22.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Στην 72η θέση μεταξύ 190 χωρών η Ελλάδα

Ειδήσεις Ελλάδα

Παγκόσμια ημέρα παχυσαρκίας σήμερα 4 Μαρτίου και πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι πλέον είναι παχύσαρκοι σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με εκτιμήσεις έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό, The Lancet.

Μεταξύ αυτών, τα 880 εκατομμύρια είναι ενήλικες και τα 159 εκατομμύρια είναι παιδιά, σύμφωνα με τα στοιχεία από το 2022.

Τα υψηλότερα ποσοστά παχύσαρκων γυναικών βρίσκονται στην Τόγκα και την Αμερικανική Σαμόα και παχύσαρκων ανδρών στην Αμερικανική Σαμόα και το Ναουρού, με τα ποσοστά σε αυτές τις περιοχές να κυμαίνονται μεταξύ του 70% και 80%.

Μεταξύ των 190 χωρών της έρευνας, η Ελλάδα βρίσκεται κατά μέσο όρο στην 72η θέση για άντρες και γυναίκες.

Η διεθνής ομάδα επιστημόνων που διεξήγαγε την έρευνα τονίζει στα συμπεράσματά της ότι πλέον είναι επείγουσα η ανάγκη ανάληψης δράσεων για να αντιστραφεί η ανοδική τάση.

Εξάλλου, η παχυσαρκία είναι παράγοντας ρίσκου για την εμφάνιση σημαντικών προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων καρδιολογικών προβλημάτων, διαβήτη τύπου 2 και κάποια είδη καρκίνου.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι από την έρευνα προκύπτει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στη δέκατη θέση όσον αφορά την παχυσαρκία των ανδρών και στην 36η των γυναικών. Τα αντίστοιχα νούμερα για την Ινδία είναι η 19η θέση από το τέλος και η 21η επίσης από το τέλος. Όσον αφορά την Κίνα, βρίσκεται στην 11η θέση από το τέλος στην παχυσαρκία των γυναικών και στην 21η από το τέλος των ανδρών.

Μέχρι το 2035 παχύσαρκος ο μισός πληθυσμός του πλανήτη

Όσον αφορά την πρωτιά πολλών νησιωτικών εθνών στην παχυσαρκία, όπως τα νησιά Σαμόα στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού, ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτό συχνά οφείλεται στην απομόνωση των εν λόγω πληθυσμών, γεγονός που δυσχεραίνει την πρόσβασή τους σε υγιεινή διατροφή.

Καθηγητές που παρακολουθούν επί χρόνια την εξέλιξη της παχυσαρκίας και των δεικτών της ανά τον κόσμο τονίζουν την έκπληξή τους για τη δραματική εξέλιξη των δεικτών σε όλον τον πλανήτη, ενώ κάποιες χώρες ήδη βρίσκονται αντιμέτωπες με κρίση παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων, ο μισός πληθυσμός του πλανήτη αναμένεται μέχρι το 2035 να είναι παχύσαρκος.

Από την ευρύτερη έρευνα που καλύπτει τα χρόνια από το 1990 έως το 2022 προκύπτει ότι ο ρυθμός της παχυσαρκίας τετραπλασιάστηκε αυτήν την περίοδο για τα παιδιά και τους εφήβους. Ενώ όσον αφορά τους ενήλικες, ο ρυθμός για τις γυναίκες υπερδιπλασιάστηκε, ενώ για τους άντρες σχεδόν τριπλασιάστηκε.

Ταυτόχρονα, το ποσοστό των ατόμων που θεωρούνται λιποβαρείς μειώθηκε κατά 50%, ωστόσο οι ερευνητές επισημαίνουν ότι συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα, κυρίως για τις φτωχότερες χώρες.

Για τις ανάγκες της έρευνας εργάστηκαν περισσότεροι από 1.500 ερευνητές σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και μελέτησαν τις μετρήσεις ύψους και βάρους 220 εκατομμυρίων ανθρώπων από πέντε ετών και άνω.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό