15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πιο πολλές και πιο ακριβές αγοράζουν φέτος οι ξένοι στην Ελλάδα

Ειδήσεις Ελλάδα

Περισσότερα και ακριβότερα εξοχικά έχουν αγοραστεί φέτος από ξένους, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε η Elxis, εταιρεία που ειδικεύεται στην συγκεκριμένη αγορά.

Μάλιστα, εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της εταιρείας, έως το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν πουληθεί 25% περισσότερα εξοχικά σε σχέση με το 2022, ενώ η συνολική αξία των συναλλαγών εκτιμάται ότι θα «σκαρφαλώσει» κατά 45%. Αυτό αποδίδεται τόσο στο ότι έχουν πωληθεί περισσότερα εξοχικά, όσο και στο γεγονός ότι η μέση τιμή πώλησης είναι υψηλότερη από πέρυσι.

«Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, η μέση τιμή πώλησης των εξοχικών που διαθέσαμε μέσω του δικτύου μας ήταν κατά 12,5% υψηλότερη σε σχέση με πέρσι. Παράλληλα, κατά το ίδιο διάστημα, δηλαδή από τις αρχές του 2023 έως και τα μέσα Οκτωβρίου, ο αριθμός των ακινήτων που πωλήθηκαν ήταν ήδη 17,9% υψηλότερος συγκριτικά με το σύνολο του 2022. Έτσι, ήδη, η συνολική αξία των συναλλαγών έχει αυξηθεί κατά 33% κι ενώ απομένουν ακόμα πάνω από 2 μήνες έως ότου ολοκληρωθεί το 2023», αναφέρει ο Γιώργος Γαβριηλίδης, διευθύνων σύμβουλος της Elxis. Όπως αναφέρει ο ίδιος, ήδη από τα τέλη του φετινού Αυγούστου, η εταιρεία είχε πωλήσει τον ίδιο αριθμό εξοχικών κατοικιών που είχε πωλήσει στο σύνολο του 2022, αξιοποιώντας το δίκτυο των συνεργαζόμενων κατασκευαστικών/οικοδομικών εταιρειών, που έχει αναπτύξει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ελληνική εταιρεία που εδρεύει στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας, προκύπτει ότι οι περισσότεροι αγοραστές προχωρούν σε αγορές εξοχικών αξίας από 250.000 έως 500.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος, τις προδιαγραφές και το σημείο που βρίσκεται το κάθε ακίνητο.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προέρχεται από γερμανόφωνες χώρες και συγκεκριμένα τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία, ενώ ακολουθούν η Ολλανδία και το Βέλγιο.

Σημαντικό είναι και το μερίδιο των ομογενών αγοραστών εξοχικής κατοικίας, που είναι υπεύθυνοι για πάνω από 1 στις 10 αγορές που πραγματοποιούνται.

Σύμφωνα με τον κ. Γαβριηλίδη, «μετά την άνοιξη παρατηρήσαμε μια μεταστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε πιο ακριβές και ποιοτικές κατασκευές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι συνθήκες σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές ακινήτων έχουν καταστεί μη συμφέρουσες για τους περισσότερους αγοραστές. Έτσι, πολλοί προτιμούν να αγοράσουν μια ποιοτική και σύγχρονη κατοικία στην Ελλάδα, μια αγορά που είναι από τις λίγες που συνεχίζουν να έχουν ανοδική πορεία». Για παράδειγμα, η αγορά μιας θέσης στάθμευσης στο κέντρο του Άμστερνταμ κοστίζει μέχρι και 250.000 ευρώ. Για την αγορά εξοχικών κατοικιών στην Ολλανδία, κατασκευασμένων από κοντέινερ, το κόστος αγγίζει τα 300.000 ευρώ. Εξοχικές κατοικίες με αντίστοιχες προδιαγραφές με εκείνες που αγοράζονται στην Ελλάδα, έχουν φτάσει να κοστίζουν 600.000 ευρώ.

«Οι τιμές αυτές είναι αποτρεπτικές ακόμα και για ανθρώπους από τη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη, ιδίως από τη στιγμή που το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Έτσι, προτιμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα και αυτό έχει πλέον επεκταθεί ως επιλογή και μεταξύ ανθρώπων, που μέχρι πριν λίγα χρόνια, προτιμούσαν άλλες περιοχές για τέτοιες κινήσεις, όπως π.χ. την Ισπανία και την Γαλλική Ριβιέρα», επισημαίνει ο κ. Γαβριηλίδης. Πλέον, πολλοί αγοραστές από το εξωτερικό προτιμούν να μείνουν στο ενοίκιο στη χώρα που διαμένουν μόνιμα, αλλά αγοράζουν ιδιόκτητη κατοικία στην Ελλάδα. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, δημιουργώντας θετικές προοπτικές για το μέλλον της εγχώριας αγοράς εξοχικής κατοικίας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό