22.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Τον 21ο αιώνα κανείς πόλεμος δεν μπορεί να ματώνει την καρδιά της Ευρώπης»

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τους νεκρούς από τον βομβαρδισμό που προηγήθηκε στην Οδησσό

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε σήμερα την Οδησσό, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ευχαριστώ τον Έλληνα πρωθυπουργό που βρήκε το θάρρος να έρθει εδώ και ευχαριστώ για την στήριξη», ήταν τα λόγια του προέδρου της Ουκρανίας στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον έλληνα πρωθυπουργό στην Οδησσό, λίγη ώρα μετά την ρωσική επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο εναντίον της αυτοκινητοπομπής που τους μετέφερε. «Ευχαριστώ για την υποδοχή, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τον βομβαρδισμό κατά αστικών συγκροτημάτων. Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για τις ενέργειες της Ρωσίας, που οδηγεί στο θάνατο αμάχους, μικρά παιδιά, ακόμα και βρέφη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, ότι του εντυπώθηκε από τη μια η εικόνα της καταστροφής, αλλά και η εικόνα της ανθεκτικότητας και της γενναιότητας. «Είμαι διπλά συγκινημένος που βρίσκομαι στην πόλη μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού. Η φιλική εταιρεία άναψε τις φλόγες της εθνικής ανεξαρτησίας με το σύνθημα ελευθερία ή θάνατος», τόνισε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η Οδησσός είναι ζωτικός κόμβος του ελληνισμού. «Είχα τη χαρά να συναντήσω την ομογένεια που δίνει αγώνα κατά της ρωσικής εισβολής» είπε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τους διπλούς δεσμούς που ενώνουν τα δυο κράτη και την ιστορική μας διαδρομή. Τόνισε ακόμα ότι ο σεβασμός όλου του ελεύθερου κόσμου είναι προς τον Ουκρανικό λαό και έχουν την αμέριστη συμπαράσταση στη δίκαια προσπάθεια να υπερασπιστούν το έδαφος τους και τα δίκαιά τους. «Τον 21ο αιώνα κανείς πόλεμος δεν μπορεί να ματώνει την καρδιά της Ευρώπης. Η χώρα μου απορρίπτει τον οποίο ανιστόρητο αναθεωρητισμό! Μαύρες κηλίδες στο χάρτη της ιστορίας ο αυταρχισμός», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη βοήθεια προς την Ουκρανία λέγοντας ότι είναι μια βοήθεια για την οποία προβλέπονται 100 δις ευρώ από την ΕΕ + 50 δις ευρώ για τα επόμενα 4 χρόνια. «Πριν ένα μήνα οργανώσαμε με ευρωπαϊκή τράπεζα ειδικό συνέδριο ανασυγκρότησης Ουκρανίας», τόνισε και είπε ότι «τα λιμάνια μας αποτελούν το βασικό μας όπλο. Αλεξανδρούπολη – Οδησσός είναι μια περιοχή πρώτης προτεραιότητας. Στηρίζουμε ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική σας». «Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να στηρίζει Ουκρανία και ο ελληνισμός θα είναι πάντα εδώ όπως το θέλει η κοινή μας ιστορία», είπε επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Δεν προλαβαίνουμε και δεν μπορούν οι Ένοπλες Δυνάμεις να χτυπήσουν όλα τα drone»

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε, ότι οι Ρώσοι χτυπούν καθημερινά αμάχους. «Δεν προλαβαίνουμε και δεν μπορούν οι Ένοπλες Δυνάμεις να χτυπήσουν όλα τα drone», είπε ακόμα. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε τη διεθνή κοινότητα και σημείωσε, ότι πληροφόρησε τον πρωθυπουργό για τις πολεμικές ανάγκες της Ουκρανίας. «Ενημέρωσα, πως μπορούμε να ενισχύσουμε την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και πως να προστατέψουμε τις ουκρανικές πόλεις», είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε επίσης, ότι «πρέπει να προστατέψουμε υποδομές, μουσεία, νοσοκομεία, σχολεία, έχουμε δουλειά, πρέπει αυτή τη δουλειά να κάνουμε από κοινού Ελλάδα και Ουκρανία, πρέπει να αυξήσουμε την οικονομική μας δύναμη να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας». Ευχαρίστησε επίσης τον πρωθυπουργό για την στήριξή του και την συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη. Ζήτησε επίσης να μειωθεί η οικονομική δύναμη της Ρωσίας. «Ο Πούτιν πρέπει να χάσει ευκαιρία να χρηματοδοτεί την τρομοκρατία. Πρέπει να ενισχύσουμε το ποινικό διεθνές δικαστήριο και να μην πολεμάμε με παραπληροφόρηση», τόνισε και κλείνοντας επανέλαβε τις ευχαριστίες του για την στήριξη της Ελλάδας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό