18.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η 12η φορά που η κυβέρνηση περιφρόνησε την Βουλή

Ειδήσεις Ελλάδα

Η εξίσωση ήταν δύσκολη για την γαλλική κυβέρνηση. Είχε ανάγκη την «άμεση έγκριση» από τη Βουλή του προγραμματισμού των δημοσίων οικονομικών για την τετραετία 2023-2027,  ωστόσο συναντούσε εμπόδια στην έλλειψη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Γίνεται λόγος για “άμεση” διότι διαφορετικά κινδυνεύει να χάσει 17,8 δις που προβλέπονται από την Ευρώπη για την περίοδο 2023-24, με το που εγκριθεί ο εν λόγω προγραμματισμός.

Χθες το βράδυ στη Βουλή, η Ελιζαμπέτ Μπορν αναγνώρισε ότι καμία πολιτική ομάδα δεν ήταν έτοιμη να ψηφίσει το κείμενο που έχει ήδη απορριφθεί σε πρώτη ανάγνωση… «Δεν μπορούμε να πάρουμε το παραμικρό ρίσκο», είπε, και γύρω στα μεσάνυχτα δεν δίστασε να οπλισθεί για 12η φορά με το περίφημο άρθρο 49 παρ.3 που της επιτρέπει να περάσει νόμο χωρίς τη ψήφο της Βουλής. 

«Σκάνδαλο» φώναξε για ακόμα μια φορά η αντιπολίτευση, «θα πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να κυβερνά τη Γαλλία με το άρθρο 49 παρ.3 περιφρονώντας τη Βουλή». Η Λαϊκή Ένωση της Αριστεράς (ΝUPES) ανακοίνωσε την υποβολή πρότασης μομφής ενώ η Μαρίν Λεπέν δεν αποκλείει να υποβάλει πρόταση μομφής και το δικό της κόμμα.

Ο εν λόγω προγραμματισμός δεν έχει καμία σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό ή τα κονδύλια για την κοινωνική ασφάλιση. Αυτός ο προγραμματισμός καθορίζει τη δημοσιονομική τροχιά της κυβέρνησης για τη μείωση του ελλείμματος που από το τωρινό 4,8% του ΑΕΠ θα πρέπει να μειωθεί στο 2,7 % το 2027, ήτοι κάτω από τον ευρωπαϊκό στόχο του 3%.

: Deutsche Welle

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό