17.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κασσελάκης κατά Μητσοτάκη μετά την έκθεση του State Department για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ειδήσεις Ελλάδα

«Πώς μπορούν να πείσουν ότι θα πατάξουν τον ακροδεξιό και ρατσιστικό λόγο, όταν ο κ. Μητσοτάκης βάζει ακροδεξιά στοιχεία στο ψηφοδέλτιο»

«Δυο μήνες μετά το ψήφισμα- κόλαφο του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, έρχεται τώρα η έκθεση- κόλαφος του State Department για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα», αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτηση του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σχολιάζει με τη μορφή ερωτήματος, ότι «μετά το Renew Europe του Μακρόν, τους Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς και του Σάντσεθ, τους Πράσινους της Μπέρμποκ και την ευρωπαϊκή Αριστερά -τους οποίους τα κυβερνητικά σενάρια συνωμοσίας έχουν εντάξει στους εχθρούς της χώρας- προστίθεται τώρα άραγε στη λίστα και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάιντεν;». Στο ίδιο πνεύμα ρωτά «γιατί να θέλουν τόσες χώρες και τόσο διαφορετικών αποχρώσεων ηγέτες να πλήξουν -όλοι τους!- τον ”επιτυχημένο” πρωθυπουργό;». «Μήπως κάτι πάει πολύ λάθος στη χώρα μας; Τόσο λάθος που η διεθνής κοινότητα να μην μπορεί να κάνει πλέον τα στραβά μάτια;», σημειώνει, σχολιάζοντας: «Μήπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να αφήσει τις θεωρίες συνωμοσίας και να κοιταχτεί στον καθρέφτη του;». Ο κ. Κασσελάκης τονίζει για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι «50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα όπου γεννήθηκε, έχουμε χρέος να ανακόψουμε τον θεσμικό κατήφορο».

Σε μια σύνοψη των αναφορών του State Department για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, σημειώνεται ότι: «Δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Για σημαντικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπάρχουν αξιόπιστες αναφορές για:

σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία κρατουμένων στη φυλακή, καθώς και μεταναστών και αιτούντων άσυλο από τις αρχές επιβολής του νόμου,
εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία που στοχεύουν μέλη εθνικών, φυλετικών ή εθνοτικών μειονοτήτων και
εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία ή απειλές βίας που στοχεύουν λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους, τρανς, queer ή διεμφυλικά άτομα.

Η κυβέρνηση έλαβε σε τακτά διαστήματα μέτρα για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την τιμωρία αξιωματούχων που διέπραξαν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είτε στις δυνάμεις ασφαλείας είτε σε άλλα μέρη της κυβέρνησης. Υπήρξαν, ωστόσο, καταγγελίες από μη κυβερνητικούς οργανισμούς και διεθνείς οργανισμούς σχετικά με την αποτυχία της κυβέρνησης να διερευνήσει αποτελεσματικά τους ισχυρισμούς για αναγκαστικές επιστροφές αιτούντων άσυλο (push backs) και να ζητήσει από τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν».

«O κ. Μητσοτάκης βάζει ακροδεξιά στοιχεία στο ψηφοδέλτιο»

Οπρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία απηύθυνε παράλληλα κάλεσμα σε συστράτευση σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 από την Αστυπάλαια, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της περιοδείας του στα νησιά. Ο Στέφανος Κασσελάκης χαρακτήρισε «αντιφατικό» το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, σχολιάζοντας ότι μια «υποψήφια ευρωβουλευτής προερχομένη από το ΠΑΣΟΚ είπε, ότι έβαλε ο κ. Μητσοτάκης στη λίστα τον κ. Μπελέρη, για να ανακόψει τη ζημιά από την ακροδεξιά». «Πώς μπορούν να πείσουν ότι μπορούμε να πατάξουμε τον ακροδεξιό και ρατσιστικό λόγο, όταν ο κ. Μητσοτάκης δεν κάνει τίποτα και αντ’ αυτού βάζει ακροδεξιά στοιχεία στο ψηφοδέλτιο», διερωτήθηκε.

Ερωτηθείς σχετικά με την αποπομπή του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Καλά έκανα. Να δούμε αν θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης το ίδιο για τον βουλευτή του από τη Δράμα, ο οποίος μιλάει με ρατσιστικό λόγο, προσβάλλει μια ολόκληρη μερίδα συμπολιτών μας». Σε ό,τι αφορά την περιοδεία του και την κριτική ότι κάνει «κρουαζιέρα», σημείωσε: «Εδώ οι άνθρωποι παραπονιούνται, ότι οι βουλευτές και οι πολιτικοί τούς θυμούνται μια φορά κάθε 4 χρόνια. Αν θέλει κάποιος να αποδείξει, ότι αφουγκράζεται την κοινωνία και να χτίσει ένα κίνημα από κάτω προς τα πάνω, πρέπει να λιώσει τα παπούτσια και να μπει στην κοινωνία να τους ακούσει, χωρίς επικοινωνιολόγους από την Αμερική».

Αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που έχουν τα νησιά όσον αφορά τις μεταφορές με συμβατικά μέσα και τόνισε πως «αυτό δείχνει πόσο υπονομεύουμε την ανάπτυξη ως χώρα. Στο εμπόριο, στον τουρισμό, για να είναι πιο ισομερής και στο θέμα της υγείας». Υπενθύμισε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία για το ΕΣΥ και την υγεία στα νησιά, την οποία «η Νέα Δημοκρατία απέρριψε».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη σχετικά με την δική του βάπτιση, απάντησε πως «δεν ασχολήθηκε». «Όλα τα κόμματα, από τη ΝΔ μέχρι τα κόμματα που αυτοαποκαλούνται αριστερά, χτυπάνε τον ΣΥΡΙΖΑ, το ίδιο έκαναν και επί Αλέξη Τσίπρα», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό