21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

«Θάνατος στην Αμερική, θάνατος στο Ισραήλ»

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι Χούθι της Υεμένης έχουν αναβαθμίσει το ρόλο που παίζουν στη Μέση Ανατολή, από τη μέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος Ισραήλ  – Χαμάς, στοχεύοντας πλοία στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, καθώς η ομάδα που στηρίζεται από το Ιράν, στηρίζει, από την πλευρά της τους Παλαιστινίους.

Την περασμένη Κυριακή, τρία αμερικανικά εμπορικά πλοία δέχτηκαν επίθεση σε διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα στο νότιο τμήμα. Ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο απάντησε στο σήμα κινδύνου για βοήθεια και βομβάρδισε την περιοχή που ελέγχουν οι Χούθι. Από την πλευρά τους, οι Χούθι είπαν ότι επιτέθηκαν σε δύο Ισραηλινά πλοία, κάτι που διέψευσε ο Ισραηλινός στρατός.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η οικογένεια των Χούθι στη Βόρεια Υεμένη δημιούργησε ένα θρησκευτικό κίνημα με αναφορές στο Σιϊτικό Ισλάμ, που παλαιότερα κυβερνούσε την Υεμένη, με το βορρά της χώρας να πέφτει στο περιθώριο και τη φτώχεια. Καθώς αυξάνονταν οι προστριβές με την κυβέρνηση, ξεκίνησαν πολλούς ανταρτοπόλεμους με το στρατό της χώρας και κάποια στιγμή και με το κέντρο του Σουνιτικού Ισλάμ, τη Σαουδική Αραβία.

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΥΕΜΕΝΗΣ

Ξεκίνησε το 2014 όταν οι Χούθι κατέλαβαν την πρωτεύουσα της χώρας, Σαναά. Ανησυχώντας για την επέκταση των Σιϊτών στη χώρα, η Σαουδική Αραβία παρενέβη, επικεφαλής μίας Δυτικής συμμαχίας, το Μάρτιο του 2015 για να στηρίξει την κυβέρνηση. Οι Χούθι κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο μεγάλου μέρους του βορρά και μεγάλων αστικών κέτρων, ενώ η κυβέρνηση άλλαξε την έδρα της. Στη Υεμένη, εδώ και περίπου ένα χρόνο υπάρχει ηρεμία που στηρίζεται και από ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ. Όμως, οι πρόσφατες επιθέσεις των Χούθι αυξάνουν τις ανησυχίες για νέα ένταση με τη Σαουδική Αραβία.

ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Το οπλοστάσιο των Χούθι περιλαμβάνει βαλιστικούς πυραύλους και οπλισμένα ντρόουν με τη δυνατότητα να χτυπήσουν το Ισραήλ περισσότερα από 1.600 χιλιόμετρα μακριά. Οι αντάρτες Χούθι εκτόξευσαν πολλές φορές τέτοιους πυραύλους προς τη Σαουδική Αραβία κατά τη διάρκεια του μεταξύ τους πολέμου.

ΡΟΛΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Οι Χούθι ανακοίνωσαν την εμπλοκή τους στις 31 Οκτωβρίου, προσθέτοντας ότι έχουν εκτοξεύσει ντρόουν και πυραύλους στο Ισραήλ και λέγοντας ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους «έως ότου σταματήσει η Ισραηλινή επιθετικότητα». Το σύνθημα των Χούθι – συμμάχων του Ιράν – είναι «Θάνατος στην Αμερική, θάνατος στο Ισραήλ, σκοτώστε τους Εβραίους, νίκη στο Ισλάμ».

ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ

Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της κατηγορούν το Ιράν ότι εξοπλίζει, εκπαιδεύει και χρηματοδοτεί του Χούθι. Οι αντάρτες αρνούνται όποια σχέση με την Τεχεράνη και υποστηρίζουν ότι κατασκευάζουν μόνοι τα όπλα τους – κάτι που φυσικά δεν πιστεύει η διεθνής κοινότητα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό