18.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Η Εξεταστική Επιτροπή θα καταγραφεί ως οργανωμένη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών»

Ειδήσεις Ελλάδα

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την προστασία που παρείχε στον υπουργό του Κώστα Α. Καραμανλή

«Η απόφαση και η εντολή για την υλοποίηση της συγκάλυψης δόθηκε από τον πρωθυπουργό και το Μέγαρο Μαξίμου, που συνειδητά επέλεξε να αποκλείσει την σε βάθος διερεύνηση και να προστατέψει συνδεδεμένα με αυτόν πολιτικά πρόσωπα» δήλωσε η υπεύθυνη Κ.Τ.Ε. Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιλένα Αποστολάκη.

«Η πολιτική ευθύνη του είναι διπλή. Αφορά το περίφημο επιτελικό κράτος που κατά τη διάρκεια της τετραετούς πρώτης θητείας του δεν διασφάλισε την ύπαρξη ολοκληρωμένου σύστηματος σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης, λόγω μη ολοκλήρωσης της σύμβασης 717/2014, γεγονός το οποίο τελεί σε άμεση αιτιώδη συνάφεια με την τραγωδία των Τεμπών. Αφορά όμως και τη μετέπειτα μεθόδευση της συγκάληψης: Την εντολή για το μπάζωμα και την εντολή για το μπάζωμα και την ενορχήστρωση της συγκάλυψης των υπευθύνων κατά τη διάρκεια των εργασιών της Εξεταστικής» συνέχισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Η Μιλένα Αποστολάκη απαρίθμησε τις αποφάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που αποσκοπούσαν στην συγκάλυψη των αιτιών και των υπευθύνων:

1) ο αποκλεισμός κρίσιμων μαρτύρων

2) η προστασία που προσφέρθηκε στον πρώην υπουργό Κώστα Α. Καραμανλή με την απόρριψη της πρότασης σύσσωμης της αντιπολίτευσης να διαβιβαστεί η κατάθεση του στην αρμόδια Εισαγγελία με το ερώτημα της τέλεσης ψευδορκίας

3) ο αποκλεισμός στοιχείων και μαρτύρων γύρω από την υπόθεση του μπαζώματος στον τόπο του εγκλήματος, προκειμένου να προστατευθεί ο υφυπουργός Χ. Τριαντόπουλος ή εκείνος ο κυβερνητικός αξιωματούχος ο οποίος εκτελώντας άνωθεν οδηγίες έδωσε την εντολή να μπαζωθεί ο τόπος

4) η άρνηση της Επιτροπής να ζητήσει από το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας το σύνολο της δικογραφίας,

5) η ίδια η ίδια η αιφνίδια λήξη των εργασιών της Επιτροπής στις 20/2.

Όπως τόνισε η Μιλένα Αποστολάκη «η περαιτέρω ποινική διερεύνηση της υπόθεσης επιβάλλεται καθώς παρά τον παρελκυστικό τρόπο λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής κατέστη εφικτό να εξαχθούν ξεκάθαρα συμπεράσματα που υποδεικνύουν την ύπαρξη αποχρωσών ενδείξεων ενοχής για τέλεση του ποινικού αδικήματος του άρθρου 291 ΠΚ, τελούμενο δια παραλείψεως και με ενδεχόμενο δόλο, (διατάραξη ασφάλειας σιδηροδρόμων, πλοίων, αεροσκαφών) όπως αυτό εισήχθη με τον Ν. 4619/2019, αλλά και με την προηγούμενή του μορφή, καθώς και του ποινικού αδικήματος της παράβασης καθήκοντος (259 ΠΚ) για συγκεκριμένα τους δυο αρμόδιους Υπουργούς Μεταφορών και Υποδομών των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι φέρουν την ευθύνη για τη μη ολοκλήρωση των εργασιών της επίδικης σύμβασης 717/2014, η οποία τελεί σε άμεση αιτιώδη συνάφεια με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Όπως σαφώς ακούστηκε σε αυτή εδώ την αίθουσα από υπεύθυνα χείλη εμπειρογνωμόνων αν το σύστημα σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης είχε παραδοθεί μέσα στην αποκλειστική προθεσμία, που η σύμβαση είχε προβλέψει, και σε κάθε περίπτωση λειτουργούσε στις 28/2/2023, το δυστύχημα μετά βεβαιότητας δεν θα συνέβαινε».

«Γνωρίζουμε από τη μέχρι σήμερα λειτουργία σας, ότι δεν θα συναινέσετε. Δεν έχουμε αυταπάτες. Δεν θα επιτρέψετε τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης προτάσσοντας την προστασία του κ. Καραμανλή» πρόσθεσε η Μιλένα Αποστολάκη. «Βγαίνοντας από αυτή την αίθουσα οι συνάδελφοι μου και εγώ επιθυμούμε να μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια τους συγγενείς αυτών των 57 ανθρώπων. Επιθυμούμε να τους πούμε “δεν είστε μόνοι σας, είμαστε κοντά σας, δεν θα αφήσουμε τίποτα στο σκοτάδι, τίποτα και κανείς δεν θα μείνει ατιμώρητος”. Δεν είμαι βέβαιη ότι αποτελεί για όλους σε αυτή την αίθουσα στόχο και ότι όλοι αισθανόμαστε αυτήν την ανάγκη και να την υπηρετούμε με τις πράξεις μας», τόνισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

«Ενάμιση εκατομμύριο υπογραφές απαιτούν από όλους μας να κάνουμε επιτέλους κάτι, απαιτούν ένα πολιτικό σύστημα υπεύθυνο και γενναίο. Ακόμη όμως κι αν ξεχάσουμε τις υπογραφές, ακόμη κι αν ξεχάσουμε την έννοια της πολιτικής μας ευθύνης, με τη συνείδηση μας, τι θα κάνουμε; Αυτό που έχει συμβεί στα Τέμπη δεν μπορεί να τελειώσει έτσι όπως το επιχειρεί σήμερα σε αυτή την αίθουσα η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε. Όπου και όπως μπορούμε. Μέχρι τέλους! Και σε ότι αφορά εμάς στο ΠΑΣΟΚ θα το κάνουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας», τόνισε η Μιλένα Αποστολάκη.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό