18.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εννιά dating όροι που μπορείς να εντοπίσεις και στα επαγγελματικά σου

Ειδήσεις Ελλάδα

Αν και εσύ έχεις παρατηρήσει μερικές ομοιότητες μεταξύ της ερωτικής σου ζωής και της επαγγελματικής, κάποια μοτίβα, συμπεριφορές ή τάσεις, τότε διαβάζεις το σωστό κείμενο. Αλήθεια, σου φαίνεται τυχαίο ότι ο μέσος όρος διάρκειας που έχουν οι σχέσεις ή οι ενθουσιασμοί της αρχής, είναι ο ίδιος με τον χρόνο που διαρκεί το πρώτο ενδιαφέρον σου για μία νέα θέση εργασίας; Μάλλον όχι. Ο έρωτας κρατάει λίγο. Αλλά το ίδιο ισχύει και με τον ενθουσιασμό της αρχής σε μία νέα εργασία.

Εν τω μεταξύ, αν πιάσουμε και τη διαδικασία των συνεντεύξεων, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις εντοπίσει ομοιότητες με τη διαδικασία των πρώτων ραντεβού σου. Και στις δύο περιπτώσεις, άλλωστε, φοράς τον καλύτερό σου εαυτό και το καλύτερό σου outfit. Και στις δύο περιπτώσεις, πρέπει να ξέρεις τι θέλεις. Μία επιφανειακή έλξη, έτσι για να υπάρξει ένα ενδιαφέρον στη ζωή σου; Κάτι βαθύτερο; Πάντως, σίγουρα θέλεις να ξέρεις και τι σε κάνει εσένα επιθυμητή. Μήπως απλά «βολεύεις» σε αυτήν τη φάση; Μήπως θέλεις τα ίδια πράγματα με τον άλλον και αυτό είναι εμφανές;

Κάπως έτσι, όροι που μπορείς να χρησιμοποιήσεις στο dating στάδιο, έρχονται να ταιριάξουν τέλεια με τη διαδικασία ανεύρεσης εργασίας. Προφανώς, ένας εργοδότης μπορεί να σου κάνει ghosting ή να σε αφήσει να περιμένεις, όπως αντίστοιχα μπορεί να σου κάνει και love bombing. Πρέπει να αγχωθείς; Αναλόγως την κατάσταση. Εμείς συγκεντρώσαμε μερικούς dating όρους που μπορείς να πάρεις από το group chat με τις κολλητές και να τους μεταφέρεις στην επαγγελματική σου ζωή.

#1 Situationship

Όσον αφορά το dating, το situationship αναφέρεται σε μία σχέση, διάρκειας συνήθως τριών μηνών ή περισσότερο, που δεν είναι αποκλειστική, παρόλο που η μία πλευρά μπορεί να το επιθυμεί. Κυρίως, αποτελεί έναν τρόπο που μπορείς να απολαύσεις τα προνόμια μίας σχέσης, χωρίς να λογοδοτήσεις. Είναι αυτό που ονομάζουμε εμείς open relationship ή ελεύθερη σχέση. Πόσο ελεύθερη θέλεις να είναι τώρα, καλύτερα να το συζητήσεις με το πρόσωπο.

Σχετικά με την αναζήτηση εργασίας, όταν αναφερόμαστε σε ένα situationship, εννοούμε μία εργασία χωρίς ασφάλιση ή και με σύμβαση μικρότερη από ένα έτος, όσο περίπου διαρκούν και τα situationships σου.

#2 Love-bombing

Σου έχει τύχει να ξεκινάς να μιλάς με κάποιον και από την πρώτη εβδομάδα να αρχίζουν οι εξομολογήσεις για τα συναισθήματα του και τα δώρα από το πουθενά; Αυτό, σε συνδυασμό με το να δέχεσαι τα κομπλιμέντα, τα δώρα και άλλες χειρονομίες αγάπης, χωρίς υπόσχεση αποκλειστικότητας, είναι το love bombing.

Στο στάδιο της πρόσληψης και του offer είναι κάτι παρόμοιο, αφού και εκεί πρόκειται για την αποδοχή θετικών σχολίων και υποσχέσεων για κάποια προαγωγή από τον εργοδότη, αντί για έναν λογικό αρχικό μισθό.

#3 Breadcrumbing

Στην ερωτική ζωή, το breadcrumbing έχει να κάνει με την κατάσταση όπου η μία πλευρά μετά τη γνωριμία μπορεί να στέλνει ανά διαστήματα μηνύματα αλλά να αντιστέκεται σε κάθε είδους συγκεκριμένο πλάνο για να ξανασυναντηθείτε.

Στην αναζήτηση εργασίας, το breadcrumbing το κάνει ένας εργοδότης που ζητά όλο και μεγαλύτερο όγκο εργασίας κατά τη διάρκεια μίας διαδικασίας συνέντευξης πολλαπλών σταδίων, χωρίς να δίνει κάποιο feedback ή κάποια οικονομική αποζημίωση. Με απλά λόγια, προσπαθεί να σε κρατήσει με «ψίχουλα», όπως αυτά του ψωμιού -κυριολεκτική σημασία του όρου breadcrumbing-.

#4 Ghosting

Όταν μετά από ένα ραντεβού ή μία συνάντηση, το ένα άτομο δεν ανταποκρίνεται σε ένα follow- up μήνυμα ή μία κλήση, για να είμαστε συγκεκριμένες, βασικά, δύο συνεχόμενα μηνύματα και προσπάθειες επικοινωνίας, τότε θεωρείται ότι κάνει ghosting.

Αντίστοιχα, σχετικά με τα επαγγελματικά, όταν δεν λαμβάνεις απάντηση από έναν εργοδότη μετά από τη συνέντευξη για μία θέση εργασίας, τότε πιθανότατα αυτό σημαίνει ότι σου κάνει ghosting και κοινώς, εξαφανίζεται.

#5 Benching

Αν σου έχει τύχει να είσαι η δεύτερη επιλογή κάποιου, τότε ίσως γνωρίζεις καλά τον όρο benching. Αφορά τη διατήρηση ενός υποψηφίου συντρόφου στη λίστα, σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά με την πρώτη του επιλογή ή τη σχέση του. Συχνά, μάλιστα, αυτό γίνεται με τη μορφή ενός μηνύματος αργά το βράδυ, του στυλ «κοιμάσαι;»- από κάποιον που έχει σχέση.

Εξίσου, η απόρριψή σου από μία θέση εργασίας αλλά με μία προσπάθεια του εργοδότη να διατηρηθεί το ενδιαφέρον σου για αυτήν, σε περίπτωση που η πρώτη επιλογή απορρίψει το job offer, είναι benching.

#6 Imaginationship

Τι είναι το imaginationship; Είναι το λεγόμενο «πέπλο» που βάζεις, όταν ξεκινάς να φαντασιώνεσαι σχέσεις και ρομαντισμούς, την ίδια στιγμή που το crush θεωρεί πως είχατε μία τυπική γνωριμία. Είναι, βασικά, μία εξελιγμένη διάσταση του delulu.

Όσον αφορά την εργασία σου, το imaginationship έχει να κάνει με τις ψευδαισθήσεις που τρέφεις, όταν για παράδειγμα, αναζητάς μία αμειβόμενη θέση εργασίας, ενώ στην πραγματικότητα η εταιρία που απευθύνεσαι γνωρίζεις πως αναζητά μία απλήρωτη ασκούμενη.

#7 Cuffing

Το cuffing είναι ένας θετικός όρος στον κόσμο του dating αλλά και στον επαγγελματικό αφού στην πρώτη περίπτωση αφορά τη σύναψη μίας αποκλειστικής σχέσης και στη δεύτερη την εξεύρεση εργασίας με τουλάχιστον ετήσιο συμβόλαιο, ασφάλιση υγείας και συνταξιοδοτικές παροχές.

#8 Zombieing

Υπάρχουν οι περιπτώσεις των «ακατάλληλων» για σένα ατόμων που στην αρχή κάνουν ghosting και στη συνέχεια, μετά από μερικούς μήνες, σε προσεγγίζουν ξανά σαν να μην το έκαναν ποτέ και ακούνε στο όνομα «zombieing».

Από την άλλη, στον επαγγελματικό τομέα, όταν αποτυγχάνεις να απαντήσεις σε μία επαγγελματική επαφή που σου έκανε μία ερώτηση ή ζήτησε μία χάρη, αλλά αργότερα επικοινωνείς με μία διαφορετική ερώτηση ή χάρη, τότε να είσαι σίγουρη πως κάνεις zombieing.

#9 Whelming

Σίγουρα θα έχεις συναντήσει άτομα που έχουν τόσο έντονα την ανάγκη να δείξουν ότι αρέσουν που συνήθως υπερηφανεύονται για την προσοχή που παίρνουν από άλλες, προκειμένου να φανούν πιο ελκυστικοί. Αυτό ακριβώς ονομάζεται whelming και αντίστοιχα συμβαίνει και στο περιβάλλον εργασίας όταν ο εργοδότης σου μιλάει συχνά για το πόσες αιτήσεις έχει λάβει.

Το dating έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί κάποια νέα ανακάλυψη. Υπάρχει, όμως, τόσο έντονα σε αυτήν όπου όροι που χρησιμοποιούμε για να το περιγράψουμε, έχουν εισέλθει μέχρι και στα…επαγγελματικά μας. Βέβαια, όπως έχουμε πει και άλλες φορές, δεν πρόκειται για καταστάσεις που τώρα κάνουν την εμφάνισή τους αλλά για καταστάσεις που βρισκόμασταν στα ερωτικά, τα επαγγελματικά και όλα τα στάδια της ζωής μας και δεν είχαμε βρει τις λέξεις για να τις ονομάσουμε. Thanks Gen-Z για τις νέες προσθήκες στο λεξιλόγιό μας!

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό