16.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Συνεχίζεται η επιδότηση ηλεκτρικού ποδηλάτου και στο Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ

Ειδήσεις Ελλάδα

Η θέσπιση σύγχρονου νομικού πλαισίου για την μικροκινητικότητα, αλλά και η συνέχιση της επιδότησης των 800 ευρώ για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου μέσω του νέου προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ» ήταν οι βασικοί άξονες στους οποίους κινήθηκε στην ομιλία της η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου, στην εκδήλωση «Athens Bike Festival» που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στις εγκαταστάσεις του Παλαιού Αμαξοστασίου της ΟΣΥ.
«Δεν νοείται βιώσιμη αστική κινητικότητα χωρίς μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των μετακινήσεων. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να ενθαρρυνθεί η χρήση των ηλεκτρικών ποδηλάτων εντός αστικού ιστού για τις καθημερινές μας μετακινήσεις. Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενεργούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε θεσπίσει ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο για την μικροκινητικότητα. Επιδοτούμε την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου έως 800 ευρώ μέσω του κρατικού προγράμματος ‘‘Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ’’ και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε στο νέο πρόγραμμα ‘‘Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ’’ που θα παρουσιαστεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα», τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Αλεξοπούλου.

Αναφορικά με τον θεματικό τουρισμό και δη τον ποδηλατικό, η Υφυπουργός σημείωσε ότι «αποτελεί σημαντικό στοιχείο οικονομικής ανάπτυξης για τη χώρα μας, καθώς φέρνει έσοδα στις τοπικές κοινωνίες, συμβάλλει στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, ενθαρρύνει την εξερεύνηση νέων τόπων, προβάλλει την πολιτιστική κληρονομιά και φέρνει τον άνθρωπο πιο κοντά στη φύση. Το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού EuroVelo αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την προώθηση της χρήσης ποδηλάτου, για λόγους μετακίνησης, αλλά και αναψυχής, στην πατρίδα μας. Ως επικεφαλής του μπορώ υπεύθυνα να σας διαβεβαιώσω ότι, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Κοινωνικούς Φορείς, θα συνεχίσουμε να προωθούμε δυναμικά θεσμούς, όπως το EuroVelo και δραστηριότητες, όπως ο ποδηλατικός τουρισμός».
Όσον αφορά στην οδική ασφάλεια η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, υπογράμμισε ότι «είμαστε έτοιμοι να θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση το νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας όπου μειώνουμε τα όρια ταχύτητας σε συγκεκριμένες οδούς εντός του αστικού ιστού, προάγοντας έτσι την συνύπαρξη της μικροκινητικότητας με την υπόλοιπη κυκλοφορία της πόλης. Αντικαθιστούμε τα παλιά ρυπογόνα και θορυβώδη λεωφορεία με νέα ηλεκτρικά που δεν ρυπαίνουν εκεί που κινούνται και δεν κάνουν θόρυβο. Είναι λοιπόν πιο εύκολο να κινηθείς κοντά τους».
Η κυρία Αλεξοπούλου έκλεισε την ομιλία της, απευθύνοντας μια προτροπή: «Να φοράτε πάντοτε το κράνος σας όταν ποδηλατείτε. Για εμάς στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών η οδική ασφάλεια παραμένει ύψιστη προτεραιότητα».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό