12 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Επικουρικές συντάξεις: Αποφασίζει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο για τη χορήγηση ή μη

Ειδήσεις Ελλάδα

Την οριστική κρίση για τη χορήγηση ή μη των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας, όπως και των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις, για την χρονική περίοδο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, θα κρίνει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κατά τη σημερινή συνεδρίασή τους.

Αρχικά η απόφαση αναμένεται να αφορά τους 350.000 συνταξιούχους οι οποίοι είχαν προσφύγει σε προηγούμενους βαθμούς δικαστηρίων κατά των περικοπών και δικαιώθηκαν. Ωστόσο δεν αποκλείεται το ανώτατο δικαστήριο να δικαιώσει το σύνολο των συνταξιούχων (2.500.000), γεγονός που θα εκτινάξει το κόστος απόδοσης των αναδρομικών, το οποίο αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ.

Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο

Το θέμα οδηγήθηκε στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο μετά τις διαφορετικές – αντικρουόμενες αποφάσεις των δύο ανωτάτων δικαστηρίων (Άρειος Πάγος και Συμβούλιο της Επικρατείας) που αφορούσαν το ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 και όχι στο συνολικό διάστημα για το οποίο έχουν προσφύγει οι συνταξιούχοι.

Ο Άρειος Πάγος έκρινε ομόφωνα πως οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα σε ό,τι αφορά τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας για το 11μηνο από το 2015 έως το 2016, είναι συνταγματικές. Το σκεπτικό του δικαστηρίου στηρίζεται στην παροδοχή ότι οι περικοπές έγιναν για την εξυπηρέτηση θεμάτων γενικότερου ενδιαφέροντος, που άπτονται του δημοσίου συμφέροντος, καθώς σχετίζονται με την οικονομική διάσωση της χώρας.

Αντιθέτως, το ΣτΕ έχει κρίνει ότι οι περικοπές είναι αντισυνταγματικές για τα δώρα και το επίδομα αδείας που έγιναν με βάση τους νόμους για τη δημοσιονομική προσαρμογή το 2012, και ειδικότερα για το 11μηνο ανάμεσα στο 2015 και το 2016.

Μετά από αυτές τις αντικρουόμενες αποφάσεις, καλείται σήμερα, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο να λύσει το συγκεκριμένο θέμα. Σημειώνεται ότι σε αυτό μετέχουν οι πρόεδροι των Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας και μέλη τους.

Σύμφωνα με το δικηγορικό γραφείο του κ. Λ. Αποστολίδη «οι συνταξιούχοι προσδοκούν θετική απόφαση από το ΑΕΔ, κάτι που θα οδηγήσει στην ενότητα της έννομης τάξης, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα για τη συνταγματικότητα ή μη του ν. 4093/2012».

Οι συνταξιούχοι

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σύνολο των συνταξιούχων περιμένει την λύση της εκκρεμότητας προσδοκώντας σε μια «πολιτική λύση» που θα τους δικαιώσει, αποσυμφορώντας – ταυτόχρονα – και τις δικαστικές αίθουσες. Οι συνταξιούχοι περιμένουν την χορήγηση, σε όλους των αναδρομικών που αφορούν τις περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις για το ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 έως Μάιος 2016.

Η κυβέρνηση – μέχρι ώρας – αποφεύγει να δεσμευτεί για κάτι ανάλογο επικαλούμενη το υψηλό κόστος μιας τέτοιας απόφασης, καθώς η πλήρης απόδοση των αναδρομικών κοστίζει περί τα 2,5 δισ. ευρώ.

Από το συγκεκριμένο ενδεκάμηνο – οι περικοπές του οποίου κρίθηκαν αντισυνταγματικές – επεστράφησαν αναδρομικά τον Οκτώβριο του 2020, μόνο οι μειώσεις που αφορούσαν τις κύριες συντάξεις.

Η κυβέρνηση δεν κατέβαλε και τα δώρα, όπως ρητά προέβλεπε η απόφαση του ΣτΕ του 2019. Ακολούθησαν νέες προσφυγές στο ΣτΕ από συνταξιουχικές οργανώσεως, ενώ τώρα τη λύση καλείται να δώσει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Οι διεκδικήσεις αφορούσαν 723 εκατομμυρίων για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. ευρώ για τα δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ot.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό