15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τί θα συμβεί αν ο Τραμπ δεν πληρώσει το πρόστιμο 464 εκατ.

Ειδήσεις Ελλάδα

Η νομική ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ και το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης εργάζονται σκληρά εν όψει της προθεσμίας που λήγει αύριο, Δευτέρα (25/03), για να εξασφαλίσει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ την εγγύηση για την κάλυψη της τεράστιας δικαστικής απόφασης σε βάρος του στην υπόθεση αστικής απάτης.

Ο Τραμπ προσωπικά οφείλει πάνω από 454 εκατομμύρια δολάρια, με το ποσό να ανεβαίνει στα 463,9 εκατομμύρια δολάρια αν συνυπολογιστούν τα χρήματα που οφείλονται από τους γιους του, Έρικ και Ντόναλντ Τζούνιορ, τον Οργανισμό Τραμπ και τους τόκους που είχαν συσσωρευτεί από την ημερομηνία της απόφασης.

Με τις ασφαλιστικές εταιρείες που θα παρείχαν ασφάλιση εγγύησης τέτοιου μεγέθους να είναι ελάχιστες, αυτό σημαίνει πως ελλείψει εγγύησης επί του 100% του προστίμου, η έφεση που υποβλήθηκε εξ ονόματος του Ντόναλντ Τραμπ τον Φεβρουάριο σε άλλη δικαιοδοσία, που δεν συνεπάγεται δεύτερη δίκη, δεν θα έχει ανασταλτική επίπτωση: ο επιχειρηματίας και πολιτικός θα είναι κατά συνέπεια υποχρεωμένος να πληρώσει όλο το πρόστιμο ως αύριο, Δευτέρα, αλλιώς θα διατρέξει κίνδυνο να κατασχεθούν περιουσιακά του στοιχεία από τη δικαιοσύνη.

Εμπειρογνώμονες που μίλησαν στο CNN λένε ότι η γενική εισαγγελέας Λετίθια Τζέιμς και το επιτελείο της θα πρέπει να είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τον “περίπλοκο νομικό λαβύρινθο” της κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων του Τραμπ, εάν ο πρώην πρόεδρος δεν εξασφαλίσει τα ομόλογα που απαιτούνται για την κάλυψη της δικαστικής απόφασης, καθώς θα ασκήσει έφεση.

Το κύριο βάρος θα μπορούσε να δοθεί στους τραπεζικούς του λογαριασμούς, οι οποίοι, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα είναι ευκολότερο να κατασχεθούν, και στα ακίνητα, τα οποία θα είναι πιο δύσκολα.

Ο Τραμπ έχει ζητήσει από το πολιτειακό εφετείο να του επιτρέψει να καταθέσει μικρότερη εγγύηση -ή και καθόλου- ισχυριζόμενος ότι θα αντιμετώπιζε ανεπανόρθωτη βλάβη αν αναγκαζόταν να πουλήσει ακίνητα σε μια πώληση που δεν μπορεί να αναιρεθεί αν τελικά κερδίσει την έφεσή του. Το δικαστήριο δεν έχει ακόμη αποφανθεί.

Σχετικό Άρθρο

Τι θα συμβεί αν ο Τραμπ δεν μπορέσει να εξασφαλίσει το ομόλογο

Θεωρητικά, οι αξιωματούχοι μπορούν να ξεκινήσουν την περίπλοκη νομική διαδικασία για την αφαίρεση των περιουσιακών του στοιχείων. Αρχικά, θα πρέπει να σταθμίσουν ποια περιουσιακά στοιχεία θέλουν να κατασχέσουν, είτε πρόκειται για τους τραπεζικούς του λογαριασμούς είτε για τα ακίνητά του. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η πρώτη ενέργεια θα πρέπει να είναι η κατάσχεση των τραπεζικών του λογαριασμών.

Μόλις οι εισαγγελείς της πολιτείας υπολογίσουν ποια περιουσιακά στοιχεία θέλουν να πάρουν, δίνουν στο γραφείο του σερίφη το ένταλμα εκτέλεσης, μαζί με ένα τέλος 350 δολαρίων. Στη συνέχεια, ο σερίφης αναρτά την ειδοποίηση για το ακίνητο σε τρία μέρη και το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα πρέπει να το διαφημίσει τέσσερις φορές. Στη συνέχεια, σε 63 ημέρες από τη στιγμή που θα δοθεί το εκτελεστικό ένταλμα στον σερίφη, διεξάγεται δημόσιος πλειστηριασμός για το ακίνητο, σύμφωνα με τον Adam Pollock, πρώην βοηθό Γενικού Εισαγγελέα της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Η διαδικασία κατάσχεσης θα είναι πιο δύσκολη με τα ακίνητα του Τραμπ εκτός πολιτείας, οπότε οι εισαγγελείς της πολιτείας έχουν ήδη κάνει κάποιες νομικές κινήσεις για να ξεκινήσει η διαδικασία στη Νέα Υόρκη.

Ο Τραμπ εξακολουθεί να περιμένει αν το εφετείο είτε θα μειώσει το ποσό που πρέπει να καταβάλει ως μέρος της απόφασης είτε θα αναστείλει την απόφαση συνολικά, ενώ εξετάζεται η έφεσή του.

Εάν δεν κερδίσει την έφεσή του, η κήρυξη πτώχευσης παραμένει μια επιλογή, αν και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει αυτή να είναι η τελευταία του επιλογή. Κι αυτό καθώς, αν καταθέσει αίτηση πτώχευσης, τότε η απόφαση αναστέλλεται αυτόματα. Αν ο Τραμπ δεν βρει τα χρήματα, οι επιλογές του συρρικνώνονται σημαντικά.

Όπως δήλωσε στο CNN ο δικηγόρος Alden B. Smith που ειδικεύεται στην είσπραξη χρεών, “δεν βλέπω κανέναν άλλο τρόπο να σταματήσει τη διαδικασία χωρίς να κηρύξει πτώχευση ή να πάρει εγγύηση“.

Ο Τραμπ και η ομάδα του θα μπορούσαν να πουλήσουν μικρότερα ακίνητα σε μία προσπάθεια να πληρώσουν το χρέος.

Έχει τελικά ο Τραμπ τα χρήματα;

Ο πρώην πρόεδρος δημοσίευσε στο Truth Social την Παρασκευή ότι αυτή τη στιγμή διαθέτει σχεδόν 500 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, τα οποία σκόπευε να χρησιμοποιήσει για την προεκλογική του εκστρατεία, και δήλωσε ότι η Γενική εισαγγελέας Λετίθια Τζέιμς “θέλει να του τα πάρει“.

Ο δικηγόρος του, Chris Kise, δήλωσε ωστόσο στο CNN ότι ο Τραμπ δεν αναφερόταν σε μετρητά που έχει στην κατοχή του, αλλά “αυτό για το οποίο μιλάει είναι τα χρήματα που αναφέρονται στα έντυπα δημοσιοποίησης της προεκλογικής του εκστρατείας, τα οποία έχει συγκεντρώσει μέσα από χρόνια ιδιοκτησίας και διαχείρισης επιτυχημένων επιχειρήσεων. Αυτά ακριβώς τα μετρητά στοχεύουν η Letitia James και οι Δημοκρατικοί“.

Σημειώνεται, δε, πως ο Τραμπ χρειάστηκε πρόσφατα να εξασφαλίσει εγγύηση ύψους σχεδόν 92 εκατομμυρίων δολαρίων για να ικανοποιήσει την απόφαση εναντίον του στην υπόθεση δυσφήμισης της Ε. Τζιν Κάρολ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό