15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ντόναλντ Τραμπ: Τα δυνατά σημεία και οι αδυναμίες ενός αμφιλεγόμενου υποψηφίου

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι δύο πρώτες αναμετρήσεις για την ανάδειξη υποψηφίων των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία επικύρωσαν αυτό που είναι εμφανές εδώ και σχεδόν οκτώ χρόνια: ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει μοναδική, κυρίαρχη δύναμη στο κόμμα του.

Αλλά, σύμφωνα με το CNN, οι ψηφοφόροι της Αϊόβα και του Νιου Χάμσαϊρ κατέδειξαν επίσης πως το εκλογικό αφήγημα του Τραμπ έχει σημαντικές ρωγμές, δημιουργώντας ανησυχίες για τα όσα θα αντιμετωπίσουν ο ίδιος και η ομάδα του τους επόμενους μήνες, κατά την προεκλογική εκστρατεία.

Άλλωστε, η ομάδα του πρώην προέδρου γνωρίζει πολύ καλά πόσο διχαστικός παραμένει ο υποψήφιος της. Το επιτελείο του χρησιμοποίησε επίσης τις πρώτες προκριματικές αναμετρήσεις για να δοκιμάσει νέες στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για διεύρυνση του εκλογικού σώματος.

Στην Αϊόβα, η εκστρατεία του Τραμπ βασίστηκε σε δεδομένα οκτώ ετών για να εντοπίσει άτομα που είχαν υποστηρίξει τον Τραμπ το 2016, αλλά δεν τον είχαν υποστηρίξει στις επόμενες προεδρικές εκλογές, το 2020. Ανώτεροι σύμβουλοι του πρώην προέδρου είπαν στο CNN ότι αναμένουν να εφαρμόσουν την προσέγγιση σε εθνικό επίπεδο για την καταπολέμηση ορισμένων από τα αναπόφευκτα εμπόδια που θα αντιμετωπίσει ο Τραμπ στις γενικές εκλογές.

Αυτές οι προσπάθειες θα επεκταθούν επίσης στη συνεργασία με παραδοσιακά δημοκρατικές ομάδες, εκεί όπου αυτή τη στιγμή λείπει ο ενθουσιασμός για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Οι δημογραφικές ομάδες στις οποίες υστερεί ο Τραμπ

Το Νιου Χάμσαϊρ έδειξε επίσης τις συνεχείς δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Τραμπ στα προάστια και με τις λευκές γυναίκες με πανεπιστημιακή εκπαίδευση, μια ομάδα στην οποία προσπάθησε να επικεντρωθεί η ομάδα της Χέιλι.

Και ενώ ο Τραμπ κατάφερε να μετατρέψει τα νομικά του προβλήματα σε συσπείρωσης, εξακολουθεί να υπάρχει ένα σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος των Ρεπουμπλικανών τόσο στην Αϊόβα (31%) όσο και στο Νιου Χάμσαϊρ (42%) που τονίζει ότι ο Τραμπ δεν θα ήταν κατάλληλος για την προεδρία εάν καταδικαστεί για έγκλημα.

Ενάντια σε αυτήν την πραγματικότητα, ο Τραμπ καλεί τους Ρεπουμπλικάνους να συσπειρωθούν άμεσα πίσω από την υποψηφιότητα του για το καλό του κόμματος και να βάλουν τέλος σε μια παρατεταμένη εσωκομματική μάχη που πιθανότατα θα συνέχιζε να εκθέτει τις ρωγμές του κόμματος. Πολλοί Ρεπουμπλικανοί ηγέτες – από το Κογκρέσο μέχρι τους κυβερνήτες και την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών, Ronna McDaniel – έχουν ήδη ταχθεί με το μέρος του.

Ο ΜακΝτάνιελ είπε την Τρίτη κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής του στο Fox News ότι το κόμμα πρέπει «να ενωθεί γύρω από τον τελικό μας υποψήφιο που θα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ».

«Αυτό δεν το λέει το κόμμα. Αυτό δεν το λέει το κατεστημένο. Αυτό το λένε οι ψηφοφόροι», είπε ο McDaniel.

Αλλά ο κυβερνήτης του Νιου Χάμσαϊρ Κρις Σουνούνου, υποστηρικτής της Χέιλι, χαρακτήρισε τα σχόλια του ΜακΝτάνιελ «ανοησίες». Ο Σουνούνου τόνισε ότι ο Τραμπ έχει κάνει λίγα για να καθησυχάσει τους Ρεπουμπλικάνους που ανησυχούν για την δυνατότητα του να εκλεγεί πρόεδρος.

«Έχασε από τον Μπάιντεν στις τελευταίες μεγάλες εκλογές και στη συνέχεια έχασε από τους υποψηφίους του Μπάιντεν το 2022», δήλωσε ο Σουνούνου την Τετάρτη στο Fox News. «Θυμηθείτε, με τον Μπάιντεν στην προεδρία, υποτίθεται ότι θα είχαμε μια μεγάλη νίκη στις ενδιάμεσες εκλογές του 2002 και αντιθέτως συνθλιβήκαμε».

Η στρατηγική Τραμπ για την προσέγγιση νέων ψηφοφόρων

«Το επίκεντρο για αυτόν είναι να δημιουργήσει νέους συνασπισμούς», είπε πηγή κοντά στον Ντόναλντ Τραμπ στο CNN.  Τα σημάδια δυσκολίας για τον Τραμπ είναι μερικές φορές δύσκολο να διαπιστωθούν στις κατά τα άλλα αποφασιστικές νίκες του που ανάγκασαν όλους τους εσωκομματικούς αντιπάλους του, εκτός από την πρώην κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας, Νίκι Χέιλι, να εγκαταλείψουν την κούρσα.

Σίγουρα, ο Τραμπ κέρδισε την πλειοψηφία των ψήφων στην Αϊόβα. Αλλά σχεδόν οι μισοί Ρεπουμπλικάνοι που συμμετείχαν είχαν τέτοιο κίνητρο να δουν ένα νέο πρόσωπο να αντιπροσωπεύει το κόμμα που άντεξαν τις θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν και τους παγωμένους δρόμους για να ψηφίσουν κάποιον άλλο εκτός από τον πρώην πρόεδρο.

Όσον αφορά τα πλεονεκτήματα Τραμπ, από το 30% των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος του Νιού Χάμσαϊρ που ανέφεραν τη μετανάστευση ως την κύρια ανησυχία τους, σχεδόν 8 στους 10 ψήφισαν υπέρ του Τραμπ, σύμφωνα με το exit poll του CNN. Ο Τραμπ κέρδισε επίσης σχεδόν 9 στους 10 ψηφοφόρους που πιστεύουν ότι η οικονομία είναι σε κακή κατάσταση

Ασφάλεια VS Οικονομία

«Τα σύνορα ήταν ένα ζήτημα το 2016, αλλά δεν ήταν το 2020», τόνισε ο Τζιμ ΜακΛάφλιν, ένας από τους δημοσκόπους του Τραμπ. «Και ο Ντόναλντ Τραμπ έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τον Τζο Μπάιντεν σε αυτά τα θέματα».

Αλλά όσον αφορά την οικονομία, οι Δημοκρατικοί έχουν σημαντικούς λόγους να είναι αισιόδοξοι. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην οικονομία έχει εκτιναχθεί κατά 13% από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο δείκτη έρευνας καταναλωτών από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από τα πολύ υψηλά επίπεδα στα οποία βρέθηκε το προηγούμενο διάστημα.

Ο δημοσκόπος, Brett Loyd, πρόσθεσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους μπροστά σε αυτές τις μεταβαλλόμενες συνθήκες στον τομέα της οικονομίας.

«Πιστεύω ότι πρέπει να επιστρέψουν στο σχέδιο», είπε ο Λόιντ. «Πρέπει να κοιτάξουν τους ψηφοφόρους στην Αριζόνα και την Πενσυλβάνια. Πρέπει να κάνουν μια σοβαρή συζήτηση για το «Αν η οικονομία πάει καλά, τι άλλο έχουμε;» Πώς αλλιώς ενεργοποιούμε αυτούς τους ψηφοφόρους;»

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό