14.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κρούσμα ευλογιάς σε εκτροφή προβάτων στη Φθιώτιδα

Ειδήσεις Ελλάδα

Ευλογιά των προβάτων παρουσιάστηκε σε εκτροφή προβάτων στη Δημοτική Ενότητα Μαλεσίνης, του δήμου Λοκρών Φθιώτιδας, ενημερώνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατόπιν ενημέρωσης από την αρμόδια κτηνιατρική αρχή.

Έγινε αποστολή δειγμάτων, διενεργήθηκαν εργαστηριακές εξετάσεις στη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών (εθνικό εργαστήριο αναφοράς για τη νόσο) και κατόπιν ολοκλήρωσή τους σήμερα, διαπιστώθηκε πως τα αποτελέσματα ήταν θετικά.

Από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες του υπουργείου και τις κτηνιατρικές αρχές της Π.Ε. Φθιώτιδας έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του νοσήματος και συγκεκριμένα:

1) Η ενεργοποίηση του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και της Εθνικής Ομάδας Ειδικών για την Ευλογιά των προβάτων και των αιγών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων για την αντιμετώπιση του νοσήματος στην Π.Ε. Φθιώτιδας όπως προβλέπει το άρθρο 7 του Σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της Ευλογιάς των προβάτων και των αιγών (απόφαση 258933/05.08.2008 ΦΕΚ Β΄ 1662 18.08.2008).

2) Τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπει το εν λόγω σχέδιο, καθώς και η κείμενη κοινοτική νομοθεσία (κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμός (ΕΕ) 687/2020) και συγκεκριμένα:

α) Μέτρα στη μολυσμένη εκμετάλλευση.

β) Μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας.

γ) Οριοθέτηση ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης γύρω από την μολυσμένη εκτροφή.

δ) Μέτρα στις ανωτέρω ζώνες.

ε) Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.

Με εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, στην περιοχή όπου διαπιστώθηκε το κρούσμα μεταβαίνουν άμεσα ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, ο γενικός διευθυντής της Κτηνιατρικής, Μάκης Αλεξανδρόπουλος, και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, ώστε, σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές αρχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, να διασφαλίσουν την εφαρμογή όλων των προβλεπομένων σχεδίων αντιμετώπισης της νόσου, καθώς και ότι τηρούνται, στον μέγιστο βαθμό, όλα τα απαιτούμενα μέτρα.

Το ΥΠΑΑΤ υπενθυμίζει ότι ο ιός της ευλογιάς των προβάτων και των αιγών δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν έχει καμιά σχέση με τη δημόσια Υγεία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό