14.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πώς θα «πιαστεί» η φοροδιαφυγή – Πώς θα γίνουν οι φοροελαφρύνσεις

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε λίγες εβδομάδες ο νέος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης θα καταθέσει στη Βουλή το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο θα περιλαμβάνει, αν όχι όλες, τις περισσότερες προεκλογικές εξαγγελίες με μέτρα ελάφρυνσης και αλλαγές σε κλίμακες, τεκμήρια, τέλος επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν τα έσοδα του προϋπολογισμού το επέτρεπαν η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει ακόμη περισσότερες φορο-ελαφρύνσεις.

Το κλειδί για περαιτέρω αύξηση των εσόδων, τα οποία λόγω της ανάπτυξης ούτως ή άλλως έχουν πολύ μεγαλύτερη άνοδο από τα προβλεπόμενα, είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής.

Τόσο ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Κ. Χατζηδάκης και η υπόλοιπη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έκαναν εκτενείς αναφορές στο θέμα της πάταξης της φοροδιαφυγής τις προηγούμενες ημέρες και το μόνο σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα ο φοροελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ θα ρίξει το βάρος του σ΄αυτή την προσπάθεια που μόνο οφέλη θα έχει τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για τους ίδιους τους πολίτες. Όχι όμως για τους φοροφυγάδες. Και έτσι πρέπει.

Που βρίσκεται το μαύρο χρήμα και πως διασπείρεται σε όλη την αγορά

Πώς όμως θα πιαστεί η φοροδιαφυγή που όλο το συζητάμε αλλά στο τέλος καταφέρνει να «ξεφεύγει»; Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο πρώην υπουργός Οικονομικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πελαγίδης έδωσε δύο λύσεις που δείχνουν να είναι και οι ενδεδειγμένες ή τουλάχιστον θα κάνουν πολύ δύσκολη τη ζωή των φοροφυγάδων και πιο εύκολη των φοροελεγκτών για να εντοπιστούν εστίες φοροδιαφυγής και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.

Στο ερώτημα που του ετέθη για το ποια μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν ώστε να περιοριστεί και να υπάρχει μία πιο δίκαιη κατανομή της φορολογίας ο κ. Πελαγίδης απάντησε μεταξύ άλλων τα εξής: «Το φαινόμενο υπάρχει κι είναι πολύ σοβαρό. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι πρέπει να επιχειρηθεί μια καλύτερη εναρμόνιση στην κτηματαγορά αντικειμενικών αξιών και αξιών αγοράς γιατί εκεί ξεκινάει ένα μαύρο χρήμα που διασπείρεται σε όλη την αγορά και στα επαγγέλματα. Ένα δεύτερο μέτρο είναι η αποκλειστική χρήση της κάρτας και των ηλεκτρονικών πληρωμών στις υπεραγορές των νοικοκυριών κυρίως, αλλά και στις προμήθειες επαγγελματιών ή και μικρών επιχειρήσεων. Αυτό θα φανερώνει στις Αρχές την πραγματική δαπάνη η οποία θα πρέπει να «αντιπροσωπεύει», να αντιστοιχεί και σε ένα ύψος εισοδήματος.

Ηλεκτρονικές συναλλαγές vs φοροδιαφυγής

Η λύση περνάει επίσης και μέσα από την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την ψηφιοποίηση των ελέγχων με χρήση ηλεκτρονικών δεδομένων. Τα φορολογικά κίνητρα για ηλεκτρονικές συναλλαγές, το mydata, οι προωθούμενες ρυθμίσεις για διασύνδεση ταμειακών με pos, αλλά και περαιτέρω μέτρα που πρέπει να ληφθούν όπως η επέκταση των επαγγελμάτων που είναι υποχρεωτικά τα pos, η χρήση εργαλείων επιχειρηματικής νοημοσύνης και όλων των ψηφιακών πηγών πληροφόρησης για ελέγχους φοροδιαφυγής, το ηλεκτρονικό τιμολόγιο, όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα σύνολο ενεργειών προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ουσιαστικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών επισημαίνει, μεταξύ άλλων, κάτι που όλοι το συζητάμε αλλά στην Ευρώπη σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 60% επιθυμεί να παραμείνουν τα μετρητά στις συναλλαγές. Στους επαγγελματίες όμως αν η κυβέρνηση προχωρούσε στην ρηξικέλευθη πρόταση όλες οι συναλλαγές να γίνονται μέσω της ηλεκτρονικής οδού τότε το σίγουρο είναι ότι πολλές από τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται σήμερα και κινούνται κάτω από το «ραντάρ» της εφορίας θα εμφανίζονταν και τα έσοδα του κράτους θα αυξάνονταν.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα ισχύοντα, για την έκδοση τιμολογίου έως 500 ευρώ μπορεί η πληρωμή να γίνει και με μετρητά. Πάνω από το ποσό αυτό απαιτείται ηλεκτρονική πληρωμή. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για την τωρινή ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να κάνει έστω μία αρχή και να μειώσει αυτό το όριο π.χ. στα 300 ευρώ και είναι σίγουρο ότι θα δει απτά αποτελέσματα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό