20.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

«Η έλλειψη προσωπικού ευνοεί τους παρανομούντες»

Ειδήσεις Ελλάδα

Δεν είναι τυχαίο ότι έπειτα από πολλές άκαρπες κινητοποιήσεις (απεργίες, στάσεις εργασίας) οι μηχανικοί της ΕΜΔΥΔΑΣ που εργάζονται στις πολεοδομίες της χώρας, σε μια ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, απέστελλαν προ ημερών υπόμνημα προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και άλλους αρμόδιους φορείς, αναφέροντας ότι η τραγική κατάσταση που επικρατεί στις ΥΔΟΜ θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη σύννομη λειτουργία τους, την παροχή των υπηρεσιών που απαιτούνται προς τους πολίτες και την επαρκή και ουσιαστική λειτουργία του ελέγχου της ποιότητας του δομημένου περιβάλλοντος. «Η έλλειψη του απαιτούμενου προσωπικού ευνοεί τους παρανομούντες, οι οποίοι κερδοσκοπούν σε βάρος του δομημένου περιβάλλοντος αλλά και του δημόσιου συμφέροντος, με ενδεικτικό παράδειγμα αυτό της Μυκόνου αλλά και άλλων περιοχών της χώρας» αναφέρεται το υπόμνημα της ΕΜΔΥΔΑΣ.

Οσο για τις μόνιμες προσλήψεις, το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, βάσει των προσκλήσεων των δήμων της χώρας, ενέκρινε 936 που αφορούν γενικότερα τις τεχνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ και όχι μόνο τις πολεοδομίες. Εκ των 430 μηχανικών, από τους επιτυχόντες προκήρυξης του υπουργείου Εσωτερικών (13Κ/2021), μόνο οι μισοί έχουν τοποθετηθεί στις τεχνικές υπηρεσίες, «και από αυτούς ελάχιστοι έχουν πάει στις ΥΔΟΜ», υπογραμμίζει ο κ. Πετρόπουλος. Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο ίδιος, «αρκετοί παραιτούνται του διορισμού καθώς η αμοιβή είναι χαμηλή (περίπου στα 800 ευρώ)».

Επιπλέον, για τους 216 μηχανικούς από τους επιλαχόντες της προκήρυξης 13Κ, οι οποίοι σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών θα κατευθυνθούν αποκλειστικά στις ΥΔΟΜ, δεν έχει γίνει έως σήμερα καμία κατανομή σχετικά με το ποιες πολεοδομίες θα στελεχώσουν. Αλλά και πάλι, όπως σημειώνει ο κ. Πετρόπουλος, «ακόμη και όταν διοριστούν δεν αντιστοιχεί παρά περίπου ένας μηχανικός ανά ΥΔΟΜ. Ουσιαστικά θα αντικαταστήσουν, λίγο ως πολύ, τους συναδέλφους που έχουν συνταξιοδοτηθεί την τελευταία διετία».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό