20.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Παναθηναϊκός AKTOR – Μακάμπι: Τόσο διαφορετικοί και ταυτόχρονα τόσο ίδιοι

Ειδήσεις Ελλάδα

Μπαίνουμε σε ρυθμούς EuroLeague Playoffs όπου ένα από τα ζευγάρια που ξεχωρίζουν για το στάτους των συλλόγων και τις φετινές τους αγωνιστικές προοπτικές είναι αυτό ανάμεσα στον Παναθηναϊκό AKTOR και την Μακάμπι Τελ Αβίβ. Ένα ζευγάρι που είναι 2-0 υπέρ της «ομάδας του λαού» (81-86 στο ΟΑΚΑ, 90-75 στο Βελιγράδι) και το οποίο αν μη τι άλλο έχει να υποδείξει 12 ευρωπαϊκές κούπες και ακόμα περισσότερες παρουσίες στο Final Four, ενώ την ίδια στιγμή αποτελείται από τις πλέον fun to watch ομάδες της διοργάνωσης ένεκα του επιθετικού και γρήγορου τρόπου παιχνιδιού τους.

Η πορεία των ομάδων μέχρι το τρέχον συναπάντημά τους

Ένας Παναθηναϊκός AKTOR όπου επέστρεψε άμεσα στην ευρωπαϊκή ελίτ τερματίζοντας 2ος στην Regural Season της EuroLeague με ρεκόρ 23-11 και όντας κάτοχος πλεονεκτήματος έδρας, πράγμα πολύ σημαντικό για την δυναμική που προσδίδει το «καυτό» ΟΑΚΑ στους παίκτες του Αταμάν, οι οποίοι ωστόσο πέτυχαν και μερικές statement νίκες (νίκες – δήλωση), αποδεικνύοντας ότι δεν είναι απλά μια «καυτή» ομάδα έδρας. Το μπάτζετ αυξήθηκε, παίκτες από το πάνω ράφι ήρθαν, άρα και οι απαιτήσεις ανέβηκαν αισθητά για τον «εξάστερο». Απαιτήσεις και προσδοκίες οι οποίες δικαιώθηκαν από την πρώτη στιγμή αφού παρά το νωθρό σχετικά ξεκίνημα του ΠΑΟ, οι αγωνιστικές δυνατότητες φάνηκαν από την αρχή και επιβεβαιώθηκαν στην πορεία της σεζόν.

Απέναντί τους η Μακάμπι Τελ Αβίβ η οποία κλήθηκε να περάσει εμπόδια που δεν σχετίζονται με το αγωνιστικό κομμάτι και τα κατάφεραν περίτρανα. Έχοντας για εναλλακτική έδρα το Βελιγράδι λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στον Ισραήλ, οι παίκτες του Όντεντ Κάτας ουσιαστικά έπαιζαν χωρίς τον κόσμο τους σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι. Παρόλα αυτά, έδειξαν τις αγωνιστικές τους πτυχές οι οποίες υπερκάλυψαν την απουσία του φοβερού και μοναδικού κοινού τους, πράγμα που μεταξύ άλλων τους σφυρηλάτησε για να παίζουν ακόμα πιο καλά στα εκτός έδρας ματς.

Οι Ισραηλινοί ολοκλήρωσαν στην 7η θέση της Κανονικής περιόδου με ρεκόρ 20-14, μη καταφέρνοντας να πάρουν την απευθείας πρόκριση μέσω της εξάδας ενόψει Playoffs, πλην όμως μπαίνοντας στη νεοσύστατη διαδικασία των play-in ως βασικό φαβορί. Και το επιβεβαίωσαν διαλύοντας την Μπασκόνια (113-85) στο νοκ-άουτ παιχνίδι που έκρινε το 7ο εισιτήριο της postseason άρα και τον αντίπαλο του Παναθηναϊκού AKTOR. Ενθαρρυντικό για αυτούς είναι το γεγονός πως είχαν μερικές εκατοντάδες φιλάθλων τους στο εν λόγω ματς, όπερ και σημαίνει πως το ίδιο θα ισχύει και στα παιχνίδια με το «τριφύλλι» όταν η σειρά μεταφερθεί στο Βελιγράδι.

Η αριθμητική σύγκριση των δύο αντιπάλων που δείχνει ομοιότητες και διαφορές

Βλέποντας κανείς τους αριθμούς μεταξύ των δύο ομάδων εκ πρώτης όψεως, θα εικάσει ότι πρόκειται για ένα matchup ανάμεσα στην καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης απέναντι στην μια εκ των δύο καλύτερων αμυνών της λίγκας. Λογικό αν δει κάποιος πως το 88.5 που «τρέχει» η Μακάμπι ως μέσο όρο φέτος είναι ο καλύτερος από όλες τις ομάδες, έναντι των 81.6 του Παναθηναϊκού AKTOR (9ος) ενώ το σύστημα αξιολόγησής της κυμαίνεται στο 100.3, το δεύτερο καλύτερο της Euroleague, έναντι των 94.1 των «πρασίνων» (5οι).

Το σκηνικό αλλάζει άρδην όσον αφορά αυτά τα νούμερα σχετικά με την άμυνα. Ο Παναθηναϊκός AKTOR δέχεται μόλις 77.1 πόντους μέσο όρο, το δεύτερο καλύτερο της λίγκας, ενώ το σύστημα αξιολόγησης των αντιπάλων του κυμαίνεται μόλις στις 79.8, το χαμηλότερο στη διοργάνωση.

Η εξαιρετική άμυνα του ΠΑΟ αποδεικνύεται και από τα 7.2 κλεψίματα ανά ματς, το δεύτερο καλύτερο νούμερο της λίγκας, αλλά και στα 2.7 των μπλοκ (5ο καλύτερο). Η Μακάμπι δεν βρίσκεται καν σε επίπεδα σύγκρισης αφού δέχεται 86.7 πόντους, έχοντας τη χειρότερη άμυνα, ενώ επιτρέπει 94.9 βαθμούς αξιολόγησης στους αντιπάλους της, νούμερο που την κατατάσσει 14η στο σύνολο των 18 ομάδων. Παρόλα αυτά, παρουσιάζει εξαιρετικά δείγματα ενέργειας στην άμυνα κι ας μην αποτυπώνεται στα κατά τα άλλα άσχημα νούμερά της. Τα κλεψίματα (7.3) και τα κοψίματα (3.1) την θέτουν 1η και 3η καλύτερη στους αντίστοιχους τομείς, αποδεικνύοντας πως παρά την αμυντική αστάθεια, δεν παίζει κανείς άνετα απέναντί της.

Είπαμε προηγουμένως ότι φαίνεται να πρόκειται για μια μάχη ανάμεσα σε μια από τις καλύτερες επιθέσεις και σε μια από τις καλύτερες άμυνες. Ωστόσο, είδαμε ότι τα δευτερεύοντα νούμερα της Μακάμπι δεν την καθιστούν αδιάφορη στην άμυνα. Έτσι και τα δευτερεύοντα νούμερα στην επίθεση του Παναθηναϊκού AKTOR, τον θέτουν πολύ πιο επικίνδυνο από τον μέσο όρο πόντων του που όπως προαναφέραμε απλά τον βάζουν στην σχετική δεκάδα.

Τα ποσοστά ευστοχίας της ελληνικής ομάδας έχουν να πουν πολλά, αφού το 54.5% στα δίποντα τη θέτουν στις δέκα καλύτερες της λίγκας, όμως το 38.1% στα τρίποντα είναι αυτό που κάνει τη διαφορά και το οποίο αποτελεί το τρίτο πιο υψηλό ποσοστό της λίγκας. Στην αντίπερα όχθη, η αποτελεσματικότητα των Ισραηλινών υπολείπεται ελάχιστα του ΠΑΟ, αφού μετρούν 53.5% στα δίποντα (13οι) και 37.1% στα τρίποντα (6οι).

Τέλος, αξιοσημείωτο και πιο ειδικευμένο νούμερο είναι αυτό που σημειώνουν οι δύο ομάδες όσον αφορά τα λάθη αντιπάλων, δηλαδή τα σφάλματα στα οποία αναγκάζουν τους αντιπάλους τους να υποπίπτουν. Πιο συγκεκριμένα, Παναθηναϊκός AKTOR και Μακάμπι Τελ Αβίβ αναγκάζουν τους αντίπαλους τους σε 13.5 λάθη ανά παιχνίδι, σε μια τρομερή ισορροπία που τους καθιστά κορυφαίους στη λίγκα όσον αφορά αυτή τη λίστα.

Κοιτώντας λοιπόν κανείς πιο διεξοδικά τα προαναφερθέντα νούμερα συγκρίσεων αλλά και τον τελευταίο πιο ειδικό αριθμό, αντιλαμβανόμαστε ότι αμφότερες οι ομάδες μπορεί αρχικά να δείχνουν πως διαφέρουν, πλην όμως παίζουν με την ίδια χαρακτηριστική ορμή και ενέργεια στο παρκέ και παίζουν με παρόμοιο δυναμισμό και σκληράδα στην άμυνα, ενώ επιθετικά μπορούν να αποτελέσουν… καταρράκτη για τον αντίπαλο, χάρη στον ξέφρενο ρυθμό που συνήθως μπορούν να επιβάλλουν στο παρκέ.

Το ποιος θα υπερισχύσει στην επερχόμενη σειρά αγώνων και το ποιος θα επιβάλει σε διάρκεια τον δικό του καταιγιστικό ρυθμό, θα αποδειχθεί λίαν συντόμως στο παρκέ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό