21 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Η κυβέρνηση να ενημερώσει τη Βουλή τι έχει συμφωνήσει με την Ουκρανία

Ειδήσεις Ελλάδα

Το δημοσίευμα μιλά για πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση να ενισχύσει με αντιαεροπορικά συστήματα την άμυνα της Ουκρανίας

Mε κοινή τους δήλωση οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης και Δημήτρης Μάντζος, αρμόδιοι των ΚΤΕ, Αμυνας και Εξωτερικών αντίστοιχα ζητούν ενημέρωση για το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times» περί πιέσεων στην ελληνική κυβέρνηση να ενισχύσει με αντιαεροπορικά συστήματα την άμυνα της Ουκρανίας.

Οι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αναφέρουν πώς το συγκεκριμένο δημοσίευμα «έρχεται μετά την πρόσφατη ανάρτηση του Ουκρανού Προέδρου για συμφωνίες παροχής στρατιωτικής βοήθειας στην αεράμυνα της Ουκρανίας εκ μέρους της χώρας μας, υπογραμμίζει την ανάγκη για πλήρη διαφάνεια και αναλυτική ενημέρωση για το σύνολο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας είτε σε διμερές ή πολυμερές επίπεδο»

Οι κ. Μπιάγκης και Μάντζος προσθέτουν ότι «είναι αναγκαίο να επισημανθεί ότι η συνδρομή της Ελλάδας στην αμυνόμενη Ουκρανία έναντι της παράνομης εισβολής της Ρωσίας πρέπει πάντοτε να τελεί υπό τον απαράβατο όρο της μη απομείωσης της αποτρεπτικής ικανότητας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Τονίζουν ότι «η κυβέρνηση οφείλει να εγκαταλείψει τις υπεκφυγές και να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία για τι έχει συμφωνήσει και τι συζητήσεις κάνει σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα. Το έχουμε ζητήσει ήδη από τις 22 Μαρτίου 2024 όταν καταθέσαμε αίτημα για άμεση σύγκληση της αρμόδιας Επιτροπής Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής».

Το δημοσιεύμα των Financial Times

Οι «Financial Times» στο δημοσίευμά τους ανέφεραν ότι «η Ελλάδα και η Ισπανία βρίσκονται υπό έντονη πίεση από τους συμμάχους τους στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ να παράσχουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, καθώς το Κίεβο ζήτησε περισσότερη βοήθεια στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ τη Δευτέρα».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ηγέτες της ΕΕ χρησιμοποίησαν την σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα για να προτρέψουν προσωπικά τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσες και τον Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκο Μητσοτάκη να δωρίσουν ορισμένα από τα συστήματά τους στην Ουκρανία, σύμφωνα με άτομα που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις.

«Στους δύο ηγέτες, των οποίων οι ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν μεταξύ τους περισσότερα από δώδεκα συστήματα Patriot, αλλά και κάποια ακόμη συστήματα, όπως τα S-300, οι ευρωπαίοι ηγέτες τους επισήμαναν ότι οι ανάγκες τους δεν είναι τόσο μεγάλες όσο της Ουκρανίας και ότι δεν αντιμετώπιζαν καμία επικείμενη απειλή. Όλοι ξέρουμε ποιος τα έχει, όλοι ξέρουμε πού βρίσκονται και όλοι ξέρουμε ποιος τα χρειάζεται πραγματικά», είπε μία από τη πηγή στους Financial Times.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό