14.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο εμφύλιος στους μικρούς των επιμελητηρίων, το buyback της Mytilineos, οι έλεγχοι στο FSRU Αλεξανδρούπολης και τι παίζει με την Avramar – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Ασάφεια

H ασάφεια προκαλεί ακόμη και … «εμφυλίους». Και τίθενται σε … διακινδύνευση ακόμη παλιές συντροφικές σχέσεις! Πάρτε για παράδειγμα τον χώρο των επιμελητηρίων. Οχι στο σύνολο τους. Αλλά τα επαγγελματικά και βιοτεχνικά επιμελητήρια, στην Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη!

Αγνοείται

Η ιστορία έχει ως εξής: ο ισχύον νόμος δεν προβλέπει σε πιο επιμελητήριο ανήκει η κάθε δραστηριότητα, αλλά και το μέγεθος της κάθε επιχείρησης. Αυτό το ομιχλώδες τοπίο επρόκειτο να αποσαφηνιστεί – όταν ήταν αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης ο κ. Νίκος Παπαθανάσης – με την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης. Η οποία αγνοείται….

Να τα βρουν!

Ομως ο κ. Παπαθανάσης για να βγάλει τότε την υπουργική απόφαση περίμενε να τα βρουν τα ενδιαφερόμενα επιμελητήρια μεταξύ τους και επί της ουσίας να νομοθετήσει την συμφωνία τους! Βέβαια το γεγονός ότι ο κ. Παπαθανάσης από αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης έγινε πλέον αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αποδεικνύει αν μη τι άλλο ότι δεν φαίνεται καμμία συμφωνία στον ορίζοντα!

Πλεονέκτημα

Αυτή όμως η κατάσταση προκαλεί τριβές. Αλλοτε εμφανείς κι άλλοτε αφανείς. Το προβάδισμα εν προκειμένω κατέχουν Τα επαγγελματικά επιμελητήρια. Ας έρθουμε όμως στην Αθήνα. Το γεγονός ότι στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών – πρόεδρος του οποίου είναι ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου – μέλη του είναι οι λογιστές, αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Εγγράφουν τους πελάτες τους στο ΕΕΑ. Αν μάλιστα λάβετε υπόψη σας ότι λόγω της οικονομικής ευρωστίας που διαθέτει έχει την δυνατότητα να χρηματοδοτεί και κάποιους συνδέσμους, που ενδεχομένως βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Κι αν συνυπολογίσετε και την πληθωρική προσωπικότητα του προέδρου του, τότε μπορείτε να αντιληφθείτε και την φιλοδοξία του να εντάξει στην δύναμη του νέους κλάδους επαγγελματικής δραστηριότητας. Σε βάρος ποιού; Σε βάρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, του οποίου πρόεδρος είναι επί σειρά πολλών ετών ο κ. Παύλος Ραβάνης – ο οποίος διανύει πλέον τα τελευταία χρόνια της συνδικαλιστικής του δραστηριότητας.!

«Καρδιογράφημα»

Η επεκτατική δραστηριότητα του κ. Χατζηθεοδοσίου και η «άμυνα» του κ. Ραβάνη, έχουν διαμορφώσεις τις σχέσεις τους σαν … καρδιογράφημα! Με πάνω και κάτω. Χαλώντας κάμποσες φορές τις καρδιές των δύο παλαιών συντρόφων – και οι δύο προέρχονται από το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ, ξέρετε, με τους μικρομεσαίους να είναι η «ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας» κλπ κλπ. Η ασάφεια που λέγαμε στην αρχή….

Κυανόκρανος

Κι είναι χαρακτηριστικό ένα περιστατικό που συνέβη στις 11 Μαρτίου σε μία σύντομη εκδήλωση κατάθεσης στεφάνου στο μνημείο των τριών επαγγελματοβιοτεχνών που δολοφονήθηκαν από τις αστυνομία στις 10 Μαρτίου 1927. Παραλίγο ο ένας να περιμένει να φύγει ο άλλος για να καταθέσει στεφάνι. Τελικώς την «παρτίδα» την έσωσε ο παλαιός πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δημήτρης Ασημακόπουλος, ο οποίος λειτούργησε ως κυανόκρανος σε εμπόλεμη ζώνη….

—-

Mytilineos

Σε έκτακτη γενική συνέλευση συγκαλεί η διοίκηση της Mytilineos του μετόχους της εταιρείας.

Σκοπός είναι η ανανέωση της εντολής που είχε λάβει πριν από δύο χρόνια για το πρόγραμμα απόκτησης ιδίων μετοχών.

Το «buyback»

Η διοίκηση ζητά, λοιπόν, από τους μετόχους της να της εγκρίνουν την απόκτηση ιδίων μετοχών σε ποσοστό έως 10% του μετοχικού της κεφαλαίου με κατώτατη τιμή τα 0,97 έως και τα 50 ευρώ ανά μετοχή. Η διάρκεια του νέου προγράμματος buyback μετοχών θα είναι 24 μήνες.

Το προηγούμενο που έληξε στις 22 Μαρτίου 2024 είχε ανώτατη τιμή τα 40 ευρώ ανά μετοχή.

Αιτιολογία

Η διοίκηση της Mytilineos αιτιολογεί την πρόταση της προς τους μετόχους «στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική αγορά μετοχών και τις θετικές προοπτικές της εταιρείας, που δημιουργούν προσδοκία για περαιτέρω άνοδο της τιμής της μετοχής και δικαιολογούν την εξακολούθηση της απόκτησης από την εταιρεία ιδίων μετοχών».

Να σημειωθεί ότι η τιμής της μετοχής έκλεισε στις 22 Μαρτίου στα 36,22 ευρώ.

To FSRU Αλεξανδρούπολης

Το τελευταίο μίλι… απομένει για την στρατηγικής σημασίας ενεργειακή υποδομή, το FSRUΑλεξανδρούπολης, προκειμένου να ξεκινήσει τη λειτουργία του με την αποθήκευση ποσοτήτων LNG, την επαναεριοποίηση τους και τη διάθεση τους ως φυσικό αέριο στο Εθνικό Σύστημα και στη συνέχεια στις βαλκανικές αγορές.

Σχετικές αναγγελίες έγιναν και στη διάρκεια του City Hub στην Αλεξανδρούπολη, με εκπροσώπους της Gastrade που διαχειρίζεται την πλωτή υποδομή να εκτιμούν την εμπορική λειτουργία της εντός του Απριλίου.

Οι τελευταίοι έλεγχοι

Μαθαίνω λοιπόν πως η Gastrade κοντεύει να ολοκληρώσει τις δοκιμαστικές λειτουργίες του εξοπλισμού του FSRU.

Και όχι μόνο αυτό. Πληροφορούμαι ότι τις επόμενες ημέρες στην Αλεξανδρούπολη θα βρεθούν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου με τη σειρά τους να ελέγξουν τόσο την υποδομή όσο και τον μετρητικό/ρυθμιστικό σταθμό στην Αμφιτρίτη του δήμου Αλεξανδρούπολης.

Αν όλα έχουν καλώς τότε η εισήγηση τους θα είναι θετική ως προς τη χορήγηση έγκρισης λειτουργίας τόσο του FSRU όσο και του μετρητικού/ρυθμιστικού σταθμού στην Αμφιτρίτη που χρησιμεύει για τη διασύνδεση του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) – δηλαδή όλης της πλωτής υποδομής με το δικό της δίκτυο αγωγών – με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ).

Avramar

Από μέρα σε μέρα πηγαίνει το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης Avramar όσον αφορά την εκταμίευση της ενδιάμεσης χρηματοδότησης των 20 εκατ. ευρώ προκειμένου να πάρει «ανάσα» η εταιρεία και να ξεκινήσει η διαδικασία για την πώλησή της. Από μέρα σε μέρα όμως πηγαίνουν και τα πλάνα των υπολοίπων παικτών στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, καθώς φοβούνται ότι αν αποτύχει η πώληση του μεγαλύτερου παίκτη ή αν πουληθεί σε κομμάτια, οι συνέπειες συνολικά θα είναι ανυπολόγιστες.

Το «κούρεμα»

Παρότι λέγεται ότι τουλάχιστον μία (σοβαρή) πρόταση έχει κατατεθεί στις πιστώτριες τράπεζες για την εξαγορά της Avramar, οι περισσότεροι κρατούν μικρό καλάθι, μιας και αυτό που πρέπει να διακανονιστεί με τη συμφωνία όλων των πλευρών είναι το ύψος του «κουρέματος» των χρεών της Avramar, τα δάνεια της οποίας υπερβαίνουν τα 350 εκατ. ευρώ.

Βεβαίως ο χρόνος πιέζει και μένει να δούμε ποιος και τι ψάρια θα πιάσει.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό