22.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Η τέχνη συναντά την καινοτομία – Η BMW i5 Flow NOSTOKANA

Ειδήσεις Ελλάδα

Το BMW Group παρουσιάζει ένα πάντρεμα τέχνης και καινοτομίας στην εικαστική έκθεση Frieze LA με τη μορφή της BMW i5 Flow NOSTOKANA. Το μοναδικό στο είδος του όχημα συνδυάζει την τεχνολογία αλλαγής χρώματος που έχει αναπτύξει η BMW με την καλλιτεχνική αφήγηση της Νοτιοαφρικανής καλλιτέχνιδας Esther Mahlangu. Το καλλιτεχνικό δημιούργημα, με τμήματα προσκολλημένης μεμβράνης που μπορούν να ηλεκτροφορούνται, ενσωματώνει την τελευταία εξέλιξη στην τεχνολογία αλλαγής χρώματος για επιφάνειες οχημάτων σε συνεργασία με την E Ink. Η BMW i5 Flow NOSTOKANA γιόρτασε την παγκόσμια πρεμιέρα της στα εγκαίνια της έκθεσης στις 29 Φεβρουαρίου. Το σύγχρονο έργο παραπέμπει στο BMW Art Car που σχεδίασε η Mahlangu το 1991. Τότε, η Mahlangu σχεδίασε το 12ο BMW Art Car, το οποίο βασίστηκε σε μια BMW 525i, και έτσι έγινε η πρώτη γυναίκα και η πρώτη Αφρικανή καλλιτέχνιδα που ολοκλήρωσε ένα τέτοιο εγχείρημα.Τα χαρακτηριστικά χρώματα και τα γεωμετρικά μοτίβα της 88χρονης καλλιτέχνιδας είναι ιδανικά για να ζωντανέψουν την καινοτόμο τεχνολογία Flow στην BMW i5. Η ευελιξία των ηλεκτροφορητικών χρωματικών αλλαγών μεταμορφώνει το αμιγώς ηλεκτρικό sedan σε δυναμικό έργο τέχνης.

“Είναι συναρπαστικό για μένα να βλέπω πώς η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να επεκτείνει την τέχνη μου και να την καταστήσει προσιτή σε ένα εντελώς νέο κοινό”
 Δηλώνει η Mahlangu. Στην BMW i5 Flow NOSTOKANA, η οποία πήρε το όνομά της από τον μεγαλύτερο γιο της Mahlangu, εφαρμόζονται τμήματα μεμβράνης που μπορούν να ηλεκτροφορούνται, με δύο λωρίδες από το καθένα να τοποθετούνται στην οροφή, το καπό και το πίσω μέρος, καθώς και στα πλαϊνά του οχήματος. Όπως συμβαίνει με έναν ψηφιακό αναγνώστη (e-book reader), υπάρχουν πολλά εκατομμύρια μικροκάψουλες σε κάθε μεμβράνη E Ink. Η δομή και η διάταξη των χρωματικών σωματιδίων που περιέχουν μπορούν να αλλάξουν με την εφαρμογή ηλεκτρικής τάσης. Αυτό επιτρέπει τη δημιουργία των χαρακτηριστικών χρωμάτων και μοτίβων της τέχνης της Mahlangu σε συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθέσεις.
Οι κινούμενες εικόνες συνοδεύονται επίσης από έναν εξίσου εξαιρετικό ήχο, σε αποκλειστική σύνθεση του Renzo Vitale, Δημιουργικού Διευθυντή στον τομέα Ήχου του BMW Group, για την BMW i5 Flow NOSTOKANA. Για να συνδυάσει το ηχητικό τοπίο της μάρκας BMW με αυτό της νοτιοαφρικανικής κουλτούρας Ndebele, ο Vitale χρησιμοποίησε αλληλουχίες από τη φωνή της Mahlangu, καθώς και τον ήχο των πινέλων ζωγραφικής. Αυτά συνδυάστηκαν με ήχους οι οποίοι παράγονται από τα χρωματιστά μολύβια που χρησιμοποιούνται στο στούντιο σχεδίασης της BMW και το ακουστικό σήμα που ακούγεται ως ανάδραση κατά τον χειρισμό της οθόνης αφής της BMW i5. Έτσι δημιουργήθηκε μια ηχητική μίξη που ξεκινάει απαλά στην αρχή κάθε αλλαγής χρώματος και αυξάνεται σε ένταση καθώς εξελίσσεται το animation. Για την ακριβή αναπαράσταση κάθε λεπτομέρειας της περίτεχνης διακόσμησης, η BMW i5 Flow NOSTOKANA φέρει 1.349 τμήματα μεμβράνης, το καθένα από τα οποία μπορεί να ελεγχθεί ανεξάρτητα. Η τεχνολογία λέιζερ που χρησιμοποιήθηκε για την κοπή της μεμβράνης και ο σχεδιασμός του ηλεκτρονικού ελέγχου αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με την E Ink. Η προσαρμογή της τεχνολογίας για καμπύλες επιφάνειες, καθώς και τα προγραμματισμένα animations, εξελίχθηκαν όλα εσωτερικά στους κόλπους του BMW Group.

Γενικά, η τεχνολογία αλλαγής χρώματος αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. Η BMW iX Flow με E Ink που παρουσιάστηκε το 2022 είχε την ικανότητα να αλλάζει από λευκό σε μαύρο χρώμα με το πάτημα ενός κουμπιού. Μόλις ένα χρόνο αργότερα ακολούθησε η πρώτη εφαρμογή πολλαπλών χρωμάτων. Τα 240 τμήματα μεμβράνης που εφαρμόστηκαν στο πρωτότυπο BMW i Vision Dee ήταν σε θέση να απεικονίζουν έως και 32 χρώματα. Αυτή η τελευταία φάση ανάπτυξης επιτρέπει τώρα τη χρήση ακόμη περισσότερων χρωμάτων και μοτίβων. Ταυτόχρονα, οι λωρίδες της μεμβράνης είναι πιο ανθεκτικές, διευκολύνοντας μία ενδεχόμενη χρήση της τεχνολογίας στη μαζική παραγωγή. Ωστόσο, επί του παρόντος, η BMW i5 Flow NOSTOKANA θα παραμείνει μοναδική στο είδος της.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό