18 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Οι 15 free agents των ομάδων που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στην Ευρώπη

Ειδήσεις Ελλάδα

Το SPORT24 παρουσιάζει τους 15 κορυφαίους free agents των ομάδων της EuroLeague ενόψει ενός εκ των πιο “καυτών” καλοκαιριών της σύγχρονης ιστορίας στην μπασκετική Ευρώπη. Από την τριάδα των σταρ της Ρεάλ, μέχρι τους Κέντρικ Ναν, Αϊζάια Κάναν, Μάικ Τζέιμς και Σέιν Λάρκιν. 

Η σεζόν 2023/24 της EuroLeague μπαίνει στην τελική ευθεία. Απομένουν δύο αγωνιστικές για το φινάλε της κανονικής περιόδου και ακολουθούν τα playoffs και το Final Four. Την ίδια στιγμή ωστόσο οι ομάδες έχουν στο μυαλό τους το καλοκαίρι, όπου ενδέχεται να αλλάξουν οι ισορροπίες στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Σε μία τρομερή συγκυρία, μερικοί από τους κορυφαίους παίκτες της EuroLeague των τελευταίων χρόνων αναμένεται να μείνουν ελεύθεροι, δημιουργώντας μία ιδιαίτερη συνθήκη στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, που ενδεχομένως να φέρει ντόμινο εξελίξεων και πολλές αλλαγές.

Η νέα μόδα στην EuroLeague είναι οι πρόωρες ανανεώσεις. Ομάδες όπως ο Ολυμπιακός – που ανανέωσε πρόωρα τα συμβόλαια των Άλεκ Πίτερς και Μουσταφά Φαλ – η Μπαρτσελόνα (που έδεσε ήδη τον Γιαν Βέσελι μέχρι το 2026). Παρόλα αυτά, τα ίσως μεγαλύτερα ονόματα των ομάδων της EuroLeague θα είναι free agents το καλοκαίρι και το SPORT24 παρουσιάζει τους 15 κορυφαίους ελεύθερους παίκτες, μαζί με μία εκτίμηση των κασέ τους.

Έντι Ταβάρες (Ρεάλ Μαδρίτης)Θέση: ΣέντερΎψος: 2.20 μέτραΗλικία: 32 χρονώνΟι αριθμοί του στην EuroLeague: 9.7 πόντοι, 6.6 ριμπάουντ, 1.5 ασίστ και 1.4 κοψίματα μέσο όρο σε 23 λεπτά συμμετοχήςΤο κασέ του: 3 – 3.5 εκατ. ευρώΜε λίγα λόγια: Ο κύκλωπας της EuroLeague και ο πλέον κυρίαρχος παίκτης του ευρωπαϊκού μπάσκετ στην πίσω πλευρά του παρκέ είναι free agent και υπάρχει ήδη αρκετή παραφιλολογία γύρω από το όνομά του. Οι συζητήσεις με την Ρεάλ έχουν κολλήσει, με ισπανικά δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι έχει στο μυαλό του το NBA, στοχεύοντας πιθανόν σε ένα συμβόλαιο στο ύψος της mid-level exception (ήτοι κάτι παραπάνω από 10 εκατ. δολάρια).

Η αλήθεια είναι ότι έχει γίνει κουβέντα ότι πιθανόν ο θηριώδης σέντερ να ζητάει κοντά στα 3.5 εκατ. ευρώ, σε ένα ποσό που προκαλεί ίλιγγο. Όπως και να έχει, είναι δεδομένο ότι αν η Ρεάλ δεν τον πείσει να ανανεώσει πρόωρα το συμβόλαιό του πριν από το καλοκαίρι τότε θα αρχίσει να αγχώνεται.

Μάικ Τζέιμς (Μονακό)Θέση: Πόιντ γκαρντΎψος: 1.85 μέτραΗλικία: 34 χρονώνΟι αριθμοί του στην EuroLeague: 18.8 πόντοι, 4.3 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 1.2 κλεψίματα μέσο όρο με 38.1% στα τρίποντα σε 31 λεπτά συμμετοχήςΤο κασέ του: 3 εκατ. ευρώΜε λίγα λόγια: Ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της EuroLeague και ο άνθρωπος που άλλαξε το ρου της ιστορίας της Μονακό ετοιμάζεται να υπογράψει το – πιθανότατα – τελευταίο μεγάλο συμβόλαιο της καριέρας του. Αρκετοί θεωρούν δεδομένο ότι ο Αμερικανός θα μείνει στην Μονακό – έχει γίνει λόγος ακόμα και για συμφωνία για τριετές συμβόλαιο αξίας 10 εκατ. Ευρώ, ωστόσο προς το παρόν αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί – ενώ είναι γνωστό ότι την περίπτωσή του παρακολουθεί και ο Ολυμπιακός. .

Ο Τζέιμς παραμένει ακόμα και στα 34 του χρόνια μία… κατηγορία μόνος του. Ένας 3-level σκόρερ (μετάφραση: Παίκτης που μπορεί να σκοράρει είτε με drive, είτε με σουτ από μέση απόσταση, είτε από το τρίποντο), που υποχρεώνει τους αντιπάλους να προσαρμόσουν τα πλάνα τους πάνω του. Και για αυτό ζητάει ένα τέτοιο συμβόλαιο.

Σέιν Λάρκιν (Αναντολού Εφές)Θέση: Πόιντ γκαρντΎψος: 1.80 μέτραΗλικία: 32 χρονώνΟι αριθμοί του στην EuroLeague: 17.3 πόντοι, 2.9 ριμπάουντ, 5.1 ασίστ και 1.1 κλεψίματα μέσο όρο με 40.2% στα τρίποντα σε 32 λεπτά συμμετοχήςΤο κασέ του: 3 εκατ. ευρώΜε λίγα λόγια: Ο Αμερικανός γκαρντ έχει κλείσει πλέον εξαετία στην Αναντολού Εφές, με το ενδεχόμενο της αποχώρησής του να μοιάζει στα μάτια αρκετών ως πιθανό σενάριο. Στην Τουρκία μάλιστα κάποιοι έχουν ήδη σπεύσει να τον συνδέσουν με την Φενέρμπαχτσε, η οποία βέβαια έχει ήδη τους Σκότι Γουίλμπεκιν και Μάρκο Γκούντουριτς. Ο Λάρκιν ξέρει ότι είναι περιζητητος, αλλά γνωρίζει παράλληλα ότι δύσκολα θα βρει ένα συμβόλαιο αντίστοιχο με αυτό που έχει τώρα και προβλέπει ετήσιες αποδοχές ύψους 3.7 εκατ. ευρώ.

Ο άλλοτε NBAερ εξακολουθεί να είναι ένας παίκτης που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες. Το πρώτο του βήμα παραμένει εκρηκτικό, η επαφή του με το καλάθι είναι μοναδική, ο τρόπος που διαβάζει το παιχνίδι είναι σπάνιος. Και για όλους αυτούς τους λόγους είναι περιζήτητος, με την Εφές να αναμένεται να κάνει το παν για να τον κρατήσει.

Κέντρικ Ναν (Παναθηναϊκός AKTOR)Θέση: Combo γκαρντΎψος: 1.90 μέτραΗλικία: 29 χρονώνΟι αριθμοί του στην EuroLeague: 14.8 πόντοι, 2.4 ριμπάουντ και 3 ασίστ μέσο όρο με 36.4% στα τρίποντα σε 27 λεπτά συμμετοχήςΤο κασέ του: 2 – 2.5 εκατ. ευρώΜε λίγα λόγια: Η έλευση του Κέντρικ Ναν άλλαξε την φυσιογνωμία του Παναθηναϊκού AKTOR, αφού έδωσε στους “πράσινους” το κάτι παραπάνω στο ρόστερ προκειμένου να βρεθούν στην 2η θέση της EuroLeague. Το πόσο σημαντικός έχει προλάβει ήδη να γίνει φαίνεται και από το γεγονός ότι οι “πράσινοι” του έχουν ήδη καταθέσει πρόταση για διετές συμβόλαιο, θέλοντας να τον δέσουν στο ΟΑΚΑ, πιθανότατα με μία αύξηση στις τωρινές απολαβές του που είναι κοντά στα 2 εκατ. ευρώ.

Ο Ναν είναι ένας από τους 2-3 κορυφαίους παίκτες στην Ευρώπη. Η ικανότητά του στο ένας εναντίον ενός, η επαφή του με το καλάθι, το γεγονός ότι έχει την προσωπικότητα να πάρει και να βάλει μεγάλα σουτ, όλα αυτά τον κάνουν ξεχωριστό. Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι έχει πάντα στο μυαλό του το NBA, ωστόσο την ίδια στιγμή φέρεται να αισθάνεται όλο και πιο άνετα στην ιδέα να παραμείνει στην Ελλάδα.

Μάριο Χεζόνια (Ρεάλ Μαδρίτης)Θέση: ΦόργουορντΎψος: 2.06 μέτραΗλικία: 29 χρονώνΟι αριθμοί του στην EuroLeague: 13.8 πόντοι και 4.5 ριμπάουντ μέσο όρο με 44.1% στα τρίποντα σε 23 λεπτά συμμετοχής. Το κασέ του: 1.8 – 2 εκατ. ευρώΜε λίγα λόγια: Ένας από τους πιο προικισμένους σκόρερ των ευρωπαϊκών γηπέδων, ένας παίκτης με ικανότητα να αγωνιστεί από το 2 μέχρι το 4 – και πλέον έχει δεχθεί να παίζει στο 4, κάτι στο οποίος… τσινούσε τα προηγούμενα χρόνια – αναμένεται να βγει στην αγορά στην πιο παραγωγική του ηλικία. Και αναμένεται να δημιουργήσει χαμό.

Στην Ισπανία θεωρούν δεδομένη την αποχώρηση του Χεζόνια για μία σειρά από λόγους, με σημαντικότερο ότι δεν αισθάνεται αρκετά σημαντικός στην Μαδρίτη. Σχεδόν μία φορά ανά δέκα ημέρες τον εμπλέκουν με τον Παναθηναϊκό AKTOR λόγω της αγάπης του για το “τριφύλλι” και το πέρασμά του από την χώρα μας πριν από μερικά χρόνια.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει πάντα και το NBA, ωστόσο μετά την τραυματική εμπειρία που είχε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο Κροάτης θα χρειαστεί αρκετό… ψηστήρι για να δεχθεί να πάει ξανά στις ΗΠΑ. Όπως και να έχει, όλη η Ευρώπη θα κοιτάζει την περίπτωσή του.

Γουίλ Κλάιμπερν (Αναντολού Εφές)Θέση: ΦόργουορντΎψος: 2.01 μέτραΗλικία: 34 χρονώνΟι αριθμοί του στην EuroLeague: 12.7 πόντοι, 4.6 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 1 κλέψιμο μέσο όρο σε 28 λεπτά συμμετοχήςΤο κασέ του: 1.5 – 2 εκατ. ευρώΜε λίγα λόγια: Η φετινή σεζόν έριξε σημαντικά τις μετοχές του Αμερικανού φόργουορντ, ο οποίος είδε και έναν τραυματισμό να τον πηγαίνει πίσω. Τον τελευταίο 1.5 μήνα ωστόσο έχει ανεβάσει κατακόρυφα ρυθμούς, παρασέρνοντας μαζί του και την Αναντολού Εφές, θυμίζοντας στον κόσμο τι μπορεί να κάνει στο παρκέ, αφού στους 6 τελευταίους αγώνες της τουρκικής ομάδας αριθμεί 17.2 πόντους, 3.5 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 1.3 κλεψίματα μέσο όρο με 43.8% στα τρίποντα σε 28 λεπτά συμμετοχής.

Στα 34 του χρόνια – και έχοντας μερικούς σοβαρούς τραυματισμούς στο βιογραφικό του – ο Κλάιμπερν δεν είναι το… πυρηνικό όπλο που ήταν κάποτε. Εξακολουθεί όμως να είναι ένας από τους καλύτερους και πιο ποιοτικούς combo φόργουορντ στην Ευρώπη, ένας παίκτης που μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα στην επίθεση και να παίξει όποιο ρόλο του ζητηθεί, κάτι που τον κάνει πολύτιμο.

Αϊζάια Κάναν (Ολυμπιακός)Θέση: Σούτινγκ γκαρντΎψος: 1.83 μέτραΗλικία: 33 χρονώνΟι αριθμοί του στην EuroLeague: 11.8 πόντοι, 1.3 ριμπάουντ και 1.4 ασίστ μέσο όρο με 43.8% στα τρίποντα σε 24 λεπτά συμμετοχήςΤο κασέ του: 1 εκατ. ευρώΜε λίγα λόγια: Ο “Ησαΐας” του Ολυμπιακού κάνει σεζόν καριέρας στα 33 του χρόνια, όντας πλέον ξεκάθαρα ένας από τους καλύτερους σουτέρ στην EuroLeague – αν όχι ο καλύτερος, τουλάχιστον βάσει αριθμών. Είναι ο μοναδικός παίκτης του βασικού ροτέισον των “ερυθρόλευκων” που μένει ελεύθερος το καλοκαίρι και είναι δεδομένο ότι θα τραβήξει το ενδιαφέρον πολύ κόσμου.

Ο Κάναν έχει αποδείξει τι μπορεί να κάνει παίζοντας στο υψηλότερο επίπεδο. Είναι από τους κορυφαίους παίκτες στην Ευρώπη στο να ανοίγει το γήπεδο για την ομάδα του, αφού αποτελεί απειλή από την περιφέρεια με κάθε τρόπο (Spot Up, off screen), ενώ μπορεί να βάλει και την μπάλα στο παρκέ, χωρίς παράλληλα να παραμελεί τα αμυντικά του καθήκοντα, παίζοντας καλή άμυνα στην μπάλα και όντας ένας σκληρός αμυντικός στο post παρά το ύψος του.

Κίναν Έβανς (Ζάλγκιρις)Θέση: Πόιντ γκαρντΎψος: 28 χρονώνΗλικία: 1.91 μέτραΟι αριθμοί του στην EuroLeague: 17.4 πόντοι, 2.7 ριμπάουντ, 3.8 ασίστ και 1.3 κλεψίματα μέσο όρο με 45.1% στα τρίποντα σε 27 λεπτά συμμετοχήςΤο κασέ του: 1.5 – 1.8 εκατ. ευρώΜε λίγα λόγια: Αν υπάρχει ένας παίκτης που έκανε το απόλυτο Step Up φέτος από τις ομάδες της λεγόμενης “δεύτερης ταχύτητας” της EuroLeague, αυτός είναι ο Κίναν Έβανς. Ο Αμερικανός γκαρντ εξελίχθηκε φέτος στον απόλυτο ηγέτη των Λιθουανών, με την μισή EuroLeague να έχει δείξει ενδιαφέρον για την περίπτωσή του, ανάμεσά τους και ο Ολυμπιακός.

Οι “ερυθρόλευκοι” έχουν ήδη διαψεύσει ότι υπάρχει συμφωνία με τον Αμερικανό, με τον Σπύρο Καβαλιεράτο να έχει αναλύσει ότι ο Ολυμπιακός έχει εκφράσει – πριν από όλες τις ομάδες – το έμπρακτο ενδιαφέρον για την απόκτησή του.

Ο Έβανς είναι ένας scoring γκαρντ, που έχει το πλήρες πακέτο επιθετικά. Ένας παίκτης που παίζει εξαιρετικά το Pick and Roll τόσο ως δημιουργός όσο και ως εκτελεστής, που σουτάρει καλά μετά από ντρίμπλα και δεν φοβάται να πάει μέχρι μέσα στο καλάθι, ενώ είναι και συνεπής αμυντικός. Αυτό το γεγονός – ότι δεν “κλέβει” στην άμυνα – είναι που τον κάνει ακόμα πιο γοητευτικό στα μάτια όλων των “μεγάλων” της Ευρώπης.

Βενσάν Πουαριέ (Ρεάλ)Θέση: ΣέντερΎψος: 2.13 μέτραΗλικία: 30 χρονώνΟι αριθμοί του στην EuroLeague: 9 πόντοι, 5.4 ριμπάουντ και 1.5 κοψίματα μέσο όρο σε 19 λεπτά συμμετοχήςΤο κασέ του: 1.5 – 1.7 εκατ. ευρώΜε λίγα λόγια: Ο Γάλλος σέντερ μένει ελεύθερος την πλέον κατάλληλη στιγμή για την καριέρα του, αφού η μισή Ευρώπη ψάχνει για σέντερ και την ίδια στιγμή είναι ελεύθερος και ο Έντι Ταβάρες. Το δεύτερο γεγονός έχει την δική του βαρύνουσα σημασία, αφού αν ο σέντερ από το Πράσινο Ακρωτήρι αποχωρήσει από την Ρεάλ, τότε οι Μαδριλένοι θα αισθανθούν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη να κρατήσουν τον Πουαριέ. Και αυτό εξηγεί γιατί έχει εκτοξευτεί και το κασέ του άλλοτε NBAερ σε αυτά τα ύψη.

Παίκτες με το μέγεθος και τα αθλητικά προσόντα του Πουαριέ που παίζουν καλά το Pick and Roll και μπορούν να προστατέψουν το καλάθι δεν εμφανίζονται συχνά, ειδικά με το NBA να παραμονεύσει. Ο Γάλλος δοκίμασε στο NBA, δεν… τρελάθηκε κιόλας και έχει βρει την ηρεμία του στην Ευρώπη. Και οι ομάδες με βαθιές τσέπες σίγουρα θα εκτιμούσαν τις υπηρεσίες του.

Τζόναθαν Μότλι (Φενέρμπαχτσε)Θέση: ΣέντερΎψος: 2.06 μέτραΗλικία: 29 χρονώνΟι αριθμοί του στην EuroLeague: 11.8 πόντοι, 4.3 ριμπάουντ και 1.2 ασίστ μέσο όρο σε 20 λεπτά συμμετοχήςΤο κασέ του: +1 εκατ. ευρώΜε λίγα λόγια: Ο Τζόναθαν Μότλι δικαίωσε στον απόλυτο βαθμό την απόφαση της Φενέρμπαχτσε το καλοκαίρι του 2022 να τον “κλειδώσει” με διετές συμβόλαιο. Πλέον όμως αισθάνεται ότι ήρθε η ώρα να ανταμειφθεί για την εξαιρετική του παρουσία στην EuroLeague, ψάχνοντας για μία αύξηση στις ετήσιες αποδοχές του, που ήταν περίπου 800.000 ευρώ αυτό το διάστημα.

Αθλητικός ψηλός, με ικανότητα να παίξει με πλάτη στο καλάθι και παράλληλα εξαιρετικός σε καταστάσεις Pick and Roll, ο Μότλι έχει το πλήρες πακέτο ενός σύγχρονου σέντερ, ειδικά όταν συνδυάζεται με την συνέπειά του στην άμυνα. Αν μπορούσε να αποφύγει και τα περιττά φάουλ, τότε το κασέ του θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο.

Τζος Νίμπο (Μακάμπι) Θέση: ΣέντερΎψος: 2.06 μετράΗλικία: 27 χρονώνΟι αριθμοί του στην EuroLeague: 10.9 πόντοι και 7.2 ριμπάουντ μέσο όρο σε 23 λεπτά συμμετοχήςΤο κασέ του: 1 εκατ. ευρώΜε λίγα λόγια: Την τελευταία τριετία ο Τζος Νίμπο εξελίχθηκε με σταθερά βήματα σε έναν από τους 10-15 καλύτερους σέντερ στην EuroLeague, ανάλογα με το πώς το βλέπει κανείς. Στην δε Μακάμπι – παίζοντας μαζί τους εκρηκτικούς Μπάλντουιν και Μπράουν – μπόρεσε να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο, κάτι που εξηγεί γιατί επιθυμεί το νέο του συμβόλαιο να φτάνει – και ίσως να ξεπερνάει – το 1 εκατ. ευρώ, όταν μέχρι τώρα αμείβεται περίπου με 800.000 ευρώ τον χρόνο.

Ο Νίμπο είναι ένας από τους καλύτερους Rim Runners στην Ευρώπη. Τρομερός αθλητής, εξαιρετικός στο να τελειώνει τις φάσεις σε κατάσταση Pick and Roll και εκ των κορυφαίων επιθετικών ριμπάουντερ στην Ευρώπη, έχει αποδεχθεί τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του και για αυτό έχει τραβήξει το ενδιαφέρον.

Νικ Καλάθης (Φενέρμπαχτσε)Θέση: Πόιντ γκαρντΎψος: 1.96 μέτραΗλικία: 35 χρονώνΟι αριθμοί του στην EuroLeague: 6.7 πόντοι, 3.8 ριμπάουντ, 4.9 ασίστ και 1 κλέψιμο μέσο όρο με 37% στα τρίποντα σε 22 λεπτά συμμετοχήςΤο κασέ του: 1 – 1.3 εκατ. ευρώΜε λίγα λόγια: Στο λυκόφως της καριέρας του πλέον, ο Νικ Καλάθης παραμένει ένας από τους πιο ποιοτικούς γκαρντ στην EuroLeague και ένας παίκτης που μπορεί να ελέγξει το τέμπο του αγώνα όσο λίγοι παίκτες στην Ευρώπη.

Εξαιρετικός δημιουργός και καλός αμυντικός, ο ομογενής γκαρντ είδε το καλοκαίρι την Φενέρ να ψάχνει τρόπο να λύσει το συμβόλαιό του. Αυτό τελικά δεν έγινε, ο Καλάθης έμεινε και διανύει μία ακόμα καλή σεζόν. Η λογική λέει ότι θα ψάξει για το τελευταίο καλό συμβόλαιο της καριέρας του, με τις απαιτήσεις του να είναι σε λογικά – για τις ομάδες με υψηλό μπάτζετ – επίπεδα. Η Φενέρ ενδέχεται να προσπαθήσει να τον κρατήσει, ενώ στο παιχνίδι υπάρχει πάντα και η Μονακό.

Σερτζ Ιμπάκα (Μπάγερν)Θέση: ΣέντερΎψος: 2.08 μέτραΗλικία: 35 χρονώνΟι αριθμοί του στην EuroLeague: 12.6 πόντοι, 6.8 ριμπάουντ, 1.2 ασίστ και 1.3 κοψίματα μέσο όρο με 46.8% στα τρίποντα σε 25 λεπτά συμμετοχήςΤο κασέ του: 700.000 – 1 εκατ. ευρώΜε λίγα λόγια: Ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα που πέρασαν τον Ατλαντικό τα τελευταία χρόνια, ο Κονγκολέζος με το ισπανικό διαβατήριο σέντερ έδειξε έμπρακτα στην Μπάγερν ότι δεν ήρθε απλώς για να… κολλήσει τα τελευταία ένσημα, παρά για να παίξει μπάσκετ. Η επιστροφή στο NBA ίσως είναι στο μυαλό του Ιμπάκα, ωστόσο αν αποφασίσει να μείνει στην Ευρώπη σίγουρα θα τον εξετάσουν πολλές ομάδες και ειδικά οι ισπανικές, αφού θα λογίζεται ως γηγενής.

Στα 35 του χρόνια πλέον, ο Ιμπάκα παραμένει ένας παραγωγικός ψηλός, που μπορεί να ποστάρει, αλλά και να χρησιμοποιηθεί ως σκρινέρ τόσο σε κατάσταση Pick and Roll, όσο και Pick and Pop. Αμυντικά δεν ήταν ο κέρβερος που ήταν και μπορεί πλέον να παίξει κυρίως άμυνα Drop στο Pick and Roll, αλλά εξακολουθεί να μπορεί να προστατεύει το καλάθι όσο λίγοι παίκτες στην Ευρώπη.

Γιοχάνες Φόγκτμαν (Αρμάνι Μιλάνο)Θέση: Φόργουορντ/ΣέντερΎψος: 2.11 μέτραΗλικία: 32 χρονώνΟι αριθμοί του στην EuroLeague: 7.1 πόντοι, 4.5 ριμπάουντ και 2.2 ασίστ μέσο όρο σε 21 λεπτά συμμετοχήςΤο κασέ του: +1 εκατ. ευρώΜε λίγα λόγια: Παίζοντας σταθερά στην EuroLeague από το 2016, με περάσματα από Μπασκόνια, ΤΣΣΚΑ και (την τελευταία διετία) Αρμάνι Μιλάνο, ο Γερμανός φόργουορντ/σέντερ έχει καταθέσει τα διαπιστευτήριά του. Η αλήθεια είναι ότι η εικόνα του στην Αρμάνι δεν είναι ιδανική (αν και είναι βελτιωμένος φέτος), ωστόσο παίκτες με τον δικό του συνδυασμό ύψους, ποιότητας και ευελιξίας να αγωνιστεί και στις δύο θέσεις των ψηλών σπανίζουν.

Το σουτ μοιάζει να έχει… εγκαταλείψει τον Φόγκτμαν στην EuroLeague την τελευταία διετία, αφού με την φανέλα της Αρμάνι σουτάρει με 31% από την γραμμή του τριπόντου. Ακόμα κι έτσι όμως, ο Γερμανός εξακολουθεί να ορίζεται ως Stretch ψηλός, που μπορεί να παίξει με πρόσωπο ή πλάτη στο καλάθι και – κυρίως – θεωρείται ένας από τους καλύτερους ψηλούς πασέρ στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Τζέιμς Νάναλι (Παρτίζαν)Θέση: Γκαρντ/φόργουορντΎψος: 2.01 μέτραΗλικία: 34 χρονώνΟι αριθμοί του στην EuroLeague: 11.9 πόντοι, 3.3 ριμπάουντ και 2.5 ασίστ μέσο όρο με 42.7% στα τρίποντα σε 28 λεπτά συμμετοχήςΤο κασέ του: 1 εκατ. ευρώΜε λίγα λόγια: Ένας από τους καλύτερους 3-and-D παίκτες των ευρωπαϊκών γηπέδων τα τελευταία χρόνια, ο Τζέιμς Νάναλι θα βγει στην αγορά – αν στο μεσοδιάστημα δεν συμφωνήσει με την Παρτίζαν για νέο συμβόλαιο – τραβώντας το ενδιαφέρον, αφού διανύει μία καλή σεζόν φέτος.

Ο Νάναλι έχει βελτιωθεί σε έναν βαθμό και ως δημιουργός τα τελευταία χρόνια, βάζοντας μία νέα πτυχή στο παιχνίδι του. Το βασικό του όπλο βέβαια παραμένει το σουτ του, κάτι που ειδικά στις μέρες μας εκτιμάται όσο λίγα στοιχεία στο σύγχρονο μπάσκετ.

Υπάρχουν και αυτοί

Το φετινό μεταγραφικό παζάρι δεν περιορίζεται σε αυτούς τους παίκτες, καθώς υπάρχουν και άλλοι που θα είναι free agents και τραβούν το ενδιαφέρον. Παίκτες όπως ο Νίκολα Κάλινιτς (33 χρονών, 2.02 μέτρα – Μπαρτσελόνα), ο Φρανκ Καμίνσκι (31 χρονών, 2.13 μέτρα – Παρτίζαν), ο Τζον Μπράουν (32 χρονών, 2.03 μέτρα – Μονακό), ο Τζαμπάρι Πάρκερ (29 χρονών, 2.03 μέτρα – Μπαρτσελόνα), ο Τζόρνταν Λόιντ (31 χρονών, 1.93 μέτρα – Μονακό), ο Βάνια Μαρίνκοβιτς (27 χρονών, 1.97 μέτρα – Μπασκόνια), ο Μάικ Κότσαρ (28 χρονών, 2.11 μέτρα – Μπασκόνια) και ο Νικ Γουάιλερ-Μπαμπ (29 χρονών, 1.96 μέτρα – Μπάγερν) σίγουρα θα απασχολήσουν πολύ κόσμο.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και παίκτες όπως οι βετεράνοι Σέρχιο Γιουλ (37 χρονών, 1.90 μέτρα), Σέρχιο Ροντρίγκεθ (38 χρονών, 1.91 μέτρα) και Ρούντι Φερνάντεθ (39 χρονών, 1.96 μέτρα) της Ρεάλ, αλλά και οι Κάιλ Χάινς (38 χρονών, 1.98 μέτρα) και Νικολό Μέλι (33 χρονών, 2.05 μέτρα) της Αρμανι Μιλάνο που μένουν ελεύθεροι, αλλά δύσκολα θα αλλάξουν ομάδα.

Όπως και να έχει όμως, το φετινό καλοκαίρι της EuroLeague αναμένεται να είναι καυτό. Και ενδεχομένως να αρκεί απλώς μία μετακίνηση οποιουδήποτε παίκτη για να δημιουργηθεί ένα πρωτοφανές ντόμινο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό