21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Προ των πυλών οι φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Ειδήσεις Ελλάδα

Μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το έτος 2023.

«Φέτος θα υπάρχουν δύο πολύ μεγάλες αλλαγές», δηλώνει η Σάντρα Γεράγγελου, φοροτεχνικός, στο Action 24. «Η πρώτη αλλαγή αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους που έχουν εισόδημα κατ’ αποκλειστικότητα από μισθούς και συντάξεις», είπε.

Φέτος, οι φορολογικές δηλώσεις για αυτήν την κατηγορία των φορολογουμένων θα είναι προσυμπληρωμένες. «Βέβαια, αυτό συνέβαινε ως ένα βαθμό και τα προηγούμενα χρόνια. Η διαφορά φέτος είναι ότι πιθανότατα θα είναι προσυμπληρωμένοι οι τόκοι, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, οι δόσεις δανείων ούτως ώστε ο φορολογούμενος απλά να ελέγχει τα στοιχεία που έχουν ανέβει στην πλατφόρμα της δήλωσης», εξήγησε η φοροτεχνικός.

Πότε θα υποβάλλεται η δήλωση «από μόνη της»

Όμως το σύστημα αυτό έχει και μια άλλη καινοτομία. Είτε ο φορολογούμενος θα υποβάλει ο ίδιος τη δήλωσή του είτε, αν λήξει η προθεσμία των δηλώσεων χωρίς να την υποβάλει, θα το κάνει αυτόματα η ΑΑΔΕ, η οποία εκδώσει και τον αντίστοιχο φόρο.

Το δεύτερο καινούριο στοιχείο στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, είναι ότι για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί ο νέος τρόπος τεκμαρτής φορολόγησης, που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση, για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Υπολογίζεται ότι αφορά 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες.

«Ό,τι κι αν έχουν δηλώσει, θα δουν ότι θα φορολογηθούν με βάση το τεκμαρτό εισόδημα, εφόσον φυσικά είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό εισόδημα που έχουν δηλώσει», τόνισε η Σάντρα Γεράγγελου. Σημειώνεται ότι το τεκμαρτό εισόδημα θα βασίζεται στον κατώτατο μισθό του 2023.

Μείωση του τέλους επιτηδεύματος

Ακόμα, στις φετινές φορολογικές δηλώσεις στο Ε3 και στο Ε1 θα έχουμε τους νέους κωδικούς για τις καινούριες φορολογικές διατάξεις, θα ισχύει μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50%. Όπως και πέρσι, ο φόρος εισοδήματος θα εξοφληθεί σε 8 δόσεις. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί έως στα τέλη Ιουλίου και η 8η και τελευταία έως στα τέλη Φεβρουαρίου του 2025.

Όσον αφορά την έκπτωση του 3% για την εφάπαξ καταβολή, αυτή θα ισχύει ακόμα κι αν κάποιος πληρώσει εντός της παράτασης που θα δοθεί πιθανώς στην καταληκτική ημερομηνία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό