23.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πετρέλαιο: Σε χαμηλό 17ετίας το Μπρεντ – Κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι το αργό

Ειδήσεις Ελλάδα

Πετρέλαιο: Πτωτική η πορεία για το μαύρο χρυσό.

Πετρέλαιο:  Η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει και σήμερα την πτωτική της πορεία, ως αποτέλεσμα των αναταράξεων που προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία η πανδημία Co-19, με το Μπρεντ της Μαύρης Θάλασσας να πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδό του από τα τέλη του 2002 και το αμερικανικό ελαφρύ αργό (WTI) να κινείται στο όριο και κάτω από το συμβολικό κατώφλι των 20 δολαρίων.

Το Μπρεντ παράδοσης Μαΐου έπεσε μέχρι και τα 22,28 δολάρια το βαρέλι, σε χαμηλό 17ετίας, καταγράφοντας μείωση άνω του 10% σε σύγκριση με το κλείσιμο της Παρασκευής. Στη Νέα Υόρκη, το WTI κινείται κάτω από τα 20 δολάρια, πλησιάζοντας στο όριο των 19,46 δολαρίων το βαρέλι, τιμή που είχε πιάσει στις 20 Μαρτίου. Η πτώση αυτή «αντικατοπτρίζει την εντεινόμενη συνειδητοποίηση ότι η ζήτηση κατακρημνίζεται, πιθανότατα περισσότερο από το 20% που προβλέπαμε για τον Απρίλιο και τον Μάιο», εκτιμούν οι αναλυτές της JBC Energy.

O κορονοϊός δεν προκαλεί παγκόσμιο συναγερμό μόνο στις υγειονομικές αρχές αλλά και στην οικονομία. Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή του πετρελαίου σημείωσε τη χαμηλότερη εβδομαδιαία πτώση από τον Μάιο καθώς η επιδημία του κορονοϊού συνεχίζει να πιέζει τις τιμές. Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα έχει αντίκτυπο στη ζήτηση, επειδή η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο, καθώς η χώρα σημείωσε ρεκόρ το 2019 με τις εισαγωγές 10,12 εκατ. βαρελιών σε ημερήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Τελωνειακής Διοίκησης της Κίνας.

Ο κορονοϊός, εμφανίστηκε πρώτα στις 31 Δεκεμβρίου στην κινεζική πόλη Γουχάν και έχει εξαπλωθεί σε Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ και ΗΠΑ, ενώ νωρίτερα επιβεβαιώθηκαν δύο κρούσματα στη Γαλλία, τα πρώτα σε ευρωπαϊκό έδαφος. Περισσότεροι από 33 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται υπό ταξιδιωτικούς περιορισμούς στην Κίνα, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τη ζήτηση καυσίμων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό