18.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τζούντο: Χρυσό μετάλλιο ο Τσελίδης στο Γκραν Σλαμ της Τασκένδης – Ασημένια η Ματσιρίδη στην Αττάλεια

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Θεόδωρος Τσελίδης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Γκραν Σλαμ τζούντο της Τασκένδης, κάνοντας σημαντικό βήμα για την παρουσία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι.

Τη μεγαλύτερη διάκριση της καριέρας του σε Γκραν Σλαμ, την κρισιμότερη ίσως χρονική στιγμή στο δρόμο για το «Παρίσι 2024» -δεδομένου ότι απομένουν λίγες μόλις διοργανώσεις για να μπορέσει να εξασφαλίσει την απευθείας πρόκρισή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες- πέτυχε ο Θεόδωρος Τσελίδης στην Τασκένδη.

Ο δύο φορές «χάλκινος» πρωταθλητής Ευρώπης, υπό την καθοδήγηση του εθνικού προπονητή Νίκου Ηλιάδη, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα -90 κιλά του Γκραν Σλαμ που διεξήχθη στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν και πλέον μπήκε για τα καλά σε τροχιά Ολυμπιακής πρόκρισης. Για τον Τσελίδη, αυτό ήταν το δεύτερο μετάλλιο σε Γκραν Σλαμ, αφού τον περασμένο Ιούνιο στο Καζακστάν, είχε βρεθεί στο τρίτο σκαλοπάτι του πόντιουμ των νικητών.

Ο 27χρονος Τσελίδης, που πριν το Γκραν Σλαμ της Τασκένδης βρισκόταν στην 24η θέση (ουσιαστικά στο… κατώφλι των προκρίσεων), εξασφάλισε 1.000 βαθμούς με το μετάλλιο που πήρε στην Τασκένδη και θα κερδίσει τουλάχιστον 5 θέσεις στην κατάταξη που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ο Έλληνας τζουντόκα, νίκησε κατά σειρά τον Βραζιλιάνο Φερέιρα, τον Λευκορώσο Βαραπαγιέου που αγωνιζόταν με τη σημαία της IJF, ενώ προκρίθηκε στα ημιτελικά μετά τη νίκη επί του Ρουμάνου Κρετ. Στον αγώνα για την είσοδό του στον τελικό, νίκησε τον Ρώσο Ιγκολνίκοφ που επίσης αγωνιζόταν με τη σημαία της IJF, ενώ πανηγύρισε την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου μετά τη νίκη επί του Βούλγαρου Ιβάιλο Ιβάνοφ.

Το μετάλλιο του Τσελίδη ήταν το 13ο για την Ελλάδα σε Γκραν Σλαμ, με την Ελισάβετ Τελτσίδου να έχει έξι (4 χρυσά, 2 χάλκινα), τον Ηλία Ηλιάδη τρία (2 χρυσά, 1 ασημένιο), ενώ η Ιουλιέτα Μπουκουβάλα έχει δύο (1 χρυσό, 1 χάλκινο).Σύμφωνα με τον αγωνιστκό σχεδιασμό, ο Έλληνας τζουντόκα την επόμενη εβδομάδα θα λάβει μέρος στο Γκραν Πρι της Αυστρίας, ενώ στις 24 Μαρτίου θα συμμετέχει στο Γκραν Σλαμ της Τιφλίδας.

Ασημένιο μετάλλιο η Ματσιρίδη στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο της Αττάλειας

Το πρώτο διεθνές μετάλλιο της καριέρας της πανηγυρίζει από σήμερα η Σοφία Ματσιρίδη. Η Ελληνίδα τζουντόκα, κατέκτησε την 2η θέση στα -63kg του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου U18 που έγινε στην Αττάλεια της Τουρκίας, την ίδια στιγμή που ο Νικόλαος Νικολαΐδής ήταν 5ος στα +90kg, ενώ οι Ελένη Ταξίδου και Κατερίνα Παπαδοπούλου κατέλαβαν την 7η θέση στα -63 και -57kg αντίστοιχα.

Η Ματσιρίδη, η οποία μέχρι τώρα είχε να επιδείξει δύο πέμπτες θέσεις σε Ευρωπαϊκά Κύπελλα U18 (2023 Βερολίνο, 2022 Γκιόρ) με τα χρώματα της Γερμανίας, σημείωσε τρεις νίκες σε τέσσερις αγώνες της κατηγορίας όπου συμμετείχαν συνολικά 21 αθλήτριες. Επικράτησε κατά σειρά της Αγκόζ από την Τουρκία, της Γκουλμπιάνι από την Γεωργία, ενώ προκρίθηκε στον τελικό μετά τη νίκη με Ippon επί της Τουρκάλας Οζτούντς. Η Ματσιρίδη, στον αγώνα για το χρυσό μετάλλιο δεν μπόρεσε να τριτώσει τις νίκες απέναντι σε αθλήτριες από την Τουρκία (ηττήθηκε από τον Ορούτς) με αποτέλεσμα να κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο.

Ο Νικολαΐδης έφτασε στη διεκδίκηση ενός μεταλλίου για δεύτερη φορά μέσα σε 20 ημέρες. Μετά το χάλκινο στην Φολόνιτσα στα μέσα Φεβρουαρίου, σήμερα «άγγιξε» το βάθρο των νικητών στα υπερβαρέα, όμως η ήττα από τον Γεωργιανό Αμπαλάγκι στον τελικό των ρεπεσάζ, του στέρησε τη δυνατότητα να βρεθεί σε αυτό. Ο Έλληνας τζουντόκα με δύο σερί νίκες (επί του Τούρκου Αρσλάν και επί του Γεωργιανού Καρτζαίτζε) προκρίθηκε στα ημιτελικά, όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Έπεσε στον τελικό των ρεπεσάζ μετά την ήττα από τον Γεωργιανό Κομπαλάτζε, για να ηττηθεί και στη «δεύτερη ευκαιρία» επίσης από τον Γεωργιανό Αμπαλάγκι στο Golden Score.

(*) Μια 5η και μια 7η θέση ήταν ο ελληνικός απολογισμό στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο U21 του Σεράγεβο. Η Μελίνα Κανελλοπούλου κατετάγη 5η στα -78kg, ενώ η Μαρία Ελένη Γκόγκουα ήταν 7η στα -48kg.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό