14.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

LVMH: Ο Μπερνάρ Αρνό ετοιμάζει τον διάδοχο – Το παρασκήνιο

Ειδήσεις Ελλάδα

Τέσσερις δεκαετίες πέρασε ο δισεκατομμυριούχος σήμερα Μπερνάρ Αρνό, εξελίσσοντας την κατασκευαστική εταιρεία που κληρονόμησε από τον πατέρα του, στον όμιλο LVMH που κατέχει ηγετική θέση στον τομέα της πολυτέλειας.

Μεθοδικός, απαιτητικός και μερικές φορές αδίστακτος, ο 75χρονος παραμένει βαθιά αναμεμειγμένος στη διαχείριση της αυτοκρατορίας του και δεν του αρέσει να συζητά τη διαδοχή με ξένους. Αλλά στο παρασκήνιο ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος το 2022 αύξησε το όριο ηλικίας για τον ρόλο του ως διευθύνοντος συμβούλου στα 80 έτη, θέτει προσεκτικά τις βάσεις για τα πέντε παιδιά του ώστε να ηγηθούν κάποτε της εταιρείας αξίας σχεδόν 400 δισ. ευρώ.

Δύο από τους γιους του είναι έτοιμοι να ενταχθούν στο διοικητικό συμβούλιο της LVMH κατά την ετήσια συνέλευσή του την Πέμπτη, αφήνοντας μόνο τον νεότερο χωρίς θέση, καθώς ο Αρνό προετοιμάζει την… παράδοση γενεών τόσο εντός της οικογένειάς του όσο και μεταξύ των στελεχών που εργάζονται μαζί τους.

«Πριν από πέντε χρόνια, θα μπορούσατε να υποστηρίξετε ότι αν συνέβαινε κάτι στον Arnault, θα είχατε έναν προσωρινό, εκτός οικογένειας διευθύνοντα σύμβουλο, ενώ θα περιμένατε να μεγαλώσουν τα παιδιά και να αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπειρία», δήλωσε στους Financial Times ο Erwan Rambourg, παγκόσμιος επικεφαλής της έρευνας καταναλωτών στην HSBC. «Τώρα δεν χρειάζεται αυτό το ενδιάμεσο πρόσωπο, καθώς έχει γίνει όλη η προετοιμασία», πρόσθεσε.

Το διακύβευμα είναι η μελλοντική ηγεσία του μεγαλύτερου ομίλου πολυτελείας στον κόσμο, που περιλαμβάνει οίκους μόδας όπως ο Dior και ο Louis Vuitton μέχρι ξενοδοχεία και το κοσμηματοπωλείο Tiffany & Co, σε μια εποχή που ο ευρύτερος τομέας παλεύει με την επιβράδυνση μετά από μια άνευ προηγουμένου άνθηση της εποχής της πανδημίας.

Είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς ποιος θα αναλάβει την κορυφαία θέση: αν και το μεγαλύτερο παιδί του, Delphine, κατέχει την πιο ανώτερη θέση στην αυτοκρατορία του ως διευθύνων σύμβουλος του Dior και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής, οι αναλυτές επισημαίνουν πιθανά σενάρια σύμφωνα με τα οποία δύο ή περισσότεροι από τους κληρονόμους θα μπορούσαν να διευθύνουν την εταιρεία από κοινού.

Το μέγεθος και το μερίδιο αγοράς της LVMH σημαίνουν επίσης ότι η επόμενη γενιά των ηγετών της θα πρέπει να είναι πιο εφευρετική για να διατηρήσει την ανάπτυξη και δεν θα μπορεί πλέον να βασίζεται στην Κίνα, η οποία οδήγησε την επέκταση του κλάδου για μεγάλο μέρος της προηγούμενης δεκαετίας, για να δώσει ώθηση.

H περίπτωση της Lagardère

Ο Αρνό, η οικογένεια του οποίου κατέχει το 48% του μετοχικού κεφαλαίου της LVMH και το 64% των δικαιωμάτων ψήφου, επιδιώκει να αποφύγει τη μοίρα άλλων γαλλικών επιχειρηματικών δυναστειών, όπου οι κακοδιαχειριζόμενες διαδοχές μπορούν να βουλιάξουν περιουσίες.

Στον σπάνιο κόσμο της επιχειρηματικής ελίτ της Γαλλίας, η πτώση των Lagardères λειτουργεί ως «κόκκινη σημαία». Ο όμιλος που δημιουργήθηκε το 1992 ως Matra, Hachette & Lagardère, είχε δύο βραχίονες, την Lagardère Publishing και την Lagardère Travel Retail. Ενώ ο τομέας βιβλίων και ηλεκτρονικών εκδόσεων (Lagardère Publishing) περιλαμβάνει το σημαντικότερο εκτυπωτή Hachette Livre, η μονάδα Travel Retail περιλαμβάνει καταστήματα λιανικής πώλησης, κυρίως σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Το επιχειρηματικό πεδίο του ομίλου περιλαμβάνει επίσης άλλες δραστηριότητες, που περιλαμβάνουν κυρίως την Lagardère News (Paris Match, Le Journal du Dimanche, Europe 1, Europe 2, RFM και την άδεια χρήσης του εμπορικού σήματος Elle), την Lagardère Live Entertainment (παραγωγή συναυλιών και παραστάσεων και διαχείριση χώρων) και την Lagardère Paris Racing (αθλητικός σύλλογος). Στις 21 Νοεμβρίου 2023, η Vivendi ολοκλήρωσε την αγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών (60%) της Lagardère.

Η αποφυγή μιας παρόμοιας μοίρας στην LVMH είναι υψίστης σημασίας. Όλα τα παιδιά του Arnault εργάζονται στον όμιλο, όπου έχουν συνδυαστεί με μέντορες μεταξύ των κορυφαίων στελεχών του, έχοντας προετοιμαστεί για τους ρόλους τους από μικρά, συνοδεύοντάς τον ως έφηβοι σε επισκέψεις σε καταστήματα κάποια Σαββατοκύριακα ή σε ταξίδια σε υπερπόντιες επιχειρήσεις.

Τα νέα μέλη που θα μπουν στον όμιλο

Οι μέτοχοι την Πέμπτη θα ψηφίσουν για τους διορισμούς στο διοικητικό συμβούλιο του Alexandre Arnault, ενός 31χρονου ανώτερου στελέχους της Tiffany, και του 29χρονου αδελφού του Frédéric, ο οποίος διορίστηκε πρόσφατα επικεφαλής της LVMH Watches. Η Delphine, η 48χρονη διευθύνουσα σύμβουλος του Christian Dior, και ο Antoine, ο 46χρονος επικεφαλής εικόνας και επικοινωνίας του ομίλου, πήραν τις θέσεις τους στην ίδια περίπου ηλικία. ενώ σύντομα αναμένεται να ακολουθήσει και ο νεότερος γιος του Arnault, ο 25χρονος Jean, διευθυντής ρολογιών της Louis Vuitton.

Τρία από τα πέντε παιδιά έχουν διοριστεί σε νέους ρόλους εντός του ομίλου και των εταιρειών χαρτοφυλακίου του από τις αρχές του 2023, συμπεριλαμβανομένου του διορισμού της Delphine ως επικεφαλής της Dior, της δεύτερης μεγαλύτερης μάρκας του ομίλου, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η οικογένεια υπέρ πάντων

Σύμφωνα με μια δομή που δημιούργησε ο Arnault στην οικογενειακή εταιρεία συμμετοχών το 2022 για να ενισχύσει τον μακροπρόθεσμο έλεγχο και την ενότητα, τα μέλη της οικογένειας έχουν το καθένα ίση ψήφο και πρέπει να είναι ομόφωνα σε σημαντικές αποφάσεις που αφορούν την LVMH, όπως οι αλλαγές στο μετοχικό τους κεφάλαιο ή η στρατηγική κατεύθυνση του ομίλου. Ο Arnault θεωρεί την επιχειρησιακή εμπειρία ως το ιδανικό πεδίο εξάσκησης γι’ αυτό, και διοργανώνει τακτικά γεύματα με τα πέντε παιδιά για να συζητούν για την επιχείρηση.

Η υπόθεση Lagardère δεν είναι η μόνη πάνω στην οποία ο Arnault έχει αναστοχαστεί καθώς εργάζεται για να εξασφαλίσει τη διάρκεια της αυτοκρατορίας του. Η παρακμή και η διάλυση του αμερικανικού ομίλου General Electric είναι μια άλλη, ενώ πολλά από τα περιουσιακά στοιχεία που αγόρασε για να χτίσει το βασίλειό του – συμπεριλαμβανομένου του Christian Dior – αποκτήθηκαν από οικογενειακές δυναστείες που είχαν περάσει δύσκολες στιγμές.

Αποχώρηση στελεχών

Καθώς η επόμενη γενιά ανεβαίνει, οι σημερινοί… υπαρχηγοί κάνουν στην άκρη για να τη διευκολύνουν.

Εκτός από τις αλλαγές στους ρόλους της οικογένειας, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Antonio Belloni αναμένεται να αποχωρήσει μετά από 23 χρόνια ως το «δεξί χέρι» του Arnault, για να αντικατασταθεί από τον Stéphane Bianchi, τον επικεφαλής ρολογιών και κοσμημάτων της LVMH, ο οποίος είναι βετεράνος της οικογενειακής διαδοχής στον όμιλο καλλυντικών Yves Rocher.

Για τους επενδυτές, η παράδοση ήταν αναμενόμενη, καθώς κορυφαία στελέχη της LVMH, όπως ο Sidney Toledano, 72 ετών, και ο Michael Burke, 67 ετών, προχωρούν σε ηλικία. Το ιστορικό της LVMH όσον αφορά την επιλογή ηγετών είναι ισχυρό και ο Arnault είναι γνωστός για την αδίστακτη απομάκρυνση όσων δεν ανταποκρίνονται στο έργο, αλλά αυτή η δυναμική αλλάζει καθώς η επόμενη γενιά της οικογένειας ανεβαίνει.

«Πρόκειται για μεγάλες θέσεις που πρέπει να καλυφθούνμετά τη γενιά Burke, Belloni και Toledano που είναι εξαιρετικοί διαχειριστές», τόνισε στους FT ο Flavio Cereda, διαχειριστής χαρτοφυλακίου πολυτελών προϊόντων στη διαχειρίστρια κεφαλαίων GAM. «Ο κίνδυνος τώρα είναι ότι θα μπορούσε να τυφλωθεί από την οικογένεια. Ίσως δηλαδή να δώσει υπερβολική ευθύνη στα παιδιά του σε αντίθεση με έναν εξωτερικό διαχειριστή που θα μπορούσε να κάνει καλύτερη δουλειά», πρόσθεσε. «Για να είμαστε σαφείς, δεν έχουμε αποδείξεις για κάτι τέτοιο, αλλά αυτό δεν αποτελούσε κίνδυνο πριν, διότι, με εξαίρεση τα δύο μεγαλύτερα παιδιά από τον πρώτο γάμο, τα υπόλοιπα ήταν πολύ μικρά».

Ο επόμενος CEO, Stéphane Bianchi

Ο ρόλος του Bianchi και το μέλλον

Ενώ μεγάλο μέρος της προσοχής έχει επικεντρωθεί στη μετάβαση της οικογένειας, η ανάδειξη του Stéphane Bianchi σε διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας φάσης όπυ μπαίνει η LVMH.

Ο 59χρονος προσχώρησε το 2018, γεγονός που τον καθιστά σχετικά νέο για τα δεδομένα της LVMH, την ίδια στιγμή που ο χρόνος των περισσότερων κορυφαίων διευθυντών στο πλευρό του Arnault μετριέται σε δεκαετίες.

Του πιστώνεται ότι βοήθησε την οικογενειακή επιχείρηση Yves Rocher να ξεπεράσει μια δύσκολη μετάβαση γενεών μετά τον θάνατο του ιδρυτή, διαμορφώνοντας τον γόνο Bris Rocher – μόλις 19 ετών όταν ο Bianchi έγινε διευθύνων σύμβουλος το 1998 – να αναλάβει την επιχείρηση.

Η προαγωγή του Bianchi είναι «η βασική ένδειξη προετοιμασίας της επόμενης γενιάς», δήλωσε ο Rambourg της HSBC. «Έχει μια πρωτοφανή φήμη στη Γαλλία επειδή διέσωσε τον όμιλο Yves Rocher και προετοίμασε την επόμενη γενιά εκεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλεις κάποιον σαν αυτόν». «Υπάρχουν άνθρωποι που είναι πιο αφοσιωμένοι στο να βρίσκονται στα χαρακώματα. Ο  Bianchi είναι ένας από την εκτελεστική κοινότητα και την πλέον ανώτερη ομάδα που είναι σε θέση να είναι εκ των κορυφαίωνη των ηγετών και ένας καλός “προπονητής” ταυτόχρονα», πρόσθεσε.

Οι αναδυόμενοι ηγέτες της LVMH θα πρέπει επίσης να είναι ακόμη πιο έξυπνοι προκειμένου να συνεχίσουν να αναπτύσσονται σε μια πιο ώριμη παγκόσμια αγορά πολυτελείας, όπου ο όμιλος ήδη κυριαρχεί, και χωρίς την ίδια ώθηση από την Κίνα. Η Cereda εκτιμά ότι η LVMH έχει φτάσει από το 14% του μεριδίου της στην παγκόσμια αγορά προσωπικών ειδών πολυτελείας το 2018 στο 24% σήμερα – και θα μπορούσε να αυξηθεί στο 30% τα επόμενα χρόνια.

: ot.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό