16.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μέση Ανατολή: Πού θα πάνε οι τιμές των καυσίμων

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα νέα γεγονότα στη Μέση Ανατολή με την εμπλοκή του Ιράν έρχονται να εντείνουν την αβεβαιότητα στην αγορά του αργού πετρελαίου αλλά και να ωθήσουν σε υψηλότερα επίπεδα το Brent και τις εγχώριες τιμές των καυσίμων.

Σύμφωνα με στελέχη της ελληνικής αγοράς πετρελαιοειδών προϊόντων, η εμπλοκή του Ιράν μπορεί να ήταν προεξοφλημένη αλλά η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης θα επηρεάσει δραματικά τη διεθνή αγορά.

Συνδυασμός

Όπως εξηγούν στον ΟΤ, η τάση της τιμής του Brent θα είναι πλέον πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι από το φόβο και μόνο περί κλιμάκωσης των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή.

«Η επίθεση του Ιράν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Ισραήλ ήρθε να προστεθεί σε μία σειρά γεγονότων που προκαλούν προβλήματα στη διεθνή αγορά των πετρελαιοειδών», σχολιάζει χαρακτηριστικά στον ΟΤ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας και πρόεδρος και CEO της ΕΛΙΝΟΙΛ κ. Γιάννης Αληγιζάκης.

Η αγορά χαρακτηρίζεται από έλλειψη των προϊόντων, λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων στα ρωσικά διυλιστήρια, τις ζημιές που έχουν υποστεί οι μονάδες διύλισης στη Ρωσία από τις ουκρανικές επιθέσεις αλλά και ταυτόχρονα λόγω της υψηλής ζήτησης από την Κίνα και την Ινδία.

Οι δύο χώρες προμηθεύονται από τη Ρωσία και πλέον οι καθυστερήσεις στην παραγωγή πετρελαίου τις στρέφει σε αγορές από όπου προμηθεύονται Ευρώπη και ΗΠΑ.

«Πρόκειται για έναν συνδυασμό γεγονότων συμπεριλαμβανομένων και των προβλημάτων διέλευσης των φορτίων από την Ερυθρά Θάλασσα, που επιδεινώνουν την κατάσταση στην αγορά των πετρελαιοειδών», επισημαίνει το έμπειρο στέλεχος της εγχώριας πετρελαϊκής αγοράς.

«Δεν αποκλείεται, ανάλογα και με την ένταση και τη διάρκεια εμπλοκής του Ιράν στη Μέση Ανατολή, τιμές στο Μπρεντ σε τακτική βάση πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι. Μέχρι τώρα η κυρίαρχη τάση ήταν στα 85 με 90 δολάρια το βαρέλι», σημειώνει ο κ. Αληγιζάκης.

Η εγχώρια αγορά καυσίμων

Κατά τον ίδιο, μοιραία επηρεάζεται και η εγχώρια αγορά καυσίμων: «Αν λάβουμε υπόψη μας και την αυξημένη ζήτηση βενζίνης και ντίζελ κίνησης λόγω των αυξημένων μετακινήσεων ενόψει της θερινής περιόδου, τότε και οι τιμές στην ελληνική αγορά δεν θα μείνουν ανεπηρέαστες», υπογραμμίζει ο πρόεδρος και CEO της ΕΛΙΝΟΙΛ σπεύδοντας, όμως, να αποσαφηνίσει: «Βέβαια, να θυμίσω ότι ο κλάδος των πετρελαιοειδών δεν έχει τη δυνατότητα για υψηλότερα περιθώρια κέρδους. Κι αυτό επειδή τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια βρίσκεται υπό το ρυθμιστικό καθεστώς του πλαφόν στα μικτά περιθώρια κέρδους».

ΠΗΓΗ: OT.GR

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό