23.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Ρωσία σταματά τις μπανάνες από το Εκουαδόρ επειδή παρέδωσε ρωσικό εξοπλισμό στις ΗΠΑ

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Ρωσία έχει αρχίσει να αγοράζει μπανάνες από την Ινδία και θα ενισχύσει τις εισαγωγές αυτές, αλλάζοντας τον παραδοσιακό της προμηθευτή, το Εκουαδόρ.

Σύμφωνα με τον εποπτικό φορέα για την ασφάλεια των τροφίμων της Ρωσίας, η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά τη διαμάχη με τον μεγαλύτερο προμηθευτή της, το Εκουαδόρ, λόγω της απόφασης του τελευταίου να ανταλλάξει στρατιωτικό υλικό ρωσικής κατασκευής με τις ΗΠΑ.

Η πρώτη παρτίδα μπανανών από την Ινδία στάλθηκε στη Ρωσία τον Ιανουάριο και η επόμενη έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Φεβρουαρίου, δήλωσε η ρωσική εποπτική αρχή Rosselkhoznadzor, προσθέτοντας ότι «ο όγκος των εξαγωγών ινδικών μπανανών στη ρωσική αγορά θα αυξηθεί».

Η Rosselkhoznadzor ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα τις εισαγωγές μπανάνας από πέντε εταιρείες του Ισημερινού, λέγοντας ότι είχε εντοπίσει παράσιτα στα προϊόντά τους. Η υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων του Ισημερινού ανακοίνωσε σήμερα ότι μόνο το 0,3% των αποστολών φορτίων μπανάνας προς τη Ρωσία βρέθηκαν να περιέχουν έντομα και δεν συνιστούν κίνδυνο, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης του Εκουαδόρ.

Οι αναστολές ήρθαν αφού η Μόσχα καταδίκασε μια συμφωνία βάσει της οποίας το Εκουαδόρ θα παραδώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες στρατιωτικό υλικό ρωσικής κατασκευής, το οποίο ο Ισημερινός αποκάλεσε «ουκρανικά και ρωσικά παλιοσίδερα», με αντάλλαγμα προηγμένο αμερικανικό εξοπλισμό αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι τα όπλα από τον Ισημερινό θα βοηθήσουν την Ουκρανία να ενισχύσει τις δυνάμεις της στο πεδίο της μάχης κατά της Ρωσίας.

Οι εμπορικοί δεσμοί της Ρωσίας με την Ινδία έχουν βαθύνει από το 2022, όταν οι δυτικές χώρες επέβαλαν κυρώσεις στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία, αναγκάζοντάς την να επιδιώξει μεγαλύτερο εμπόριο με την Κίνα, την Ινδία και άλλες μη δυτικές χώρες.

Οι ρωσικές αρχές δεν έχουν συνδέσει ρητά την απόφαση για την εισαγωγή μπανανών από την Ινδία με τη συμφωνία ΗΠΑ-Εκουαδόρ, αλλά η Μόσχα έχει ιστορικό περιορισμού των εισαγωγών τροφίμων από χώρες με τις οποίες έχει διαφορές.

Η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας μπανάνας από τον Ισημερινό το 2022 και ο Ισημερινός προμήθευε το 20-25% των ετήσιων εξαγωγών μπανάνας στη Ρωσία πριν από την εισβολή του 2022, σύμφωνα με την Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Η Ινδία, σημαντικός παραγωγός μπανάνας, έχει επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον για την προμήθεια άλλων φρούτων όπως μάνγκο, ανανά, παπάγια και γκουάβα στη ρωσική αγορά, δήλωσε η ρωσική εποπτική αρχή Rosselkhoznadzor.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό