16.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΗΑΝ ΝΑΗ: «Όσο περισσότερο γράφω αυτά που αισθάνομαι τόσο περισσότερο τα ξορκίζω»

Ειδήσεις Ελλάδα

Mε αφορμή το νέο της single, «Ultraviolent» μιλήσαμε με το πιο indie pop κορίτσι της ξενόγλωσσης, ελληνικής μουσικής σκηνής.

Tην ΗΑΝ ΝΑΗ, την γνωρίσαμε πριν από τρία χρόνια μέσα από το τραγούδι «Sundown» και την αγαπήσαμε για τον pop και σύγχρονο τρόπο που εξέφραζε τον λυρισμό των στοίχων και των μελωδιών της. Το μουσικό της όνομα είναι αναγραμματισμός του «Άννα» (Στεφάνου) η οποία σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο, μετακόμισε στο Λονδίνο, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο City Academy, όπου συμμετείχε στο τμήμα Pop and Rock Singing, ενώ αργότερα παρακολούθησε μαθήματα σύγχρονου τραγουδιού, αυτοσχεδιασμού, ερμηνείας, διδασκαλίας και σύνθεσης στο London Music School. Σήμερα, όταν δεν γράφει και δεν ερμηνεύει, διδάσκει μουσική σε παιδιά και «προσπαθεί να είναι ο δάσκαλος που θα ήθελε η ίδια να έχει». Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της single μας μίλησε για όλα αυτά τα όμορφα και τα έντονα συναισθήματα που σου γεννάει η μουσική.

To νέο σου κομμάτι ονομάζεται «Ultraviolent». Πριν λίγα χρόνια κυκλοφόρησε και η Lana del Rey ένα album, με το ομώνυμο τραγούδι, το «Ultraviolence». To να μιλάμε και να τραγουδάμε για τη βία, σωματική ή ψυχολογική, είναι ένας τρόπος να την ξορκίζουμε, να την προλαμβάνουμε;

Το νέο μου κομμάτι λέγεται “Ultraviolent” και η ονομασία προήλθε από το συνδυασμό των λέξεων «ultraviolet» και “violent”. Στην ουσία ο τίτλος ξεκίνησε σαν ιδέα από την ιδιαίτερη σχέση που έχω με τα χρώματα. Όταν γράφω ένα τραγούδι πάντα το ονομάζω σύμφωνα με το χρωμα που μου βγαζει σαν αίσθηση. Το τραγούδι αυτό λοιπόν όσο το έγραφα σκεφτόμουν πόσο όμορφο είναι το συναίσθημα της αγάπης και του έρωτα, τα οποία βλέπω σαν ένα “ultraviolet” μαγικό για μένα χρώμα (το υπεριώδες χρώμα), όμως όταν αυτά τα συναισθήματα συνδυάζονται με ένα δακρύβρεχτο story και ένα κακό τέλος, τότε το όμορφο αυτό χρωμα σκοτεινιάζει και το συναίσθημα αλλάζει μορφή. Μια σχέση χωρίς υγεία είναι “ultraviolent” και μια τέτοια σχέση δεν έχει θέση στη ζωή μας!

Φυσικά επικροτώ το να μιλάμε για αυτά που μας συμβαίνουν. Όσο περισσότερο γράφω αυτά που αισθάνομαι τόσο περισσότερο τα ξορκίζω. Παλιότερα φοβόμουν να μιλήσω για τα συναισθήματα μου και διάλεγα τον πιο διακριτικό και αποστασιοποιημένο τρόπο να τα τοποθετήσω σε στίχους.

Τώρα πια μιλάω για όλα. By the way! Αγαπώ πολύ αυτό το δίσκο της Lana και θαυμάζω το songwriting της.

Οι στίχοι σου βασίστηκαν στο ποίημα που έγραψε η φίλη σου, Ιω. Ποιος είναι ο αγαπημένος σου και τι συμβολίζει για εσένα;

Λοιπόν, αυτό που συνέβη με τους στίχους του τραγουδιού ήταν μαγικό! Ήμουν στο studio με τον παραγωγό μου Δημήτρη Δανοπουλο και του είπα πως είμαι έτοιμη να γράψω τους τελικούς στίχους του τραγουδιού! Μόλις ολοκληρώσαμε τη διαδικασία της ηχογράφησης και ακούγαμε το αποτέλεσμα του είπα πως θέλω να συμπληρώσω κάτι γιατί αισθάνομαι πως λείπει ένα μέρος από το κομμάτι.

Την ίδια στιγμή έστειλα μήνυμα στην Ιώ (η οποία φυσικά γνώριζε την συναισθηματική μου κατάσταση at the time) και της ζητησα να μου στείλει ένα ποίημα από την τελευταία της συλλογή, όποιο εκείνη επιθυμούσε! Μου το έστειλε μέσα σε λίγα λεπτά και είπα στο Δημήτρη πως θα ηχογραφήσω ένα ακόμα part. Δεν ξέρω γιατί η Ιώ επέλεξε να μου στείλει το συγκεκριμένο ποίημα το οποίο ταίριαξε στιχουργικά λες και ήταν το missing part των στίχων μου, ξέρω σίγουρα πως είμαι υπερβολικά τυχερή που έχω τόσο σπουδαίους και ταλαντούχους φίλους που συναισθάνονται και είναι πάντα εκεί! Ο αγαπημένος μου στίχος από το ποίημα της είναι το «It takes a while to breathe in your skin». Το ένιωσα πολύ μέσα μου αυτό!

Από το 2021 και το «Sundown» μέχρι και σήμερα πώς έχεις εξελιχθεί μουσικά, τι έχει αλλάξει σε σχέση με τη δημιουργική διαδικασία που ακολουθείς πριν βγει ένα νέο κομμάτι;

Εξωτερικεύομαι όλο και περισσότερο μέσα από τα τραγούδια μου, γράφω ακριβώς όπως θέλω χωρίς να σκέφτομαι αν αυτό είναι αρκετά commercial ή όχι και μοιράζομαι τις σκέψεις μου σαν να γράφω στο προσωπικό μου ημερολόγιο. Σε αυτό έχει παίξει σημαντικό ρόλο η συνεργασία μου με ανθρώπους που εμπιστεύομαι και με εμπιστεύονται. Η στήριξη της Mellowsophy Music τόσο σαν εταιρεία που με στηρίζει ως artist αλλά και η παρέα που έχουμε δημιουργήσει με τα παιδιά είναι εκεί από την πρώτη μέρα.. Είναι πολύ σημαντικό να ανήκεις κάπου που έχεις δέσει δημιουργικά, εμένα αυτό μου δίνει ατέρμονη όρεξη για δημιουργία!

Η διαδικασία του να βγει ένα νέο κομμάτι πλέον είναι κατά κύριο λόγο ανάγκη που προκύπτει όταν πνίγομαι στις σκέψεις και θέλω μιλήσω γι αυτά που συμβαίνουν. Και μπορώ να πω πως συμβαίνουν πολλά… Τις περισσότερες φορές η δημιουργία ξεκινάει την ώρα που οδηγώ, το αυτοκίνητο είναι το μέρος που περνάω τον πιο πολύ χρόνο μόνη μου και το μυαλό μου συχνά πλημμυρίζει με μελωδίες και στίχους, στη συνέχεια κάθομαι στο πιάνο και συνεχίζω τη διαδικασία! Κάποια από αυτά γίνονται τραγούδια που θα ακούσετε και κάποια μένουν ακυκλοφόρητα αλλά όλα γράφονται!

Η HΑΝ NΑΗ είναι το alter ego της Άννας Στεφάνου. Γιατί επέλεξες αυτό το όνομα, τι συμβολίζει για εσένα;

Το όνομα Hannah προέκυψε εύκολα σαν πρώτη σκέψη όταν εψαχνα τι όνομα να δώσω στο άλλο μου εγώ. Ήθελα κάτι που να εμπεριέχεται το Άννα και κάτι που να διαβάζεται και ανάποδα! Στα ιαπωνικά σημαίνει λουλούδι και έχω μεγάλη αγάπη για την ιαπωνική λογοτεχνία και τα λουλούδια (έχω γράψει και ολόκληρο τραγούδι για τους ανθρώπους που μοιάζουν με λουλούδια – αναφέρομαι στο Daisies). Επίσης ο λόγος που γράφω το HAN NAH χωρισμένο στα δύο είναι γιατί θέλω να είναι όπως και το logo μου,σαν καθρέφτης. Το ένα side του εαυτόυ μου είναι υπερβολικά φωτεινό, γελαστό και δυνατό απέναντι σε όλα όμως δεν παύει να υπάρχει και αυτό το ευάλωτο και ευαίσθητο side μου που σκέφτεται πολύ και χάνεται μέσα στις σκέψεις και απογοητεύεται και στεναχωριέται και πέφτει αλλα ξανά σηκώνεται! Οποτε η Hannah είναι όλα αυτα που η Αννα μπορεί να ντρέπεται να δείξει εκεί έξω.

Εκτός από δημιουργός είσαι και δασκάλα φωνητικής. Αυτός ο ρόλος πιστεύεις ότι σε βοηθάει στο να δημιουργήσεις «πιο ολοκληρωμένα» ένα project;

Ναι, διδάσκω φωνητική και songwriting στο studio της Mellowsophy! Απολαμβάνω πάρα πολύ τη διδασκαλία και είμαι υπερβολικά χαρούμενη που έχω τόσο ταλαντούχους μαθητές. Προσπαθώ να είμαι για τα παιδιά ο δάσκαλος που ήθελα πάντα να έχω και εγώ! Η ενασχόληση με τη φωνητική εκπαίδευση καταλαβαίνω πως με έχει βοηθήσει στο να εντοπίζω γρήγορα τι χρειάζεται φωνητικά το κάθε κομμάτι και πως αισθητικά θα φέρω τη μουσική για να πλαισιώνει τη φωνή μου.

Πώς θα περιέγραφες το μουσικό σου στυλ;

Το μουσικο μου στυλ θα έλεγα πως κινείται γύρω από το φάσμα της Pop με στοιχεία electro, ίσως να το λέγαμε και dream pop, indie pop, downtempo. Ομολογώ πως δε τα πάω πολύ καλά με τα στυλ μουσικής, αυτό που σίγουρα αναγνωρίζω είναι το ότι υπάρχει storytelling στα τραγούδια μου.

Tι νέο έχεις ακούσει και σε έχει συναρπάσει;

Με έχει συναρπάσει ένα τραγούδι της Ariana Grande από τον τελευταίο της δίσκο με τίτλο «we can’t be friends» και σε συνδυασμό με το clip μου έκανε την καρδιά χίλια κομμάτια! Είχε κάτι από eternal sunshine μαζί με επεισόδιο black mirror! Αμέσως το συμπεριέλαβα στο μουσικό μου πρόγραμμα και το τραγούδησα στο τελευταίο μου live!

H μουσική είναι για εσένα…

H αγάπη μου, η συντροφιά μου, ο τρόπος να βάλω τις σκέψεις μου σε σειρά, η ηρεμία μου, είναι το safe place μου.

Επόμενα σχέδια;

Πολλά! Έχουμε προγραμματίσει κάποια live, συνεχίζουμε ακάθεκτοι να δημιουργούμε νέο υλικό με την ομάδα της Mellowsophy Music και έρχεται και κάτι διαφορετικό: η πρώτη απόπειρα να κυκλοφορήσω ελληνικό τραγούδι αυτό κι αν είναι νέο!

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό