18.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ξενοδοχείο Cocο-Μat: Η απάντηση της εταιρείας στη σφράγιση

Ειδήσεις Ελλάδα

Αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στην πολύκροτη υπόθεση του ξενοδοχείου Cocomat στην Ακρόπολη (Φαλήρου 5) είναι η Μπλε Κέρδος, μετά και την κίνηση του υπουργείου Τουρισμού να σφραγίσει πριν από μερικά 24ώρα τους δυο τελευταίους ορόφους του κτιρίου που κρίθηκαν αυθαίρετοι.

«Η εταιρεία θα αναμένει τις εξελίξεις στις σχετικές δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν και θα προβεί σε κάθε ενέργεια για την προάσπιση των συμφερόντων της», δηλώνουν στον «ΟΤ» πηγές της Μπλε Κέδρος.

Το υπουργείο Τουρισμού προχώρησε στη σφράγιση τμήματος του Ξενοδοχείου Cocomat Athens BC σε εκτέλεση του υπ’ αριθ. 15/2023 πρακτικού του Τριμελούς Συμβουλίου Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το χρονικό της σφράγισης

Τον Αύγουστο του 2023, το Υπουργείο Τουρισμού εξέδωσε απόφαση για τη σφράγιση όλου του ξενοδοχείου, η εταιρεία όμως προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών το οποίο αποφάσισε την αναστολή της σφράγισης.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, ενώπιον του οποίου διαβιβάστηκαν οι σχετικές υποθέσεις λόγω αρμοδιότητας, ανακάλεσε τις προσωρινές διαταγές που είχαν προηγουμένως εκδοθεί και είχαν αναστείλει κάθε ενέργεια, και διέταξε τελικώς τη σφράγιση του τμήματος του ξενοδοχείου το οποίο είχε κηρυχθεί αυθαίρετο.

Δηλαδή του τμήματος που υπερβαίνει τα 24 μέτρα ύψος.

Την Πέμπτη 21.03.2024 οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού επιχείρησαν τη μερική σφράγιση του ξενοδοχείου η οποία όμως δεν κατέστη δυνατή, διότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν είχε εκκενωθεί, παρά την προηγούμενη έγκαιρη σχετική ειδοποίηση προς τον υπεύθυνο της επιχείρησης.

Η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Αττικής (Π.Υ.Τ) απευθύνθηκε, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών για τις περαιτέρω νόμιμες ενέργειές του.

Κατόπιν της παρέμβασης αυτής, η εταιρεία ενημέρωσε τις υπηρεσίες του Υπουργείου ότι προέβη στις 27 Μαρτίου 2024 στην εκκένωση του υπό σφράγιση τμήματος του ξενοδοχείου. Στις 29 Μαρτίου 2024 η Π.Υ.Τ Αττικής σφράγισε το επίμαχο τμήμα του τουριστικού καταλύματος.

Προσφυγές στη δικαιοσύνη και απομείωση αξίας

Η διοίκηση της «Μπλε Κέδρος» (ιδιοκτήτριας εταιρείας του επίμαχου ξενοδοχείου) έχει καταθέσει μια σειρά από προσφυγές σε σειρά δικαστηρίων, υποστηρίζοντας πως το ξενοδοχείο μαζί με τους δυο επίμαχους ορόφους κατασκευάστηκε με νόμιμη άδεια και συνολικό κόστος που ξεπέρασε τα 11 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, ο βασικός μέτοχος και επικεφαλής της εταιρείας, Μιχάλης Ευμορφίδης μιλώντας παλαιότερα στον «ΟΤ» για την συγκεκριμένη υπόθεση δήλωνε αισιόδοξος πως στο τέλος θα βρεθεί λύση και πως δεν θα χρειαστούν μακροχρόνιοι δικαστικοί αγώνες.

Επικαλέστηκε δε την περίπτωση του ομίλου Μαντωνανάκη, τον οποίο η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) θα πρέπει να αποζημιώσει με το ποσό των 620 εκατ. ευρώ για την υπόθεση του ξενοδοχείου «Grand Resort Lagonissi».

Η εταιρεία πάντως έχει προχωρήσει ήδη στην απομείωση της αξίας του ξενοδοχείου από 30,3 εκατ. ευρώ σε 11,6 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις από την χειρουργική κατεδάφιση των δυο τελευταίων ορόφων αλλά και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί.

Το ΤΕΕ «σύμμαχος» στην χειρουργική κατεδάφιση

Στο μεταξύ, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση που έχει αναλάβει την ευθύνη της χειρουργικής κατεδάφισης του εν λόγω ξενοδοχείου δηλώνει πως προχωρά τις σχετικές διαδικασίες. Στο πλαίσιο αυτό, ετοιμάζεται να υπογράψει προγραμματική συμφωνία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), προκειμένου να στηρίξει το project ως τεχνικός σύμβουλος.

Η εμπειρία και η τεχνογνωσία του Τεχνικού Επιμελητηρίου εκτιμάται πως θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην άρτια ολοκλήρωση του έργου.

Η μελέτη κατεδάφισης

Το αμέσως επόμενο διάστημα, η Αποκεντρωμένη αναμένεται να προχωρήσει στην κήρυξη του διαγωνισμού για την εξεύρεση του κατάλληλου συμβούλου που θα εκπονήσει τη μελέτη κατεδάφισης, για να ακολουθήσει στη συνέχεια ο διαγωνισμός για την ανάδειξη της εταιρείας που θα αναλάβει την κατεδάφιση.

Υπενθυμίζεται πως το ΣτΕ το περασμένο φθινόπωρο αποφάσισε να αναθέσει στις κρατικές υπηρεσίες την ευθύνη κατεδάφισης των δυο τελευταίων ορόφων του 10όροφου ξενοδοχείου Cocomat στην οδό Φαλήρου 5 που κρίθηκαν αυθαίρετοι, δίνοντάς τες μάλιστα περιθώριο έξι μηνών για να προετοιμάσουν την όλη διαδικασία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό