20.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βασιλικό το κόστος της κηδείας της Ελισάβετ, στα 161,7 εκατ. λίρες

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Βρετανία δαπάνησε συνολικά 161,7 εκατ. λίρες (περίπου 200 εκατ. ευρώ) για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ και για τις παράπλευρες εκδηλώσεις, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 σε ηλικία 96 ετών. Στη χώρα κηρύχθηκε 10ημερο εθνικό πένθος που κορυφώθηκε με την κηδεία της, στις 19 Σεπτεμβρίου.

Αρχικά το φέρετρο με τη σορό της Ελισάβετ εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στον Καθεδρικό Ναό του Εδιμβούργου. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Λονδίνο όπου υπολογίζεται ότι 250.000 άνθρωποι περίμεναν επί ώρες στην ουρά για να την τιμήσουν περνώντας μπροστά από το φέρετρο, στο Γουεστμίνστερ.

Ο διάδοχός της, ο βασιλιάς Κάρολος, σε αυτό το διάστημα έκανε περιοδεία στις τέσσερις χώρες της Κοινοπολιτείας, μαζί με την τότε -βραχύβια- πρωθυπουργό Λιζ Τρας.

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν αυτές οι εκδηλώσεις να κυλήσουν ομαλά και με την αρμόζουσα αξιοπρέπεια, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλιζόταν καθ’ όλη τη διάρκεια η ασφάλεια του κοινού», ανέφερε ο Τζον Γκλεν, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, σε μια γραπτή δήλωσή του προς το κοινοβούλιο.

Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού, συνολικά 73,7 εκατομμύρια στερλίνες, δαπανήθηκε από υπουργείο Εσωτερικών, που είναι υπεύθυνο για την αστυνόμευση και την εθνική ασφάλεια. Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ανέφερε εκείνη την εποχή ότι η κηδεία ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση αστυνόμευσης στην ιστορία της, καθώς παρέστησαν ηγέτες κρατών και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι απ’ όλον τον κόσμο.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό