ότι το μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα θα περάσει ακόμα περισσότερο, θα έρθουν και άλλες επενδύσεις στην πατρίδα μας και αυτό είναι ένα θετικό νέο πρωτίστως για τους εργαζόμενους και τους άνεργους στην Ελλάδα που θα βρουν νέες και καλύτερες δουλειές».

Πολλοί παράγοντες της αγοράς στάθηκαν στο γεγονός ότι παρά τις παγκόσμιες προκλήσεις και τη διεθνή αβεβαιότητα, η χώρα συνεχίζει το ταξίδι της προς τον εκσυγχρονισμό και τη σταθερότητα, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για ξένες επενδύσεις. Όπως εκτίμησαν, το Ταμείο Ανάκαμψης, οι αυξημένες ιδιωτικές επενδύσεις και οι δυνατές επιδόσεις συγκεκριμένων τομέων όπως ο τουρισμός και η ενέργεια, διασφαλίζουν ότι η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη για ισχυρή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Στο γραπτό μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη συνέπεια με την οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει βαδίσει πάνω στον δρόμο της σταθερότητας και των διαθρωτικών αλλαγών.

«Περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Πιστεύω ακράδαντα ότι – όπως υποδηλώνει ο τίτλος του φετινού συνεδρίου – τώρα είναι η ώρα να επιταχύνουμε τις επενδύσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να επαναλάβω το μήνυμά που είχε εκπέμψει ήδη από το 2019: αυτή είναι η ώρα για να επενδύσετε στην Ελλάδα. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να αλλάξουμε. Και μην έχετε καμία αμφιβολία: θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο σταθερότητας, συνέπειας και μεταρρυθμίσεων», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμα του.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, μίλησε για τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης, παρουσιάζοντας τη πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στο δήλωση του ο κ. Σταϊκούρας ανάφερε ότι «η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται, αναβαθμίζεται και ισχυροποιείται. Αυτό είναι τα αποτέλεσμα της σκληρής δουλείας των πολιτών και της πολιτείας αλλά και της εφαρμογής τα τελευταία χρόνια μιας συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής αλλά και μιας υλοποίησης σημαντικών διαθρωτικών αλλαγών. Το ίδιο εφαρμόζουμε και στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών έτσι ώστε να υλοποιήσουμε έργα, τα οποία είναι προς ολοκλήρωση το

τελευταίο διάστημα, να βρούμε χρηματοδότηση για μια νέα γενιά έργων, να μπορέσουμε να επιδιορθώσουμε καταστροφές με πιο ανθεκτικά έργα σε περιοχές που επλήγησαν πρόσφατα από θεομηνίες, να μπορέσουμε να ανανεώσουμε τον στόλο των λεωφορείων, να μπορέσουμε να προωθήσουμε την ηλεκτροκίνηση και να εφαρμόσουμε σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Μπορούμε και θα το καταφέρουμε».

Εκτός από τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, στο συνέδριο συμμετείχαν Αμερικανοί και διεθνείς επενδυτές, καθώς και στελέχη ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων. Την αμερικανική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τους ενεργειακούς πόρους μαζί με τον αναπληρωτή βοηθό υφυπουργό Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων Τζόσουα Χακ.

Στην ομιλία του, ο κ. Πάιατ ήταν ιδιαίτερα υποστηρικτικός για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος, καθώς είχε εργαστεί για να προωθήσει αυτό το όραμα κατά τη διάρκεια της πρεσβευτικής του θητείας στην Αθήνα. Ο Αμερικανός διπλωμάτης μίλησε για τη στενή συνεργασία της Ουάσιγκτον με την ελληνική κυβέρνηση, κάνοντας ειδική αναφορά στην υπεύθυνη συμμαχική στάση που τήρησε η Αθήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός υφυπουργός δεν παρέλειψε να εκφράσει τη χαρά του για την νέα επαναπροσέγγιση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, τονίζοντας τα θετικά μηνύματα που στάλθηκαν για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης αλλά και ευκαιριών οικονομικής συνεργασίας. Ειδικότερα, στάθηκε στην υπάρχουσα ενεργειακή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται για τη προώθηση αυτής της δυναμικής ενεργειακής συνεργασίας σε περιφερειακό επίπεδο.

Το Συνέδριο της Capital Link έκλεισε τις εργασίες του με επίσημο δείπνο, στο οποίο ο βοηθός υφυπουργός Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων Τζόσουα Χακ πραγματοποίησε ομιλία, εστιάζοντας στους

στενούς επιχειρηματικούς και πολιτικούς δεσμούς μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας.

Ημέρα Ελλάδας-Αμερικής στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

Τέλος, στο πλαίσιο του 25ου «Capital Link Invest in Greece Forum» το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα διοργανώσει την Τρίτη ειδική εκδήλωση προς τιμήν της χώρας μας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ελληνοαμερικανικές και ελληνικών συμφερόντων εταιρίες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα χτυπήσουν το καμπανάκι του κλεισίματος των εργασιών του «New York Stock Exchange» (NYSE).

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό