20.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Τράπεζες και φόβοι για νέα ανάφλεξη στη Μ. Ανατολή έστειλαν τη Wall στο “κόκκινο”

Ειδήσεις Ελλάδα

Στο “κόκκινο” η Wall την Παρασκευή, καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και οι φόβοι για μια νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή επιβάρυναν το επενδυτικό κλίμα. Σημαντικές απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο, στον απόηχο της αυλαίας των εταιρικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσαν τρεις τραπεζικοί κολοσσοί των ΗΠΑ -JPMorgan Chase, Wells Fargo και Citigroup- καθώς και ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων παγκοσμίως, η BlackRock.

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow έχασε 475 μονάδες ή 1,24% στις 37.983,24 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 διολίσθησε κατά 1,46% στις 5.123,41 μονάδες στη χειρότερη του ημέρα από τον Ιανουάριο, και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq υποχώρησε κατά 1,62% στις 16.175,09 μονάδες. 

Στην εβδομάδα, και οι τρεις κύριοι δείκτες σημείωσαν απώλειες. Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,6% και ο Dow κατά 2,4%, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία του πτώση από τον Μάρτιο. Μικρή πτώση για τον Nasdaq στο -0,5%. 

Η μετοχή της JPMorgan έχασε άνω του 6% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α’τριμήνου από τον τραπεζικό κολοσσό. Η τράπεζα ανέφερε ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους ίσως είναι χαμηλότερα του αναμενόμενου για  το 2024. Ο CEO Jamie Dimon προειδοποίησε για τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις που επιβαρύνουν την οικονομία. 

Ο τίτλος της Wells Fargo έχασε 0,4% και η BlackRock υποχώρησε κατά 2,87%, η Citigroup σημείωσε πτώση 1,7%.

Οι πρώτες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από τους τραπεζικούς κολοσσούς της Wall δείχνουν ότι η πίεση στο καθαρό εισόδημα από τόκους είτε έχει αρχίσει να αποτυπώνεται στα τριμηνιαία αποτελέσματα είτε θα εμφανιστεί μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τις προβλέψεις τους. 

Στο μεταξύ, οι αγορές εκτιμούν πλέον ότι η Federal Reserve θα καθυστερήσει τις μειώσεις των επιτοκίων, επιλέγοντας τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου για την πρώτη μείωση, αντί του Ιουνίου. Η αλλαγή αυτή ακολούθησε την απογοητευτική μέτρηση του πληθωρισμού αυτή την εβδομάδα, που έδειξε ότι οι τιμές τον Μάρτιο ξεπέρασαν όλες τις εκτιμήσεις, τόσο σε γενικό όσο και σε δομικό επίπεδο.  

Τα υψηλότερα για περισσότερο επιτόκια θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα κέρδη των τραπεζών, καθώς ενισχύουν τα έσοδα από τις πληρωμές τόκων.

Ταυτόχρονα, τα υψηλά επιτόκια υποχρεώνουν τις αμερικανικές τράπεζες να πληρώνουν περισσότερα για να κρατήσουν καταθέτες που μπορεί να αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις αλλού για τα χρήματα τους. Την ίδια στιγμή, οι σφικτές νομισματικές συνθήκες πλήττουν τη ζήτηση για δάνεια και την ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις εξαγορές και συγχωνεύσεις, έναν τομέα που έχουν μεγάλη παρουσία οι τραπεζικοί κολοσσοί της Wall Street. 

Όσον αφορά τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, αυτά σημείωσαν το μεγαλύτερο άλμα δύο εβδομάδων στο τελευταίο 6μηνο (από την αντίστοιχη περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 6 Οκτωβρίου) λόγω των ενδείξεων ότι ο υψηλός πληθωρισμός επιμένει, αν και την Παρασκευή υποχώρησαν εν μέσω της κλιμάκωσης της στη Μέση Ανατολή.

Ειδικότερα, το 10ετές ομόλογο υποχώρησε κατά 8,1 μονάδες βάσης στο 4,514%, ενώ το 2ετές υποχωρεί αντίστοιχα στο 4,89%. Σε βάση δύο εβδομάδων, το 10ετές εκτινάχθηκε κατά 30 μονάδες βάσης, ενώ το 30ετές κατά 26,6 μονάδες βάσης.

Στο γεωπολιτικό πεδίο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι αναμένει το Ιράν να αναλάβει “σύντομα” δράση, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ιρανικές απειλές για αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, και κάλεσε την Τεχεράνη να μην επιτεθεί.

Το αεροπλανοφόρο USS Dwight Eisenhower έπλευσε βόρεια μέσω της Ερυθράς Θάλασσας προς το Ισραήλ σε μια επίδειξη αποτροπής από την κυβέρνηση Μπάιντεν, σύμφωνα με τους Times of Israel. Το αεροπλανοφόρο θα είναι σε θέση να αναχαιτίζει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα εκτοξεύονται από το Ιράν.

Νωρίτερα, ο Αρχηγός του Επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού, Αντιστράτηγος Herzi Halevi ολοκλήρωσε την “περιεκτική” αξιολόγηση της “ετοιμότητας του στρατού για όλα τα σενάρια”, πριν συναντηθεί με τον αρχηγό της CENTCOM στρατηγό Michael Erik Kurilla, ανακοίνωσαν οι IDF.

Η αξιολόγηση και η συνάντηση που ακολούθησε έρχονται εν μέσω αυξημένου συναγερμού στο Ισραήλ, αφού η χώρα προετοιμάζεται για το χειρότερο δυνατό σενάριο που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να λάβει χώρα ακόμα και εντός ολίγων ωρών: Το ενδεχόμενο μιας άμεσης επίθεσης στο ισραηλινό έδαφος από το Ιράν σε αντίποινα για τον βομβαρδισμό πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες του ιρανικού προξενείου στην πρωτεύουσα της Συρίας, τη Δαμασκό.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό