12 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η τιμή τους «πέταξε», πριν… πετάξουν τα μαχητικά στη Μέση Ανατολή

Ειδήσεις Ελλάδα

Έσπασε το φράγμα των 2 ευρώ η αμόλυβδη βενζίνη και στα πρατήρια καυσίμων της Αττικής με τους καταναλωτές να την πληρώνουν έως και 2,39 ευρώ ανά λίτρο την ώρα που οι φόβοι για νέο ράλι ανόδου των τιμών εντείνονται λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

«Υπάρχει μια αγωνία μήπως πάει η τιμή Brent 100 δολάρια, αυτή τη στιγμή είναι 92 δολάρια, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει φέρει μια αναταραχή στον μαύρο χρυσό, περιμένουμε. Το τιμολόγιο του Σαββάτου είναι το ίδιο που έχουμε σήμερα, αύριο δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί η κατάσταση» μας αναφέρει η πρόεδρος Βενζινοπωλών Αττικής Μαρία Ζάγκα.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης η μέση τιμή των υγρών καυσίμων κυμαίνεται πανελλαδικά:

 Αμόλυβδη βενζίνη (95 οκτ.) 1,963€/λίτρο  Diesel κίνησης 1,715€/λίτρο

Μάλιστα, στα νησιά όπου η τιμή της βενζίνης ξεπερνά εδώ και καιρό τα 2 ευρώ η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτ. διαμορφώνεται ως εξής:

Κυκλάδες 2,189€/λίτρο Δωδεκάνησα 2,120€/λίτρο Λευκάδα 2,040€/λίτρο Ρέθυμνο 2,036€/λίτρο Κεφαλονιά 2,035€/λίτρο Λέσβος 2,017€/λίτρο Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου πέφτουν, η βενζίνη ακριβαίνει… 

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ προκαλεί έντονη ανησυχία για ενδεχόμενη ευρύτερη περιφερειακή ανάφλεξη γεγονός που θα επηρεάσει και την αγορά του πετρελαίου ωστόσο οι τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent τα τελευταία 24ωρα κινούνται πτωτικά.

Πιο αναλυτικά η τιμή του Brent στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για παράδοση Ιουνίου έκλεισε την Παρασκευή (12/4) στα 90,45 δολάρια το βαρέλι ενώ τη Δευτέρα (15/4) το εύρος τιμής ήταν 88,80 έως και 90,20 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή μειώθηκε ακόμα και κατά 1% κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σύμφωνα με τους βενζινοπώλες, οι τιμές για τη βενζίνη καθορίζονται από ταδιυλιστήρια ενώ επισημαίνουν πως τα τιμολόγια που λαμβάνουν δεν έχουν μεταβολή στην τιμή ή είναι αυξημένα.

«Το γεγονός ότι σήμερα πέφτουν οι τιμές και ενδέχεται να πέσουν κι άλλο αυτή την εβδομάδα δε σημαίνει ότι αυτομάτως τα διυλιστήρια ρίχνουν τις τιμές διότι ο μηχανισμός καθορισμού της τιμής από τα διυλιστήρια είναι σύνθετος. Πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα αποθέματα, τα μεταφορικά και άλλους παράγοντες. Δεν επηρεάζεται η τιμή από τη μία μέρα στην άλλη, χρειάζονται κάποιες μέρες» μας επισημαίνει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης Κώστας Σταμπολής.

Οι βενζινοπώλες πάντως προεξοφλούν ότι παρά τις μειώσεις στις διεθνείς τιμές αργού πετρελαίου, το επόμενο διάστημα οι τιμές των καυσίμων θα αυξηθούν κάτι που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα νοικοκυριά και κυρίως όσους αποφασίσουν να ταξιδέψουν τις ημέρες του Πάσχα.

«Υπό κανονικές συνθήκες η τιμή στη βενζίνη θα είναι πέριξ των δύο ευρώ μέση τιμή πανελλαδικά, προφανώς και αρκετά ανεβασμένη στις πιο απομακρυσμένες περιοχές και τη νησιωτική χώρα και υπάρχει και το κακό σενάριο να γίνει αντεπίθεση να γενικευτεί ο πόλεμος και να δούμε την τιμή στη χώρα μας να είναι πάνω από τα 2,20 ευρώ» μας επισημαίνει ο πρόεδρος πρατηριούχων Αττικής Νίκος Παπαγεωργίου.

Η αγορά του πετρελαίου όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει ρευστή ενώ από μιαενδεχόμενη απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν θα κριθούν πολλά.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό