24.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Χρήστος Βολικάκης: Βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένη ουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες – Η απάντησή του

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Χρήστος Βολικάκης, ο οποίος έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μέσα απο τη συμμετοχή του στο φετινό Survivor, βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ που αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Πιο συγκεκριμένα, η Διεθνής ομοσπονδία ποδηλασίας ανακοίνωσε ότι ο Έλληνας παγκόσμιος πρωταθλητής ποδηλασίας, Χρήστος Βολικάκης, βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένη ουσία, οκτώ χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ομοσπονδίας

Η Διεθνής Ένωση Ποδηλασίας (UCI) ενημερώνει ότι ο Έλληνας αναβάτης Χρήστος Βολικάκης έχει ενημερωθεί για ένα Ανεπιθύμητο Αναλυτικό εύρημα (AAF) για εκλεκτικούς διαμορφωτές των υποδοχέων ανδρογόνων (SARMs) του μεταβολίτη LGD-4033 (1) από τον Διεθνή Οργανισμό Ελέγχου (ITA) για λογαριασμό της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ).

Η συγκεκριμένη AAF προκύπτει από την εκ νέου ανάλυση δείγματος που συλλέχθηκε στις 16 Αυγούστου 2016 κατά τη διάρκεια των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο 2016.

Η εν λόγω επαναληπτική ανάλυση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος επαναληπτικών αναλύσεων υπό την καθοδήγηση του ITA για λογαριασμό της ΔΟΕ, το οποίο επικεντρώνεται σε δείγματα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο 2016. Οι εν λόγω επαναναλύσεις αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του ολοκληρωμένου προγράμματος αντιντόπινγκ που διεξάγεται ανεξάρτητα από την ITA για λογαριασμό της ΔΟΕ από το 2018. Ενισχύουν τις προσπάθειες καταπολέμησης του ντόπινγκ λειτουργώντας ως πρόσθετο αποτρεπτικό μέσο κατά του ντόπινγκ και διευρύνοντας το φάσμα των πιθανών παραβάσεων των κανόνων που εντοπίζονται πέραν της αρχικής ανάλυσης του δείγματος. Το πρόγραμμα επαναληπτικής ανάλυσης επιτρέπει τη διενέργεια περαιτέρω ελέγχων βάσει επικαιροποιημένων πληροφοριών, ιδίως χάρη σε έρευνες, ή όταν οι μέθοδοι ανίχνευσης εξελίσσονται ως αποτέλεσμα της προόδου της επιστημονικής τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντιντόπινγκ, τα δείγματα μπορούν να αποθηκευτούν για 10 έτη μετά τη συλλογή τους (που παρατάθηκε από οκτώ έτη σε 10 έτη μετά τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016), διατηρώντας την ίδια νομική συνέπεια στην περίπτωση της εκ νέου ανάλυσης.

Ο αναβάτης έχει το δικαίωμα να ζητήσει την ανάλυση του Β δείγματός του.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες (τους Κανόνες Αντιντόπινγκ της ΔΟΕ – ADR – και τους Κανονισμούς Αντιντόπινγκ της UCI – ADR), μόλις η ITA καθορίσει τις συνέπειες της AAF σύμφωνα με τον ADR της ΔΟΕ, το θέμα θα παραπεμφθεί στην UCI για να καθορίσει τις πιθανές κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν πέραν των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο 2016 σύμφωνα με τον ADR της UCI.

Εν αναμονή της έκβασης της διαδικασίας της ITA και σύμφωνα με την ADR της UCI, ο αναβάτης έχει τεθεί σε προσωρινή διαθεσιμότητα.

Η UCI δεν θα σχολιάσει αυτή την υπόθεση όσο η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Βολικάκης τοποθετήθηκε επίσημα, με ανακοίνωση του δικηγόρου του, Αναστάσιου Ντούγκα:

Ο εντολέας μου συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο της Βραζιλίας το έτος 2016 ,στο άθλημα της ποδηλασίας-σπριντ, στο οποίο κατετάγη 12ος σε σειρά. Μετά το πέρας του αγώνα και συγκεκριμένα την 16.8.2016, η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο 2016, τον κάλεσε για να παράσχει δείγμα (ούρα) σε δειγματοληπτικό έλεγχο, για να ελεγχθεί από την Επιτροπή. Πράγματι, κατά την ημερομηνία εκείνη παρείχε το σχετικό υλικό για το δείγμα, από το οποίο προέκυψαν δύο κωδικοί δειγμάτων και το αποτέλεσμα του ελέγχου ηταν αρνητικό .

Την 01.03.2024 ο εντολέας μου έλαβε, εξ απήνης, την σχετική επιστολή από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, για λογαριασμό της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία τον ενημέρωνε ότι σε επανέλεγχο του πρώτου δείγματος το οποίο τότε(2016) είχε παράσχει ανιχνεύθηκε απαγορευμένη ουσία στον οργανισμό του!

Η ουσία που αναφέρεται στην σχετική επιστολή, είναι μία ουσία την οποία ο εντολέας μου δεν γνωρίζει και την οποία ουδέποτε έχει χρησιμοποιήσει! Ο εντολέας μου απο την αρχή της πορείας του και έως σήμερα, ως αθλητής παγκόσμιας εμβέλειας, ενστερνιζομενος τις αξίες του αθλητισμού, δεν έλαβε ποτέ καμία ουσία που θα ενίσχυε τις επιδόσεις του, ακριβώς επειδή η κάθε επίδοση αποτελεί τεράστιο προσωπικό σωματικό και πνευματικό του κόπο και προσπάθεια. Επίσης, προξενεί εντύπωση ότι έγινε επανέλεγχος του συγκεκριμένου δείγματός μετά από σχεδόν οκτώ (ολόκληρα έτη από την δειγματοληψία, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι η θέση που κατέλαβε τότε δεν ήταν καν κοντά στις θέσεις μεταλλίων! Μάλιστα, την ημέρα της δειγματοληψίας, το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό. Σε κάθε περίπτωση ο εντολέας μου, παγκόσμιου φήμης ποδηλάτης, δηλώνει πλήρη άγνοια αναφορικά τόσο με τον τύπο της ουσίας που φαίνεται να ανιχνεύθηκε στον έλεγχο όσο και με τον τρόπο που μπορεί να βρέθηκε εκεί, δεδομένου του γεγονότος ότι ουδέποτε έχει λάβει με οποιονδήποτε τρόπο τέτοια ουσία, πόσο μάλλον κατά την περίοδο διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016.

Έχει δε ζητήσει ήδη το άνοιγμα και την ανάλυση του έτερου δείγματος, το οποίο είχε ληφθεί σύμφωνα με τους κανονισμούς, την ίδια ημέρα. Ο κος Βολικακης, έχει περάσει άπειρους ελέγχους στην ποδηλατική του καριέρα, σε όλα τα μέρη του κόσμου καθως και αιφνίδιους ελέγχους, αλλά και μετά από αγώνες ελεγχόταν κάθε μέρα για συνεχόμενες 4 ημέρες. Έχει, με βάση το νόμο, όλα αυτά τα χρόνια ηλεκτρονικό – βιολογικό διαβατήριο και του λαμβάνουν δείγμα ούρων και αίματος. Κατά το διάστημα αυτό δεν έχει δώσει ποτέ την παραμικρή αφορμή. Μετα από τόσα χρόνια λοιπόν, το έτος 2024, βρέθηκαν να του πουν ότι είχε απαγορευμένη ουσία στον οργανισμό του! Επίσης, έχουμε ζητήσει να ανοιχτεί το δεύτερο δείγμα. Ο κος Βολικακης θα κινηθεί νομικά για την δικαίωση του, γιατί είναι απορίας άξιο πώς μετά από 8 χρόνια συμβαίνουν όλα αυτά. Τέλος, δηλώνω ως συνήγορος του ότι θα παλέψουμε μέχρι τέλους για την δικαίωση του κ. Βολικάκη και για την αποκατάσταση της αδικίας που υφίσταται.

Στην διάθεση σαςΝτούγκας Αναστάσιος

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό