21 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Η διατροφή «φυσική ασπίδα» για τις γυναίκες που νόσησαν

Ειδήσεις Ελλάδα

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να λειτουργήσει πραγματικά σαν ένα φυσικό φάρμακο, προφυλάσσοντας από διαφορετικά προβλήματα υγείας. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο, σύμφωνα με νεότερη μελέτη, εάν ακολουθείται από γυναίκες που ξεπέρασαν τον καρκίνο του μαστού, υψώνοντας ισχυρή άμυνα ενάντια στις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Σύμφωνα με νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JNCI Cancer Spectrum, μία διατροφή γνωστή για τα οφέλη της στην καρδιαγγειακή υγεία, η δίαιτα DASH, μπορεί να προστατέψει αποτελεσματικά από τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε επιζήσασες από καρκίνο του μαστού.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις εξακολουθούν να αποτελούν την κυριότερη απειλή για τη ζωή των γυναικών που έδωσαν αυτήν τη μάχη, διατρέχοντας υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. Αυτό οφείλεται πιθανώς στις καρδιοτοξικές επιδράσεις της θεραπείας του καρκίνου του μαστού, καθώς και σε κοινούς παράγοντες κινδύνου τόσο για τον καρκίνο του μαστού όσο και για καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως η γήρανση, η έλλειψη άσκησης και το κάπνισμα.

Μέχρι πρότινος, οι διατροφικές οδηγίες για τις επιζήσασες από τον καρκίνο του μαστού ήταν περιορισμένες και βασίζονταν κυρίως σε έρευνες που αφορούσαν την πρόληψη του καρκίνου.

Αυτό το κενό κλήθηκε να καλύψει η μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 3.415 γυναίκες, οι οποίες διαγνώστηκαν με διηθητικό καρκίνο του μαστού στο νοσοκομείο Kaiser Permanente στην Καλιφόρνια μεταξύ 2005 και 2013 και παρακολουθήθηκαν έως το 2021. Σκοπός ήταν να εξετάσουν τις συσχετίσεις μεταξύ της ποιότητας της διατροφής και των καρδιαγγειακών συμβάντων.

Για την αξιολόγηση της ποιότητας της διατροφής, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα σύστημα βαθμολόγησης που βασίζεται στη δίαιτα Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH), η οποία αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1990 για τη διαχείριση και τη θεραπεία της υπέρτασης.

Η διατροφή που προστατεύει

Το συγκεκριμένο πρότυπο διατροφής δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τις άπαχες πρωτεΐνες και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά. Αντίστοιχα, περιορίζει τη λήψη νατρίου, το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας καθώς και τα σακχαρούχα ποτά.

Μια παρόμοια διατροφή συνιστά και η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, ενθαρρύνοντας επίσης την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών λιπαρών και ξηρών καρπών και αποθαρρύνοντας την κατανάλωση νατρίου. Η μελέτη αξιολόγησε την υγεία της καρδιάς που συνδέεται με αυτές τις δύο δίαιτες, καθώς και με μια δίαιτα με βάση τη χορτοφαγία (plant – based), τον Δείκτη Υγιεινής Διατροφής 2020 και την εναλλακτική μεσογειακή διατροφή.

Φωτογραφία: Unsplash

Όπως διαπιστώθηκε, οι γυναίκες που είχαν υιοθετήσει στην καθημερινότητά τους μια διατροφή παρόμοια με την DASH, κατά τη στιγμή της διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, είχαν 47% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, 23% χαμηλότερο κίνδυνο αρρυθμίας, 23% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής, 21% χαμηλότερο κίνδυνο βαλβιδοπάθειας και 25% χαμηλότερο κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου σε σχέση με τις γυναίκες των οποίων η δίαιτα ήταν λιγότερο ευθυγραμμισμένη με την DASH.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι η υψηλότερη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών λιπαρών μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε στις επιζήσασες από καρκίνο του μαστού για τα πιθανά οφέλη της δίαιτας DASH στην προστασία της καρδιάς», καταλήγει ο Δρ. Isaac J. Ergas, PhD, επιστημονικός συνεργάτης στο τμήμα έρευνας του νοσοκομείου Kaiser Permanente.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό