21 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ποια βαρύτητα; Νέα πολύ σημαντική εξέλιξη στον τομέα της μαγνητικής αιώρησης

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι ερευνητές μπορεί να έχουν ξεκλειδώσει τις δυνατότητες της τεχνολογίας που αψηφά την βαρύτητα. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Applied Physics Letters υπογραμμίζει πώς οι ερευνητές έκαναν τεράστιες ανακαλύψεις στη μαγνητική αιώρηση, τη χρήση μαγνητών για την αιώρηση αντικειμένων στον αέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή είναι και η πιο συνηθισμένη μορφή και οι ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Οκινάουα (OIST) εργάζονται για τη δημιουργία ενός συστήματος που επιτρέπει στον γραφίτη να αιωρείται πάνω σε μαγνήτες χωρίς εξωτερικές πηγές ενέργειας.

Η όλη λειτουργία βασίζεται σε διαμαγνητικά υλικά, τα οποία δημιουργούν ένα μαγνητικό πεδίο, με αποτέλεσμα να απομακρύνονται από τους μαγνήτες. Αυτό μπορεί να επιτρέψει σε αντικείμενα από διαμαγνητικά υλικά να αιωρούνται πάνω από τους μαγνήτες χρησιμοποιώντας τη μαγνητική αιώρηση. Είναι η ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιούμε στα τρένα maglev, τα οποία φαίνεται να αψηφούν τη βαρύτητα αιωρούμενα πάνω από τις ράγες τους.

Οι ερευνητές του OIST έθεσαν ως στόχο να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα που μπορεί να αιωρείται και να ταλαντώνεται χωρίς να χάνει ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι μόλις τεθεί σε κίνηση, θα μπορούν να την αφήσουν να ταλαντώνεται και να αιωρείται χωρίς να συνδεθεί σε αυτήν κάποια πρόσθετη πηγή ενέργειας. Αυτό θα δημιουργούσε ουσιαστικά μια πλατφόρμα “χωρίς τριβές”, η οποία θα μπορούσε να έχει πολλές νέες εφαρμογές.

Υπάρχουν ωστόσο μερικά πράγματα που πρέπει πρώτα να ξεπεράσουν. Το πιο αξιοσημείωτο είναι ο περιοριστικός παράγοντας της “απόσβεσης δινών”, ο οποίος συμβαίνει κάθε φορά που ένα ταλαντευόμενο σύστημα χάνει ενέργεια με την πάροδο του χρόνου λόγω εξωτερικών δυνάμεων. Ακόμη και αν οι επιστήμονες μπορέσουν να μειώσουν την απόσβεση των δινών, θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουν την κινητική ενέργεια στη μαγνητική αιωρούμενη πλατφόρμα.

Αν καταφέρουν να μειώσουν το επίπεδο ενέργειας που απαιτείται για την ταλαντευόμενη πλατφόρμα, τότε η μικρή, αιωρούμενη πλατφόρμα θα είναι αρκετά ευαίσθητη ώστε να λειτουργεί ως αισθητήρας. Και, αν μπορέσουν να ψύξουν την κίνησή της, θα μπορέσουν να δημιουργήσουν νέες επιλογές για τη λήψη ακριβών μετρήσεων.

Και κατάφεραν να το κάνουν αυτό, ως ένα βαθμό. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι δημιούργησαν μια αιωρούμενη πλατφόρμα που μπορεί προς το παρόν να ξεπεράσει τα πιο ευαίσθητα ατομικά βαρυόμετρα που έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα. Η ομάδα διευρύνει τα όρια του τι είναι εφικτό με τη μαγνητική αιώρηση, και αν όλα πάνε καλά, θα δούμε νέες εφαρμογές της τεχνολογίας να γίνονται ευρύτερα διαθέσιμες τα επόμενα χρόνια.

[via]

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό