18.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πέθανε ο φυσικός Πίτερ Χιγκς – Είχε ανακαλύψει το «σωματίδιο του Θεού»

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Βρετανός φυσικός Πίτερ Χιγκς, βραβευμένος με Νόμπελ Φυσικής το 2013 για το «Σωματίδιο Χιγκς» , το επονομαζόμενο και ως «σωματίδιο του Θεού», που θεωρείται το θεμελιώδες στοιχείο της θεμελιώδους δομής της ύλης, πέθανε χθες σε ηλικία 94 ετών, ανακοίνωσε σήμερα το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

«Πέθανε ήσυχα στο σπίτι του τη Δευτέρα 8 Απριλίου μετά από σύντομη ασθένεια», ανέφερε το Πανεπιστήμιο σε ανακοίνωσή του.

Το σωματίδιο και η ανακάλυψή του

Η ύπαρξη του σωματιδίου ήταν αντικείμενο επιστημονικής διαμάχης για δεκαετίες. Έπειτα από μια σειρά πειραμάτων που ξεκίνησαν το 2008, η θεωρία του αποδείχτηκε ορθή από τους φυσικούς που εργάζονταν στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στο Cern της Ελβετίας το 2012.

Το επόμενο έτος ο Χιγκς μοιράστηκε το Νόμπελ με τον Φρανσουά Aνγκλέρ, έναν Βέλγο θεωρητικό φυσικό, του οποίου η εργασία το 1964 συνέβαλε στην ανακάλυψη.

Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας, ο Χιγκς πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ακαδημαϊκής του ζωής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, το οποίο ίδρυσε προς τιμήν του το κέντρο θεωρητικής φυσικής Χιγκς το 2012.

Ήταν άνθρωπος που καθόλου δεν συμπαθούσε τη δημοσιότητα. Την ημέρα που πήρε το Νόμπελ, όπως σημειώνει ο Guardian, είχε βγει από το σπίτι για γεύμα, σούπα και πέστροφα. Ένας γείτονας ήταν αυτός που του μετέφερε το μεγάλο νέο την ώρα που ο Χιγκς επέστρεφε στο σπίτι του.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό