18.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πότε κλείνουν τα σχολεία για τις διακοπές

Ειδήσεις Ελλάδα

Προ των πυλών είναι η Σαρακοστή, την οποία και θα ακολουθήσει η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, μία περίοδος που περιμένουν πως και οι πως οι μαθητές στα σχολεία.

Ειδικότερα, τα μαθήματα αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το τέλος Απριλίου όταν και τα σχολεία θα κλείσουν για διακοπές δύο εβδομάδων.

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει τη Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου, ενώ το Πάσχα είναι την Κυριακή 5 Μαΐου, κάτι που σημαίνει πως τα σχολεία για το Πάσχα θα είναι κλειστά από το Σάββατο 27 Απριλίου έως και την Κυριακή 12 Μαΐου.

Έτσι, οι μαθητές θα παρακολουθήσουν μαθήματα στα σχολεία μέχρι (και) την Παρασκευή 26 Απριλίου και θα επιστρέψουν στα θρανία τη Δευτέρα 13 Μαΐου.

Την ίδια ώρα, αν και για τους εργαζομένους αποτελεί μία ευχάριστη έκπληξη, η μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς είναι κάτι αρνητικό για τους μαθητές καθώς θα χάσουν τη μία επιπλέον ημέρα ξεκούρασης.

Συγκεκριμένα, η Πρωτομαγιά πέφτει φέτος τη Μεγάλη Τετάρτη με αποτέλεσμα να μεταφερθεί για την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά τη Δευτέρα του Πάσχα, δηλαδή την Τρίτη 7 Μαΐου 2024.

Πότε κλείνουν τα σχολεία για το καλοκαίρι

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τον νόμο, τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία κλείνουν κανονικά στις 15 Ιουνίου για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Αν η 15η Ιουνίου είναι αργία ή πέφτει σε Σάββατο ή Κυριακή, τότε τα μαθήματα τελειώνουν την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Για παράδειγμα, φέτος 15 Ιουνίου πέφτει Σάββατο, όποτε τα σχολεία για καλοκαίρι αναμένεται να κλείσουν την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024. Μάλιστα σε όλα τα σχολεία την τελευταία μέρα δεν γίνεται μάθημα αλλά κάποιου είδους γιορτή με αθλητικές, μουσικές ή χορευτικές δραστηριότητες.

Το παραπάνω ισχύει μόνο για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, καθώς για τα γυμνάσια και τα λύκεια καθορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας κάθε χρόνο το πότε κλείνουν διότι υπάρχουν οι ενδοσχολικές εξετάσεις αλλά και οι Πανελλήνιες 2024.

Οι αργίες του Πάσχα 2024

Το Ημερολόγιο της Μεγάλης Εβδομάδας 2024 είναι το εξής:

29 Απριλίου 2024: Μεγάλη Δευτέρα30 Απριλίου 2024: Μεγάλη Τρίτη1 Μαΐου 2024: Μεγάλη Τετάρτη2 Μαΐου 2024: Μεγάλη Πέμπτη3 Μαΐου 2024: Μεγάλη Παρασκευή4 Μαΐου 2024: Μεγάλο Σάββατο5 Μαΐου 2024: Κυριακή του Πάσχα6 Μαΐου 2024: Δευτέρα του Πάσχα

Ο νόμος ορίζει ότι αργίες είναι η Κυριακή του Πάσχα στις 5 Μαΐου και η Δευτέρα του Πάσχα στις 6 Μαΐου.

Είναι αργία η Μεγάλη Παρασκευή;

Ο νόμος προβλέπει ότι η Μεγάλη Παρασκευή είναι υποχρεωτική ημιαργία για τα καταστήματα, όπου απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 13:00.

Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις δεν ισχύει το ίδιο. Η Μεγάλη Παρασκευή δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεωτικές αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν σε περίπτωση που η Μεγάλη Παρασκευή έχει χαρακτηριστεί αργία ή ημιαργία από διάταξη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), από τον κανονισμό εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό