21.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ποια είναι η καλύτερη και ποια η χειρότερη ώρα για να φάμε φρούτα; Ειδικός εξηγεί

Ειδήσεις Ελλάδα

Μεγαλώνοντας θα έχετε ακούσει να σας λένε οι γονείς σας αμέτρητες φορές να «φάτε τα φρούτα και τα λαχανικά σας» και δικαίως!

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι από τις πιο υγιεινές τροφές στον πλανήτη. Παρέχουν στον οργανισμό μια ποικιλία βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων, φυτικών ινών και άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών όπως τα αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την καλή υγεία και για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, 

Αυτό όμως που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι το γεγονός ότι για κάθε φρούτο υπάρχει και η αντίστοιχη κατάλληλη ώρα για να το καναταλώσουν.

Οι μέχρι σήμερα έρευνες προτείνουν ότι η ιδανική πρόσληψη φρούτων είναι 300 γραμμάρια ημερησίως (περίπου δύο μικρά μήλα), ενώ των λαχανικών (συμπεριλαμβανομένων των οσπρίων) 400 γραμμάρια ημερησίως.

Παρόλ’ αυτά οι διατροφολόγοι τονίζουν πως η κατανάλωση των φρούτων με άδειο στομάχι ειδικά ως το πρώτο γεύμα της ημέρας, είναι μια απολύτως λανθασμένη επιλογή.

Αν λοιπόν  είσαι από από αυτούς που λόγω βιασύνης τρώνε μια μπανάνα για πρωινό και μια πίνουν μια κούπα καφέ, τότε ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείς καθώς όταν τρώμε φρούτα με άδειο στομάχι, ειδικά για πρωινό, μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Έτσι η φρουκτόζη μεταβολίζεται γρήγορα προκαλώντας σκαμπανεβάσματα στο ζάχαρο του αίματος, άρα και στα επίπεδα της ενέργειάς μας και στο αίσθημα της πείνας.

Αν φας μια λοιπόν μπανάνα για πρωινό, μετά από λίγη ώρα θα πεινάς και θα νιώθεις κουρασμένoς, σημειώνουν οι διατροφολόγοι.

Και πάμε στο ερώτημα: «πότε είναι η σωστή ώρα της ημέρας για να τρώμε τα αγαπημένα φρούτα μας»; Η σωστή στιγμή για την κατανάλωση φρούτων θεωρείται γενικά πριν από τη δύση του ηλίου, σύμφωνα με την γνωστή διατροφολόγο Shikha Agarwal.

«Αυτό ευθυγραμμίζεται με τον φυσικό ρυθμό του σώματός σας, ενισχύοντας την καλύτερη πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών κατά τις ώρες δραστηριότητας. Το να έχετε τα σωστά φρούτα με συνέπεια αυτή την ώρα, μπορεί να συμβάλει σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής μεγιστοποιώντας τα οφέλη από αυτό που καταναλώνετε», εξηγεί.

Οι διατροφολόγοι επίσης προειδοποιούν να μην καταναλώνουμε τα φρούτα αμέσως μετά από ένα κυρίως γεύμα. «Όταν οι απαιτήσεις σας σε θερμίδες πληρούνται ήδη, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη μετατροπή της φρουκτόζης σε αποθέματα λίπους για μελλοντική χρήση» εξηγεί η διατροφολόγος Agarwal.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό