18.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Neuralink: Ο πρώτος άνθρωπος με τσιπ εγκεφάλου παίζει σκάκι online

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Neuralink του Elon Musk έδειξε τον πρώτο της ασθενή να κινεί τον κέρσορα σε έναν υπολογιστή χρησιμοποιώντας το τσιπ που έχει εμφυτευτεί στον εγκέφαλό του.

Σε ένα live streaming διάρκειας εννέα λεπτών στο X, ο Noland Arbaugh φαίνεται να χρησιμοποιεί τον κέρσορα για να παίξει σκάκι online.

Ο κ. Arbaugh έμεινε παράλυτος κάτω από τους ώμους μετά από ένα ατύχημα που είχε ενώ έκανε κατάδυση και έλαβε το εμφύτευμα τσιπ τον Ιανουάριο.

Στόχος της εταιρείας είναι να συνδέσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο με υπολογιστές για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση πολύπλοκων νευρολογικών καταστάσεων.

«Η χειρουργική επέμβαση ήταν εξαιρετικά εύκολη», είπε ο κ. Arbaugh κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.

Ακόμα, δήλωσε ότι είχε χρησιμοποιήσει το εγκεφαλικό εμφύτευμα για να παίξει το βιντεοπαιχνίδι Civilization VI. Η Neuralink του έδωσε “την ικανότητα να το κάνει ξανά και έπαιξε για οκτώ ώρες συνεχόμενα”, είπε.

Ωστόσο, ο κ. Arbaugh είπε ότι η νέα τεχνολογία δεν ήταν τέλεια και ότι «αντιμετωπίζουν ορισμένα προβλήματα».

Η συσκευή της Neuralink, η οποία έχει μέγεθος περίπου ενός νομίσματος μιας λίρας, εισάγεται στο κρανίο, με μικροσκοπικά καλώδια που μπορούν να διαβάσουν τη δραστηριότητα των νευρώνων και να μεταδώσουν ένα ασύρματο σήμα σε μια μονάδα λήψης.

Η εταιρεία έκανε επίσης δοκιμές σε χοίρους και ισχυρίστηκε ότι οι πίθηκοι μπορούν να παίξουν μια βασική έκδοση του βιντεοπαιχνιδιού Pong.

Η Neuralink έλαβε άδεια να δοκιμάσει το τσιπ σε ανθρώπους από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τον Μάιο του 2023.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος φιλοξενεί περίπου 86 δισεκατομμύρια νευρώνες, νευρικά κύτταρα που συνδέονται μεταξύ τους με συνάψεις.

Κάθε φορά που θέλουμε να κινηθούμε, να αισθανθούμε ή να σκεφτούμε, μια μικροσκοπική ηλεκτρική ώθηση δημιουργείται και στέλνεται απίστευτα γρήγορα από τον έναν νευρώνα στον άλλο.

Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει συσκευές που μπορούν να ανιχνεύσουν ορισμένα από αυτά τα σήματα – είτε χρησιμοποιώντας ένα μη επεμβατικό καπάκι που τοποθετείται στο κεφάλι είτε σύρματα εμφυτευμένα στον ίδιο τον εγκέφαλο.

Η τεχνολογία – γνωστή ως διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) – είναι ο παραλήπτης πολλών εκατομμυρίων δολαρίων ερευνητικής χρηματοδότησης αυτή τη στιγμή.

Εκτός από τη Neuralink, είναι και άλλες εταιρείες που έχουν πετύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η École Polytechnique Fédérale στη Λωζάνη στην Ελβετία, για παράδειγμα, επέτρεψε επιτυχώς στον Gert-Jan Oskam, ο οποίος είναι παράλυτος, να περπατήσει μόνο σκεπτόμενος τις κινήσεις που εμπλέκονται.

Αυτό επιτεύχθηκε με την τοποθέτηση ηλεκτρονικών εμφυτευμάτων στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη του κ. Oskam, τα οποία επικοινωνούν ασύρματα τις σκέψεις στα πόδια και τα πόδια του.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό