23.2 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Νέο υψηλό 13μηνών για το Γενικό Δείκτη στις 837 μονάδες

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Το σταδιακό άνοιγμα της ελληνικής οικονομίας (λιανικό εμπόριο, εστίαση, τουρισμός) δημιουργεί αίσθημα επενδυτικής αισιοδοξίας και την εκτίμηση ότι το β’ και γ’ τρίμηνο θα είναι πολύ καλύτερα απ’ το ήδη χαμένο α’ τρίμηνο 2021. Το συναίσθημα της επενδυτικής αισιοδοξίας, λειτουργεί καθοριστικά και πάνω στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και στα ελληνικά ομόλογα, των οποίων η απόδοση άρχισε από την προηγούμενη εβδομάδα να αποκλιμακώνεται.

Μία ακόμη καλή συνεδρίαση για το ελληνικό χρηματιστήριο που οδήγησε το Γενικό Δείκτη στις παρυφές των 840 μονάδων δημιουργώντας νέο υψηλό 13μηνών. Μία συνεδρίαση που μάλλον δεν ήταν απρόβλεπτη καθώς από χθες είχε διαφανεί το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές (διαφοροποιήθηκαν και πάλι) και μη χρηματοοικονομικά blue chips. Η ανάκαμψη ΟΤΕ και ΟΠΑΠ (είχαν υστερήσει σε άνοδο το τελευταίο διάστημα) μαζί με το θετικό momentum των τραπεζικών μετοχών έφερε σε ανοδική τροχιά και πάλι το Γενικό Δείκτη. Ακολούθησαν και τα υπόλοιπα blue chips (Jumbo, Μυτιληναίος, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Coca Cola HBC) δείχνοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει αυτή την περίοδο για ελληνικές μετοχές. Και όταν λέμε για επενδυτικό ενδιαφέρον, το εστιάζουμε σε όλο το φάσμα, υψηλής, μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης μετοχών. Αυξημένη και η αξία των συναλλαγών που ήρθε να πιστοποιήσει την αγοραστική διάθεση που υπάρχει.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 837,61 μονάδες με άνοδο 1,28%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 75,4 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 75 έκλεισαν ανοδικά και οι 37 πτωτικά. Ο δείκτης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 1,32% και ο δείκτης MID Cap είχε άνοδο 0,33%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Υγείας (5,43%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (4,67%), Εμπόριο (3,06%), Κατασκευές (1,53%), Τρόφιμα-Ποτά (1,44%), Πετρέλαιο (1,15%) ενώ ο τραπεζικός δείκτης αυξήθηκε μόλις 0,33% (άνοδος ΕΤΕ και Εurobank, πτώση Alpha και Πειραιώς).και την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (-0,47%) και Ταξιδιών-Αναψυχής (-0,1%).

Bull market ξανά σε Αμερική και Ευρώπη φέρνει το αμερικανικό πακέτο στήριξης 1,9 τρισ δολαρίων  

Στις ξένες αγορές, το πακέτο των 1,9 τρισ. δολαρίων που ενέκρινε η αμερικανική Γερουσία ήταν το ‘μπαζούκα’ που θα χρησιμοποιήσει η Αμερική για να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Η έγκριση του πακέτου δημιούργησε αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων και άνοδο των χρηματιστηρίων μετοχών. Ο Dow Jones , χθες έκανε ενδοσυνεδριακά ιστορικό υψηλό πάνω από τις 32.500 μονάδες, υποχώρησε και εμφανίστηκε σήμερα πάλι ανοδικά πάνω από τις 32.000 μονάδες με αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον. Ανοδικά κινείται ο Nasdaq, μετά την διόρθωση των προηγούμενων ημερών περίπου -20%, ενώ ο S&P 500 επέστρεψε προς 3.900 μονάδες.

Στην Ευρώπη, και οι 5 μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές κινούνται ανοδικά. Ο DAX συνεχίζει το τρελό ράλι του πάνω από τις 14.000 μονάδες, ο γαλλικός CAC βρίσκεται κοντά στις 6.000 μονάδες ενώ σε ιστορικό υψηλό είναι ο ιταλικό MIB (προσεγγίζει τις 24.000 μονάδες).

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό